Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Βιβλία και Αθεϊσμός

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο Νεκροθάφτης του Θεού.

Έχει θάψει τον Θεό η Επιστήμη;

 

Βιβλιοπαρουσίαση του Rich Deem

 

Πηγή: http://www.godandscience.org/apologetics/gods_undertaker.html

Δείτε και: http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0745953034/savedbygracemini/

 

· Σελίδες: 192

· Εκδότης: Lion UK (August 20, 2007)

· Γλώσσα: Αγγλικά

· Συγγραφέας: John Lennox, καθηγητής μαθηματικών και φιλοσοφίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

·  ISBN-10: 0745953034

·  ISBN-13: 978-0745953038

 

Ο John Lennox, καθηγητής μαθηματικών και φιλοσοφίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, απαντά στους Νεο-Αθεϊστές, με ένα βιβλίο που έχει γράψει, το οποίο πραγματεύεται το ζήτημα του Ευφυούς Σχεδιασμού στο σύμπαν. 

 

Το υπόβαθρο του Lennox είναι οφθαλμοφανές στα γραπτά του, τα οποία κυρίως απαρτίζονται από φιλοσοφικά επιχειρήματα εναντίον πολλών ισχυρισμών των αθεϊστών όπως είναι ο Richard Dawkins.  Ο Lennox καταστρέφει αριστουργηματικά ορισμένους από τους αξιολύπητους «λογικούς» και φιλοσοφικούς ισχυρισμούς του Dawkins.  Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου εστιάζει στην περίληψη του Ευφυούς Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδιασμού εντός του σύμπαντος, της γης, της βιολογίας, της προέλευσης της ζωής και του γενετικού κώδικα. 

Ο Lennox καλύπτει τα βασικά σημεία της επιστήμης που πραγματεύεται τον Ευφυή Σχεδιασμό αρκετά ικανοποιητικά, με ένα τρόπο λιτό (το βιβλίο είναι λιγότερο από 180 σελίδες).  Δεν «κολλάει» στις πολύ αμφισβητούμενες περιοχές του Ευφυούς Σχεδιασμού – όπως είναι για παράδειγμα ο βιολογικός σχεδιασμός και η πολυπλοκότητα που δεν επιδέχεται σμίκρυνση. Ο Lennox καταγράφει μερικές καταπληκτικές παραδοχές «κοσμικών» επιστημόνων.

 

Το δυνατό σημείο του «Νεκροθάφτη του Θεού» είναι το τελευταίο τρίτο του βιβλίου, το οποίο πραγματεύεται την προέλευση του γενετικού κώδικα καθώς και διάφορες πληροφορίες. Όντας καθηγητής μαθηματικών, ο Lennox παρουσιάζει ένα εξαίρετο επιχείρημα εναντίον της αυτόματης παραγωγής του γενετικού κώδικα και των αναγκαίων πληροφοριών για την λειτουργία του.

 

Αν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, είναι τουλάχιστον καλό να διαβαστεί το βιβλίο για να κατανοηθούν τα επιχειρήματα τα οποία εν τέλει θα αναιρέσουν ή θα επιβεβαιώσουν την αμιγώς νατουραλιστική προσέγγιση της προέλευσης της ζωής.  Το μέγεθος του προβλήματος με έπεισε το 1973 να γίνω θεϊστής. Έκτοτε, τα προβλήματα έχουν διογκωθεί ακόμη περισσότερο καθώς γίνονται ευρύτερα γνωστά ορισμένα πράγματα για την Χημεία και την Βιοχημεία.

 

Αν και έγραψε βιβλίο σχετικό με την επιστήμη, ο Lennox δεν γίνεται υπερβολικά τεχνικός ώστε να χάσει την προσοχή ενός μορφωμένου λαϊκού.  Σαν φιλόσοφος, ο John Lennox προσεγγίζει τις ιδέες αυτές με αναλογίες και εξηγήσεις που επιτρέπουν την κατανόηση επιχειρημάτων που προκαλούν από τεχνικής απόψεως.

 

Το βιβλίο συνιστάται θερμά σε όσους επιθυμούν μια σύντομη αλλά διεξοδική εισαγωγή στην επιστημονική απόδειξη για τον Ευφυή Σχεδιασμό.

Τελευταία ενημέρωση: 23-2-2008.

Τελευταία ενημέρωση: 23-2-2008.

ΕΠΑΝΩ