Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Ασυνήθιστα - Συνωμοσιολογία

Υπάρχει Σιωνιστική συνομωσία; // Περί προσσελήνωσης // Μερικές σκέψεις για τα -πλαστά- "Πρωτόκολλα των Πρεσβυτέρων Σοφών της Σιών"

Θεωρίες Συνομωσίας

Η δήλωση Κίσσινγκερ: Αλήθεια ή Μύθος;

Ρόδης Λοχαΐτης, φιλόλογος

 

Τον τελευταίο καιρό με αφορμή το βιβλίο Ιστορίας  της ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και στα «Χανιώτικα Νέα» πολλές απόψεις.

Ένα από τα τελευταία άρθρα συναδέλφου, μού έδωσε την αφορμή για τούτο το σημείωμα. Η αρθογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το βιβλίο «αποτελεί σίγουρα πραγμάτωση ενός τολμηρού ονείρου του Κίσινγκερ για την Ελλάδα». Ποιο όμως είναι αυτό το «όνειρο Κίσινγκερ»  για την Ελλάδα;  Η αρθογράφος δεν εξηγεί.  Ίσως, γιατί το θεωρεί ευρύτατα γνωστό. Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς πολλοί αρθογράφοι,  χρησιμοποιούν το εν λόγω «όνειρο» για να στηρίξουν τις όποιες απόψεις τους.

Η  αρθογράφος, αναφέρεται σε μια «δήλωση» που φέρεται να έκανε ο Χ. Κίσινγκερ, πρώην υπουργός των ΗΠΑ επί προεδρίας Νίξον, το 1994 στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια (υποτίθεται) βράβευσής του από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ. Και ήταν η εξής: «ο ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι' αυτό πρέπει να πλήξουμε βαθιά τις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε την γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».

Τη δήλωση αυτή την πρωτοδημοσίευσε το περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ» τον Φεβρουάριο του 1997 και ως πηγή υποδεικνύεται η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News».

Παρά του ύποπτου, για πλαστότητα, χαρακτήρα της δήλωσης, επακολούθησαν μια σειρά από δημοσιεύματα που όχι μόνο την υιοθέτησαν άκριτα,  αλλά στήριξαν πάνω σε αυτή θεωρίες συνομωσίας. Ο πυρετός της δημοσιότητας δεν σταμάτησε ακόμα και όταν δημοσιεύτηκε στα «Πολιτικά Θέματα» στις 13.6.1997[1] η διάψευση της «δήλωσης» από τον ίδιο τον κ. Κίσινγκερ σε απάντησή του στον κ. Καλογερόπουλο, κάτοικο Γενεύης, που τού είχε υποβάλλει σχετικό ερώτημα· Έτσι, η «δήλωση Κίσινγκερ» δημοσιεύτηκε στον «Χρόνο» της Κομοτηνής, εμπεριέχονταν στο επετειακό μήνυμα του κ. Χρ. Σαρτζετάκη για την 25η Μαρτίου (που το δημοσίευσε ολόκληρο η Εστία), στα Πολιτικά θέματα (30.5.1997), στην Ελεύθερη Ώρα, στο «Δικαίωμα» (εφημερίδα της Κομοτηνής), στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (14.8.97)  από τον «Κριτόβουλο» (που δεν είναι άλλος από τον κ. Γιάννη Μαρίνο), σε επιφυλλίδα του κ. Χρ. Γιανναρά στην  «Καθημερινή»[2], (24.8.97),  στην μόνιμη στήλη του Μάριου Πλωρίτη στο «Βήμα» (31.8.97).

Ο καθηγητής  Ν. Αλιβιζάτος, μετά από έρευνά του, αντέδρασε,  αποστέλλοντας   στην «Καθημερινή»  επιστολή[3] διαμαρτυρίας για τον καθηγητή Γιανναρά, ο οποίος δεν είχε ενημερώσει το κοινό της εφημερίδας για την πλαστότητα της δήλωσης. Μάλιστα ο κ. Αλιβιζάτος  κατηγορήθηκε ως «τοποτηρητής και αμύντωρ εν Ελλάδι της υπολήψεως του Κίσινγκερ»[4].

Στο περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ» (10.1997) η κα Κανέλλη, ομολογούσε ότι η πρωτότυπη πηγή αναζητείται, μιας και δεν «βρίσκεται το φύλλο αυτό της  «Turkish Daily News» ούτε στο διαδίκτυο, ούτε στα γραφεία της εφημερίδας.

Στις 13.11.1997 ο κ. Γιάννης Μαρίνος, αφού παραθέτει και νεότερη διάψευση του κ. Κίσινγκερ[5],  ενημερώνει τους αναγνώστες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ότι αν και ερεύνησε, επισταμένως, το θέμα σε Αθήνα, Κομοτηνή και Κωνσταντινούπολη[6], δεν κατόρθωσε να εντοπίσει πουθενά τη «δήλωση Κίσινγκερ». Και συνεχίζει, προς τιμήν του, ο κ. Μαρίνος: «Λοιπόν, οριστικά και ξεκάθαρα, ο κ. Κίσινγκερ δεν προέβη ποτέ σε τέτοια δήλωση και η όλη ιστορία είναι προφανώς χαλκευμένη, για άγνωστους λόγους, κι ο Κριτόβουλος οφείλει να εκφράσει δημόσια τη λύπη του...».

Θα κλείσουμε τούτο το σημείωμα με  σκέψεις του Καθηγητή κ. Α. Λιάκου[7]: «...η στρατηγική του φόβου και του πανικού με τη σειρά της εξυπηρετείται από την εγκαθίδρυση της υποψίας και της συνομωσίας. Είναι ακριβώς στην απόδειξη της συνομωσίας που επιστρατεύεται η πλαστογραφία. ...στόχος όμως της συνωμοσιολογίας δεν είναι η αποκάλυψη των άλλων, στην περίπτωση αυτή της αντιορθόδοξης και ανθελληνικής Δύσης. Στόχος είναι το κέντρο δηλαδή το εθνικό ακροατήριο, και η απόκτηση ηγεμονίας σε αυτό.  Στόχος της συνωμοσιολογίας είναι να αλλάξει ο λόγος με τον οποίο περιγράφουμε και κατανοούμε την ελληνική πραγματικότητα. Η ποινικοποίηση και αυτοενοχοποίηση των νεοελληνικών κοινωνικών και πολιτισμικών συμπεριφορών.  Γι' αυτό άλλωστε και η ρητορική της έκπτωσης και της κατάρρευσης. Έχει άλλωστε παρατηρηθεί, σε άλλες περιπτώσεις, ότι η χρησιμοποίηση του λόγου περί κατάρρευσης της κοινωνίας αφορά την κατάρρευση της θέσης των ίδιων των φορέων του λόγου αυτού μέσα στην κοινωνία. Την κατάρρευση του προηγούμενου κύρους τους...»

 

Σημειώσεις


[1] Διευκρίνιζε ο Κίσινγκερ: «κάθε λέξη είναι ένα ψεύδος και το νόημά του είναι επίσης ψευδές».

[2] Με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Κίσινγκερ: Έλλην προοδευτικός».

[3] Περιέχεται στο βιβλίο του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου: «Ο Αβέβαιος εκσυγχρονισμός και η θολή συνταγματική αναθεώρηση», σελ 267-274, εκδ. Πόλις, 2001.

[4] Ανταπάντηση του κ. Χρ. Σαρτζετάκη στην εφ. «Καθημερινή», 24.9.1997

[5] Δημοσιεύεται φωτοτυπία της επιστολής του κ. Κίσινγκερ προς τον κ. Μαρίνο. Η επιστολή Κίσινγκερ αναφέρει: «Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Όσον αφορά το απόσπασμα (που δημοσιεύσατε) ούτε τελετή βραβεύσεώς μου υπήρξε ούτε ομιλία μου και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε  το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την ¨Turkish Daily News" και αυτό έπραξα.

Ειλικρινά δικός σας, Χένρυ Α. Κίσνγκερ 3-10-1997»

[6] Όπως αναφέρει ο κ. Μαρίνος στην Κων/πόλη απευθύνθηκε στον κ. Α.  Κούρκουλα, δημοσιογράφο της «Καθημερινής» και κάτοικο της Πόλης για να κάνει την σχετική έρευνα στην «Turkish Daily News». Ο κ. Κούρκουλας διαπίστωσε αυτοπροσώπως ότι ούτε στο φύλλο της 17ης Φεβρουαρίου 1997, ούτε σε άλλης ημερομηνίας φύλλο της εφημερίδας αυτής φιλοξενείται το αποδιδόμενο στον κ. Κίσινγκερ κείμενο.

[7] Εφ. το «Βήμα», 28.9.1997.

Δημιουργία αρχείου: 7-8-2013.

Τελευταία ενημέρωση: 7-8-2013.