Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα Βιβλία

 

Βιβλιοπαρουσίαση στο βιβλίο

Παρατηρώντας τη Σκοπιά των "Μαρτύρων του Ιεχωβά"

Αναλύσεις στο δόγμα, την ιστορία και την ψυχολογία των "Μαρτύρων του Ιεχωβά".

Του Νικόλαου Μαυρομάγουλου

πρώην "Μάρτυρα του Ιεχωβά" και συνεργάτη της ΟΟΔΕ

 

Σελίδες 274. Έκδοση Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά.

Κύπρος 2007. Επτάλοφος ΑΒΕΕ.

Τιμή: 7 Ευρώ

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο βγαλμένο από το Διαδίκτυο. Περιέχει 34 ενδεικτικά άρθρα, γραμμένα από εμένα τον συγγραφέα και συνεργάτες μου, από τη θυγατρική ιστοσελίδα της ΟΟΔΕ: "Παρατηρητής της Σκοπιάς", που είναι μια ειδική ιστοσελίδα στο Ίντερνετ, που δημιουργήθηκε από πρώην «Μάρτυρες του Ιεχωβά» για βοήθεια των πρώην πνευματικών αδελφών τους. Πρόκειται για αυτοτελή άρθρα, που προσεγγίζουν κυριολεκτικά ΚΑΘΕ διάσταση της ζωής των οπαδών της οργάνωσης αυτής. Τρόπο ζωής, ιστορία, ψυχολογία, δογματική, πρακτικές… Τα άρθρα αυτά είναι γραμμένα από ανθρώπους που έζησαν μέσα στην οργάνωση της Σκοπιάς και τη γνωρίζουν από κάθε πλευρά της, καλή και κακή.

Η έκδοση του πρώτου μου βιβλίου για τη Σκοπιά: «Αναζητώντας την αλήθεια», δημιούργησε την ανάγκη, να δοθεί στους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» που το διάβασαν, μια συνέχεια, και μια ψυχολογική υποστήριξη, στη δύσκολη προσπάθειά τους να ενταχθούν και πάλι στο κοινωνικό σύνολο. Να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πραγματικότητα, και να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς ψυχολογικά, δογματικά και πρακτικά κατάλοιπα από τον τρόπο ζωής της οργάνωσης της Σκοπιάς. Τα άρθρα λοιπόν αυτά, της ιστοσελίδας του Παρατηρητή της Σκοπιάς, εξυπηρετούν το σκοπό αυτό.

Όμως δεν είναι συνδεδεμένοι όλοι στο Ίντερνετ. Ούτε μπορούν όλοι να διαβάζουν όλα αυτά τα κείμενα στον υπολογιστή. Θεώρησα λοιπόν πρακτικό, να μεταφέρω ένα μέρος των κειμένων αυτών στο χαρτί, ώστε να μπορεί ο καθένας να τα διαβάσει εύκολα και πρακτικά, χωρίς να χρειάζεται υπολογιστή.

Τα άρθρα του βιβλίου αυτού, είναι ταξινομημένα σε ομάδες. Μετά από μια σύντομη περίληψη του βιβλίου, το πρώτο μέρος περιλαμβάνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεχόμαστε συχνά από μέλη της Σκοπιάς. Οπότε θεώρησα καλό να χρησιμοποιήσω αυτές τις ερωτήσεις ως εισαγωγικό μέρος. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει διάφορα ντοκουμέντα από την παλαιότερη και τη σύγχρονη ιστορία της Σκοπιάς, ώστε να μπορεί ο καθένας να δει και να ελέγξει την εγκυρότητα των ισχυρισμών μας. Το  τρίτο μέρος αναλύει διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιεί η Σκοπιά για τον έλεγχο των οπαδών της. Ακολουθούν παραδείγματα παραχαράξεων που έχει κάνει η Σκοπιά στη Μετάφραση Νέου Κόσμου της Αγίας Γραφής, ώστε να την κάνει να ταιριάζει με το δόγμα της. Σειρά έχουν τα παραδείγματα δογματικών αλλαγών και αποτυχημένων προφητειών της Σκοπιάς, και τελειώνουμε (όπως και στο πρώτο βιβλίο μου), με μερικές σύντομες μελέτες οι περισσότερες των οποίων είναι σχετικές με την αποκοπή. Μελέτες ενδεικτικές, του πόσα πράγματα είτε αποκρύπτει, είτε στρεβλώνει, είτε αποστερεί η Σκοπιά από τα μέλη της.

Φυσικά τα άρθρα του βιβλίου αυτού, δεν εξαντλούν όλα τα θέματα της ειδικής αυτής ιστοσελίδας του Ίντερνετ, ούτε όλα τα ντοκουμέντα που υπάρχουν εκεί. Είναι μία ενδεικτική της θεματολογίας μας, έκδοση.

Τα θέματα του βιβλίου, απευθύνονται όχι μόνο σε μη "Μάρτυρες", αλλά και σε Μάρτυρες της Σκοπιάς, σε μια προσπάθεια να τους κάνουν να σκεφθούν λογικά και ελεύθερα, και να αντιληφθούν την παγίδα στην οποία έχουν εγκλωβισθεί. Μάλιστα, απευθύνονται κυρίως σε Μάρτυρες της Σκοπιάς, με ντοκουμέντα, ικανά να τους κλονίσουν την εμπιστοσύνη στην "αυθεντία" της Σκοπιάς, από την παλιά, αλλά και τη νεότερη ιστορία της, αλλά και με δογματικές αναλύσεις.

Εύχομαι το βιβλίο αυτό να φανεί χρήσιμο σε όποιον αναγνώστη του αγαπάει την αλήθεια, και να οδηγήσει κάποιους συνανθρώπους μας στο αληθινό Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Νικόλαος Μαυρομάγουλος.

 

Περιεχόμενα του βιβλίου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ
 
 
Μέρος 1ο: Απαντήσεις σε ερωτήσεις Μαρτύρων

 

Κεφάλαιο 1: Ξέρετε εσείς και δεν ξέρει το Κυβερνών Σώμα;

Όταν δεν ξέρεις, και νομίζεις ότι ξέρεις, και λες ότι ξέρεις, είσαι ΠΛΑΝΗΜΕΝΟΣ.

Όταν δεν ξέρεις, και γνωρίζεις ότι δεν ξέρεις, και παραδέχεσαι ότι δεν ξέρεις, είσαι ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ.

Όταν δεν ξέρεις, και γνωρίζεις ότι δεν ξέρεις, αλλά λες ότι ξέρεις, είσαι ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ.

 

Κεφάλαιο 2: To ότι έγινα "καλύτερος άνθρωπος", δεν είναι απόδειξη ότι είμαι στη σωστή θρησκεία;

Τι σημαίνει: "καλύτερος"; Με ποιο μέτρο σύγκρισης; Με ποια κριτήρια; Και μήπως μόνο εκεί μπορεί κάποιος να γίνει καλύτερος;

 

Κεφάλαιο 3: Ακόμα και αν είναι πλανημένη η Σκοπιά, εγώ ο απλός "Μάρτυρας" τι φταίω;

Έχεις βολευτεί στην οργάνωση της Σκοπιάς. "Τι σημασία έχει αν υπάρχουν και κάποια στραβά πράγματα;" σκέφτεσαι, και απολαμβάνεις μακαρίως τη ζωή σου μέσα σ' αυτή. Νομίζεις ότι είσαι ανεύθυνος. Γιατί, στο κάτω - κάτω, τι φταις εσύ για τα λάθη της ηγεσίας; "Αυτοί που έχουν την ευθύνη θα δώσουν λόγο στο Θεό για τα σφάλματα" σκέφτεσαι. ΚΙ ΟΜΩΣ ΓΕΛΙΕΣΑΙ!

 

Κεφάλαιο 4: Πώς μπορείτε να κατηγορείτε την οργάνωση της Σκοπιάς και να λέτε ότι αγαπάτε τους οπαδούς της;

Ευκαιρία λοιπόν να μετρήσουμε "με τα σωστά μέτρα και σταθμά".

 

Κεφάλαιο 5: Γιατί μισείτε την οργάνωση;

Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να μισούν μια οργάνωση, για την οποία άλλοι θα ήταν πρόθυμοι ακόμα και να πεθάνουν; Ίσως για την κατανόηση του ερωτήματος αυτού, βοηθήσει να μιλήσουμε για κάποιες εμπειρίες...

 

Μέρος 2ο: Ιστορία της Σκοπιάς και ντοκουμέντα

 

Κεφάλαιο 6: Η άγνωστη προϊστορία της Σκοπιάς

Α. Μέρος: Η "ημέρα - έτος", και οι "Καιροί των Εθνών"

Μια θρησκεία χαρακτηρίζεται κυρίως από τα δόγματά της. Με βάση λοιπόν το κεντρικό δόγμα της εταιρίας Σκοπιά, θα παρουσιάσουμε την άγνωστη προϊστορία της Σκοπιάς.

 

Κεφάλαιο 7: Η άγνωστη προϊστορία της Σκοπιάς

Β. Μέρος: Αντβεντιστικές κινήσεις

Μια έρευνα στις καταβολές της Σκοπιάς, δείχνουν ότι συνεχίζει μια εξωχριστιανική παράδοση, ως ένα Αντβεντιστικό παρακλάδι.

 

Κεφάλαιο 8: Η άγνωστη προϊστορία της Σκοπιάς

Γ. Μέρος: Ρώσσελ και Μπάρμπουρ

Το βασικό περιοδικό της οργάνωσης της Σκοπιάς, η "Σκοπιά", εκδόθηκε από τον Κάρολο Ρώσσελ. Η οργάνωση της Σκοπιάς, τον Ρώσσελ θεωρεί και διαφημίζει ως ιδρυτή της. Όμως αποκρύπτει την αλήθεια, ότι ο πραγματικός δογματικός "πατέρας" της είναι σε μεγάλο βαθμό ο δάσκαλος του Ρώσσελ ο Μπάρμπουρ, και όχι ο Ρώσσελ. Και αυτό, γιατί κάποια στιγμή ο Ρώσσελ διαφώνησε με το δάσκαλό του, και αποσχίστηκε, μετά την αποτυχία τών Αντβεντιστικών τους ψευδοπροφητειών.

 

Κεφάλαιο 9: Το αποκρυφιστικό ξεκίνημα της Σκοπιάς

Α. Μέρος: Στον καιρό των Ρώσσελ και Ρόδερφορδ

Σήμερα η εταιρία Σκοπιά, καταφέρεται εναντίον τών αποκρυφιστικών αιρέσεων, εναντίον της αριθμολογίας και του πνευματισμού. Παράλληλα, διακηρύττει ότι ο Ρώσσελ, ο ιδρυτής της Σκοπιάς, ήταν ένας άνθρωπος ξεχωρισμένος από το Θεό, για να δώσει στους δούλους του την κατευθυνόμενη από το Θεό "πνευματική τροφή". Όμως πόσοι οπαδοί της Σκοπιάς γνωρίζουν ότι ο Ρώσσελ ήταν ένας αποκρυφιστής, και ότι στα τεύχη της Σκοπιάς δίδασκε αριθμολογία και πυραμιδολογία; Είναι δυνατόν ο Θεός να χρησιμοποίησε έναν αποκρυφιστή για να αποκαλύψει στους ανθρώπους τους σκοπούς Του;

 

Κεφάλαιο 10: Το αποκρυφιστικό ξεκίνημα της Σκοπιάς

Β. Μέρος: Προώθηση πνευματιστικού βιβλίου

Όσο πιο βαθιά σκάβεις στο παρελθόν της Σκοπιάς τόσο πιο πολλά ανακαλύπτεις για αυτό το σκοτεινό της παρελθόν. Ένα παρελθόν που φρόντισε πολύ καλά να το κρύψει από τα μέλη της. Τα πιο κάτω που θα σας παραθέσουμε είναι αδιάσειστα στοιχεία από τα περιοδικά της Σκοπιάς “Χρυσούς Αιών” και “Σκοπιά” για την ανάμιξη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου, της του Κάρολου Ρώσσελ με τον αποκρυφισμό.

 

Κεφάλαιο 11: Η εξύμνηση του «θηρίου» της Κοινωνίας των Εθνών από τη Σκοπιά

Α. Μέρος: Στο παρελθόν.

Χρειάζεται μεγάλη θρασύτητα για να κατηγορείς κάποιον, για κάτι που έχεις κάνει εσύ ο ίδιος!

 

Κεφάλαιο 12: Η Σκοπιά έγινε μέλος του ΟΗΕ!!!

Β. Μέρος: Στη σύγχρονη εποχή.

Χρειάζεται μεγάλη θρασύτητα για να κατηγορείς κάποιον, για κάτι που έχεις κάνει εσύ ο ίδιος!  Και ακόμα περισσότερη, όταν συνεχίζεις να αρνείσαι κάτι που συνεχίζεις να κάνεις, και να ψεύδεσαι σε ανθρώπους που σε εμπιστεύονται!

 

Κεφάλαιο 13: Η Ναζιστική δήλωση νομιμοφροσύνης της Σκοπιάς

Η Σκοπιά κάνει μεγάλο "ντόρο" για τα μέλη της στη Γερμανία που υπήρξαν κρατούμενοι σε Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και πράγματι, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί οτιδήποτε μπορεί, ώστε να πείσει τους οπαδούς της, ότι δεν είναι μέρος του κόσμου, ότι δεν είναι μέρος της πολιτικής εξουσίας, και ότι δήθεν παρέμεινε ως "οργάνωση του Θεού" μακριά από τις διαμάχες αυτού του κόσμου, και ότι ήταν το "θύμα" τών κακών του κόσμου. Όμως η ιστορία έχει καταγράψει διαφορετικά πράγματα…

 

Κεφάλαιο 14: Οι επενδύσεις της Σκοπιάς σε συνεργασία με την ΠΟΛΕΜΙΚΗ βιομηχανία των ΗΠΑ

Τη στιγμή που η Σκοπιά απαγορεύει στους οπαδούς της να έχουν οποιαδήποτε ανάμιξη με τα στρατεύματα οποιασδήποτε χώρας, ακόμα και να φορούν τη στρατιωτική στολή, η ίδια, για χάρη του κέρδους, έχει μετοχικό κεφάλαιο σε βιομηχανίες που κερδίζουν από το στρατό, και εμπορικές συναλλαγές με το Υπουργείο ’μυνας των Η.Π.Α. Η πρώτη απώλεια του πολέμου είναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

 

Κεφάλαιο 15: Έγινε η Σκοπιά μέρος της Βαβυλώνας;

Η Σκοπιά, σταθερή στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών, δεν δίστασε να συμπαραταχθεί με το CESNUR, ένα κίνημα στην Ιταλία που αγωνίζεται για τις "ελευθερίες" παρα-θρησκειών και αιρέσεων για να μπορούν να έχουν ελευθερία γνώμης και έκφρασης σε χώρες όπου υπάρχουν νόμοι εναντίον των σεκτών.

 

Μέρος 3ο: Μέθοδοι της Σκοπιάς

 

Κεφάλαιο 16: Δαιμονοποίηση των πάντων

Τι κάνει κάποιος για να στρέψει την προσοχή στον εαυτό του ως το "μόνο σωτήρα"; Πολύ απλό: Λασπολογεί όλους τους άλλους, και όλα. Έτσι προβάλλει ως "ο μόνος καλός", ανάμεσα στους "κακούς".

 

Κεφάλαιο 17: Πλύση εγκεφάλου από τον «Μεγάλο Αδελφό» ή τη «Στοργική Μητέρα»

Κανένας δεν μπορούσε  να σκεφτεί ότι ένα βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε το 1949 θα τραβούσε τόση προσοχή αρκετά χρόνια μετά την έκδοση του, όσο το βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ: «1984». Ο Όργουελ σκιαγραφεί μία κοινωνία που της έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου από πολιτικές ιδεολογίες, στο σημείο που έχει φτάσει να ανέχεται τα πάντα. Η ειρωνεία είναι ότι την θέση του πολιτικού συστήματος το οποίο δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ζωή των ανθρώπων την έχουν πάρει θρησκευτικές αιρέσεις.

 

Κεφάλαιο 18: Ο δεκάλογος των απολυταρχικών αιρέσεων

Σε αυτή την έρευνα μας, θα σκιαγραφήσουμε τα 10 βασικά χαρακτηριστικά που έχουν οι ολοκληρωτικές αιρέσεις. Η έρευνα αυτή έχει σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους που σκέφτονται να ενταχθούν σε κάποια θρησκεία, να δούνε ότι μπορεί να πέσουν στην παγίδα κάποιας ολοκληρωτικής αίρεσης, και να κατατοπίσει και εκείνους που έχουν φίλους, συγγενείς ή γνωστούς σε κάποιες ολοκληρωτικές ομάδες, ώστε να μπορέσουν να τους βοηθήσουν να βγουν από τέτοιες ομάδες.

 

Κεφάλαιο 19: Διαφοροποίηση και… Ισοπέδωση

Νομίζεις ότι είσαι διαφορετικός, ότι ξεχωρίζεις από "τον κόσμο". Νομίζεις ότι πας "κόντρα στο ρεύμα". Όμως ταυτόχρονα, με ύπουλο τρόπο κάποιοι σε αποκοιμίζουν. Σε κάνουν άλλο ένα άβουλο τούβλο στον τοίχο του "πύργου" τους.

 

Μέρος 4ο: Παραχαράξεις της Αγίας Γραφής

 

Κεφάλαιο 20: Το ενοχλητικό «άμα» και η ανάσταση

Αχ, τι θα κάνει η οργάνωση της Σκοπιάς με αυτές τις ενοχλητικές λεξούλες του πρωτοτύπου αρχαίου κειμένου της Αγίας Γραφής! Όλο της χαλάνε τη "συνταγή" με τα δόγματα που μαγειρεύει και της τα βγάζουν λάθος! Τι θα κάνει η Σκοπιά λοιπόν με τις λεξούλες αυτές;

-Ποιες λεξούλες; Δεν υπάρχουν τέτοιες λεξούλες! ΦΥΣΙΚΑ Η ΣΚΟΠΙΑ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΚ!!!

 

Κεφάλαιο 21: Η «προσγείωση» της ουράνιας πόλης

Οι πιστοί όλων τών εποχών, περίμεναν την ουράνια πόλη του Θεού, την αιώνια πατρίδα. Και η Αγία Γραφή μιλάει σαφώς γι' αυτήν. Όμως η Σκοπιά είχε άλλη γνώμη. Ήθελε να κάνει την πόλη "επίγεια". Έτσι, στη Μετάφραση Νέου Κόσμου, την... προσγείωσε!

 

Κεφάλαιο 22: Η «εικόνα» είναι… «ουσία» (!!!)

Ένα ακόμα χοντροκομμένο δείγμα της ασχετοσύνης και της προχειρότητας της Ελληνικής ΜΝΚ, και της ασέβειας της Εταιρίας Σκοπιά προς το ιερό κείμενο της Αγίας Γραφής.

 

Μέρος 5ο: Αλλαγές και ψευδοπροφητείες

 

Κεφάλαιο 23: Μεταμοσχεύσεις

Πόσο τραγικό είναι κάποιος να δεσμεύει την ζωή του σε μια οργάνωση που συνεχώς αλλάζει τα δόγματα της, και να είναι υποχρεωμένος να συμφωνεί χωρίς να έχει το δικαίωμα άποψης!

Το πιο τραγικό είναι όταν αυτά τα δόγματα έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, και στην προκειμένη περίπτωση της Σκοπιάς, ζωές έχουν χαθεί γι’ αυτό το οποίο ονομάζει «αλήθεια».

 

Κεφάλαιο 24: Η αλλαγή του δόγματος της «Γενεάς του 1914» και προεκτάσεις

Η νέα αποτυχία της οργάνωσης της Σκοπιάς, στην πρόβλεψη για τη "γενιά του τέλους", την οδηγεί αναπόφευκτα σε πολλές αναθεωρήσεις τών απόψεών της. Αυτό όμως έχει και πάρα πολλές προεκτάσεις...

 

Κεφάλαιο 25: Οι ψευδοπροφήτες της Σκοπιάς

Δευτερονόμιο 18/ιη΄ 22: "Όταν τις προφήτης λαλήση εν τω ονόματι του Κυρίου και ο λόγος δεν γείνη, ουδέ συμβή, ούτος είναι ο λόγος τον οποίον ο Κύριος δεν ελάλησεν. Ελάλησεν αυτόν ο προφήτης εν υπερηφανία. Δεν θέλετε φοβηθή απ' αυτού"

 

Κεφάλαιο 26: Η ψευδοπροφητεία των βασιλέων του Βορρά και του Νότου

Πώς η Σκοπιά έχασε μια σπάνια ευκαιρία, να πετύχει επιτέλους μια προφητεία της!

 

Μέρος 6ο: Σύντομες Μελέτες

 

Κεφάλαιο 27: Μετάγγιση αίματος: Επιτρέπεται;

Η μελέτη αυτή, έχει σκοπό να πληροφορήσει κάποιους ανθρώπους να πάρουν τη σωστή απόφαση, όταν βρεθούν σ' ένα δίλημα από το οποίο εξαρτάται η ζωή η δική τους, ή τών παιδιών τους.

 

Κεφάλαιο 28: Η ουράνια κλήση των προ Χριστού πιστών

Η οργάνωση της Σκοπιάς, διδάσκει ένα άλλο Ευαγγέλιο, διαφορετικό από αυτό που κήρυξαν ο Ιησούς Χριστός και οι απόστολοι. Διδάσκει ότι ένας "Πολύς Όχλος" σημερινών ανθρώπων, αλλά και όλοι όσοι έζησαν πριν από τον Χριστό, δεν έχουν ουράνια προοπτική όπως οι άγιοι.

 

Κεφάλαιο 29: Σκιά, Εικόνα, Δούλοι και Τέκνα

Στην Αγία Γραφή, είναι εμφανής μια διαφορά στην περιγραφή του Θεού, όπως Αυτός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη, με το πώς φανερώνεται στην Καινή Διαθήκη. Πράγματι, μια τέτοια διαφορά, έχει γίνει αιτία για πολλές διαφωνίες και αιρέσεις στο παρελθόν και στο παρόν. Στη μελέτη αυτή, θα δούμε πού οφείλεται η διαφορά αυτή, σύμφωνα με την ίδια την Αγία Γραφή.

 

Κεφάλαιο 30: Η αποκοπή

Στο Μεσαίωνα, η Ιερά Εξέταση έκαιγε ζωντανούς τους ανθρώπους, όταν αμφισβητούσαν τα δόγματα του Πάπα. Και ενώ η σύγχρονη Δημοκρατία έκανε αυτές τις καταστάσεις να φαίνονται μακρυνό κακό όνειρο, υπάρχουν σήμερα θρησκείες, που θέλουν να λέγονται ΄΄χριστιανικές΄΄, και που αν και δεν μπορούν να κάψουν ζωντανούς τους ανθρώπους, μπορούν τουλάχιστον να τους εξοντώσουν ηθικά, να τους απομονώσουν από τα άλλα τους μέλη, και να τους δημιουργήσουν πλήθος από ψυχικά, οικογενειακά και βιοτικά προβλήματα.

 

Κεφάλαιο 31: Η καθαρότητα της Εκκλησίας

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτελούν ΄΄την καθαρή Εκκλησία του Θεού΄΄, και πως αυτή τους η καθαρότητα, είναι απόδειξη της αληθινής τους πίστεως. Στη συνέχεια, θα δείξουμε το εσφαλμένο αυτού του ισχυρισμού, που προβάλλεται από ανθρώπους που ποτέ δεν κατανόησαν το νόημα του Χριστιανικού Ευαγγελίου.

 

Κεφάλαιο 32: Σύγχρονοι Φαρισαίοι

Στη Σκοπιά όταν κάποιος γίνει γνωστό ότι αμάρτησε, διώχνεται από τη θρησκεία του. Η ηγεσία τους, δε θέλει να ασχημαίνει η βιτρίνα της ομάδας, και να λερώνεται το όνομά της. Σε αντίθεση η Εκκλησία, δε διώχνει κανέναν κατά το παράδειγμα του Κυρίου: ΄΄Όποιον έρχεται προς εμένα, δεν θα τον βγάλω έξω΄΄. (Ιωάννης 6/ς΄ 37).

 

Κεφάλαιο 33: Αμαρτωλοί στην Εκκλησία

Ποιός άραγε είναι ο σκοπός της Εκκλησίας; Να διαχωρίζει τους καλούς από τους κακούς; Ή μήπως να δέχεται τους κακούς και να τους βοηθάει να καθαρισθούν;

 

Κεφάλαιο 34: Η σημασία του Αντιλύτρου

Όταν ο Παπισμός απομακρύνθηκε από την Ορθόδοξη πίστη της Εκκλησίας, απώλεσε την κατανόηση σημαντικών ζητημάτων που άπτονται της σωτηρίας. Οι Προτεστάντες με τη σειρά τους, αγνοώντας την πλάνη αυτών τών θεμάτων, ΄΄κληρονόμησαν΄΄ τις εσφαλμένες Παπικές θέσεις, και συχνά μάλιστα, τις συσκότισαν ακόμα περισσότερο. Ένα από αυτά τα θέματα, παρεξηγημένο έως βλασφημίας από τους Δυτικούς, είναι το θέμα του Αντιλύτρου.

Τελευταία ενημέρωση: 17-12-2007.

Τελευταία ενημέρωση: 17-12-2007.

ΕΠΑΝΩ