Κεντρική σελίδα Αθεϊσμός Επιλογές

Ευρετήριο Λέξεων

Λεξικό εννοιών του Αθεϊσμού και του Διαφωτισμού
 

Τι εννοεί ένας Διαφωτιστής ή ένας Άθεος όταν λέει ότι είναι:

Απελευθερωμένος:

Σύντομος ορισμός: Αυτός που έχει φιμώσει σε μεγάλο βαθμό τη συνείδησή του, και είναι πλέον δούλος των παθών του, της αμαρτίας, και κάθε πιθανής ακρότητας και αγριότητας, χωρίς να νιώθει ότι θα δώσει λόγο ποτέ σε κανέναν για τις πράξεις του.

 

Εννοούν: Ότι είναι ελεύθεροι να κάνουν οτιδήποτε θέλουν, χωρίς ενοχές και κόμπλεξ ηθικών κανόνων.

 

Υπονοούν: Ότι όσοι ζουν με ηθικούς κανόνες και υπολογίζοντας τη συνείδησή τους, είναι δήθεν σκλαβωμένοι, είτε στον Θεό, είτε σε ανθρωποποίητους κανονισμούς ζωής.

 

Αποκρύπτουν:

1. Ότι όλη η ζωή μας υπόκειται σε νόμους του Θεού και περιορισμούς, όπως οι νόμοι της βαρύτητας, των πιθανοτήτων κλπ. Αν λοιπόν η συμμόρφωση σε νόμους είναι δουλεία, δούλοι είναι και οι ίδιοι, είτε τους αρέσει, είτε όχι. Διαφορετικά, ας πετάξουν πηδώντας από έναν ουρανοξύστη ως απελευθερωμένοι από το νόμο της βαρύτητας!

2. Ότι ΕΛΕΥΘΕΡΑ οι Χριστιανοί επιλέγουν την συμμόρφωσή τους σε ηθικούς κανόνες, όπως οι ίδιοι αυτοί, ελεύθερα τους παραβαίνουν.

3. Ότι όποιος ελευθερώνεται από τους κανόνες ζωής του Θεού, κατ' ανάγκην υποδουλώνεται σε πάθη και ζωώδεις ορμές της σάρκας, που σκοτίζουν τη σκέψη, και καταστρέφουν την υγιή ζωή. Γιατί η ζωή του Θεού απελευθερώνει από τα πάθη, και δεν υποδουλώνει, εφόσον επιλέγεται ελεύθερα.

 

Φανερώνουν:

1. Το πόσο δούλοι είναι στα πάθη τους.

2. Το πόσο σκοτισμένο είναι το μυαλό τους από την εκδούλευση της σάρκας.

3. Το πόσο κοινωνικά άπειροι είναι, όταν αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν όλα τα παραπάνω.

4. Το πόσο υπερφίαλοι είναι, στο να διαφημίζουν την υποδούλωσή τους στα πάθη ως ελευθερία, θεωρώντας παράλληλα ως δούλους, εκείνους που ελεύθερα σπάνε αυτά τα δεσμά των παθών.

5. Την άγνοιά τους για την έννοια, τους βαθμούς και την πορεία της ελευθερίας.

 

Πραγματική σημασία της λέξης: Στην πραγματικότητα η λέξη σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί απελευθερώθηκαν από την οδό της σωτηρίας, και οδεύουν σε μια δική τους οδό παθών και δουλείας στη σάρκα. Δουλώθηκαν στο ίδιο τους το σώμα, και δεν κατευθύνει τη ζωή τους πλέον το μυαλό και η λογική, αλλά οι ζωώδεις ορμές και τα έστικτα του σώματος. Μόνο που ΠΟΤΕ κανείς δεν υπήρξε δούλος της σωτηρίας. Αντιθέτως, η οδός της σωτηρίας απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα πάθη και τη δουλεία της σάρκας, και τον οδηγεί σε πλήρη απεξάρτηση από τις ανάγκες του φθαρτού κόσμου.

 

Σκοπός της λέξης: Με τη λέξη αυτή, προσπαθούν να καλύψουν την υποδούλωσή τους στη σάρκα, και να νιώσουν και υπερήφανοι! Υπονοώντας ότι οι άλλοι είναι "δούλοι" του Θεού ή κανόνων, κάνουν τη ζωή τους να φαίνεται στα δικά τους μάτια πιο φυσιολογική, και να νιώσουν και οι ίδιοι ελεύθεροι, υποτιμώντας όσους επιλέγουν διαφορετικό τρόπο ζωής. Επιβάλλοντας έτσι τέτοιου είδους εκφράσεις στους άπειρους, οδηγούν και άλλους σε παρόμοια υποδούλωση στα πάθη, ώστε να μην είναι μόνο αυτοί δούλοι, και να μη διακρίνεται η αντικοινωνική τους συμπεριφορά μεταξύ ομοίων.

 

Γ. Κ.

ΟΟΔΕ

Δημιουργία αρχείου: 6-10-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 11-9-2007.

ΕΠΑΝΩ