Κεντρική σελίδα Αθεϊσμός Επιλογές

Ευρετήριο Λέξεων

Λεξικό εννοιών του Αθεϊσμού και του Διαφωτισμού
 

Τι εννοεί ένας Διαφωτιστής ή ένας Άθεος όταν λέει τη λέξη "επιστήμη":

Επιστήμη:

Σύντομος ορισμός: Eκείνη η ΑΟΡΙΣΤΗ μαγική λεξούλα, με την οποία ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ αθεϊστής ΞΟΡΚΙΖΕΙ οτιδήποτε διαφωνεί με την αθεϊστική του θεώρηση, και που αποτελεί ΠΑΝΑΚΕΙΑ σε κάθε έλλειψη επιχειρηματολογίας του.

Παραδείγματα εξορκισμών: "Η επιστήμη ΘΑ το αποδείξει μια μέρα". "Η επιστήμη αυτά τα έχει αποδείξει". "Η επιστήμη είναι αντίθετη με τη θρησκεία". "Η επιστήμη έβαλε στην άκρη την πίστη". "Να διαβάζετε επιστημονικά και όχι θρησκευτικά" κλπ...

 

Εννοούν: Ότι δήθεν η επιστήμη είναι αντίθετη από την πίστη, γιατί δήθεν η επιστήμη στηρίζεται σε αποδείξεις, ενώ η πίστη σε αναπόδεικτα αξιώματα, και ότι δήθεν οι πιστοί είναι αντίθετοι με την επιστήμη.

 

Υπονοούν:

1. Ότι ένας επιστήμονας είναι κατ' ανάγκην άθεος, και ένας πιστός είναι κατ' ανάγκην εχθρός της επιστήμης και της προόδου.

2. Ότι αυτοί είναι οι διαβασμένοι πολύξεροι "επιστήμονες", ενώ οι πιστοί είναι οι αδιάβαστοι σκοταδιστές.

 

Αποκρύπτουν:

1. Ότι και η Θεολογία είναι επιστήμη.

2. Ότι ο αθεϊσμός στους περασμένους αιώνες ΔΙΩΞΕ την επιστήμη, επειδή η επιστήμη διαφωνούσε με την ιδεολογία του!

3. Ότι δεν υπάρχουν αμιγώς άθεοι ή πιστοί επιστήμονες, αλλά και εκεί άλλοι είναι πιστοί και άλλοι άθεοι.

4. Ότι ακόμα και οι θετικές επιστήμες, στηρίζονται σε αναπόδεικτα αξιώματα.

5. Ότι η επιστήμη της αρχαιολογίας, επιβεβαιώνει με καταιγιστικό ρυθμό την αξιοπιστία της Αγίας Γραφής, και κατ' επέκτασιν της Χριστιανικής ΠΙΣΤΗΣ, διαψεύδοντας διαρκώς τους κριτικούς της Αγίας Γραφής.

6. Ότι η επιστήμη της Κοσμολογίας σταματάει στο ΒΑΣΙΚΟ ερώτημα της ΠΡΩΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ του σύμπαντος, για το οποίο έχει απάντηση η επιστήμη της Θεολογίας.

7. Ότι η επιστήμη των τελευταίων αιώνων, όχι μόνο διαφωνεί ριζικά με τον αθεϊσμό, αλλά επιβεβαιώνει τους πιστούς, και ιδιαίτερα τους Χριστιανούς σε κάθε τομέα. Π.χ.:

Όταν οι άθεοι μιλούσαν για αιώνιο και στατικό σύμπαν, και οι Χριστιανοί για σύμπαν με αρχή, η επιστήμη δικαίωσε τους Χριστιανούς.

Όταν οι άθεοι μιλούσαν για πλήρως κατανοήσιμο σύμπαν και απόλυτα εντοπίσιμο σε κάθε του παράμετρο, η επιστήμη με την Κβαντική Φυσική δικαίωσε τους Χριστιανούς με τη θεμελιώδη αρχή της απροσδιοριστίας.

Όταν οι άθεοι έλεγαν: "όλα είναι υλικά, και δεν υπάρχει τίποτα πέρα από την βλεπόμενη ύλη", η επιστήμη δια της Κβαντικής Φυσικής απέδειξε, ότι όχι μόνο υπάρχει "σκοτεινή ύλη και ενέργεια", αλλά και ότι η ίδια η ύλη είναι... κύματα πιθανοτήτων, που η ίδια τους η ύπαρξη εξαρτάται από τον... παρατηρητή, και από τους ΝΟΜΟΥΣ των πιθανοτήτων! (Με ποιον Νομοθέτη άραγε;)

Όταν οι άθεοι έλεγαν (και λένε) ότι η ζωή έγινε μόνη της συμπτωματικά, η επιστήμη έχει δείξει με τις αποτυχημένες προσπάθειες των επιστημόνων να δημιουργήσουν ζωή, ότι όχι μόνο η ζωή ΔΕΝ μπορεί να γίνει μόνη της, αλλά δεν αρκούν γι' αυτό ούτε οι προσπάθειες αιώνων, ευφυών επιστημόνων! Και όχι μόνο οι βιολόγοι, αλλά ακόμα και τα μαθηματικά συνηγορούν σε αυτό, με την απιθανότητα που δίνουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

κλπ...

 

Φανερώνουν:

1. Ασυνέπεια με την ίδια την επιστήμη.

2. Άγνοια όχι μόνο της ίδιας της επιστήμης, αλλά ακόμα και της εννοίας της.

3. Φανατισμό και προκατάληψη.

4. Ότι οι αδιάβαστοι είναι οι ίδιοι, και όχι οι πιστοί.

 

Πραγματική σημασία της λέξης: Η επιστήμη παράγεται από το ρήμα "επίσταμαι", που σημαίνει έχω καλή γνώση κάποιου αντικειμένου. Σήμερα χρησιμοποιείται ως τεχνικός όρος, για συγκεκριμένους τομείς του ανθρώπινου βίου, που συνήθως συμπεριλαμβάνουν και απαιτούν έρευνα και υψηλού επιπέδου γνώσεις.

 

Σκοπός της λέξης: Τη λέξη τη χρησιμοποιούν οι αθεο-διαφωτιστές:

1. Για να προκαταλάβουν τους ακροατές τους υπέρ τους, ως δήθεν ψαγμένους και επιστημονικούς.

2. Για να υποτιμήσουν τους πιστούς ως δήθεν αντιεπιστημονικούς.

3. Για να καλύψουν με αοριστία τα κενά στην επιχειρηματολογία τους.

4. Για να νιώσουν εκείνοι καλύτερα, δήθεν ως "γνώστες" και "διαφωτιστές" του κόσμου.

5. Για να επιβάλουν τις ιδέες τους με πλύση εγκεφάλου στους αφελείς και αμόρφωτους, "σφηνώνοντάς" τους στο μυαλό την ιδέα ότι ο αθεϊσμός είναι δήθεν επιστημονικός και η πίστη το αντίθετο.

 

Δείτε επίσης τα σχετικά άρθρα μας:

1. Η επιστημονικότητα της θρησκείας  Διαβάστε εδώ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συζήτηση Χριστιανών και αθεϊστών για το ζήτημα αυτό, και κρίνετε...

2. Ο αντιεπιστημονικός σκοταδισμός τής Αθεϊστικής θρησκείας

3. Λόγια επιστημόνων για τον Σχεδιασμό του Σύμπαντος

4. Αποδείξεις και εμπειρίες Διαβάστε εδώ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συζήτηση Χριστιανών και αθεϊστών σχετική με το ζήτημα αυτό, και κρίνετε...

 

Γ. Κ.

ΟΟΔΕ

Δημιουργία αρχείου: 17-10-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 17-10-2005.

ΕΠΑΝΩ