Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Βιβλία

 

Βιβλιοπαρουσίαση του πονήματος:

Σεραφείμ Ρόουζ: Η αληθινή Ιστορία και Προσωπικές Επιστολές

Ένα βιβλίο της Καθυ Σκοτ, ανεψιάς του π. Σεραφείμ Ροουζ

 

Επιμέλεια Βιβλιπαρουσίασης: Θωμάς Δρίτσας

Σελίδες: 265

Εκδότης: Regina Orthodox Press; 1η Εκδοση (15 Σεπτ, 2000)

Γλώσσα: Αγγλικά

ISBN-10: 1928653014 ISBN-13: 978-1928653011

 

«Το βιβλίο (της Scott) είναι γεμάτο από δείγματα επιστολών του Ρόουζ προς φίλους του – ευρύτερα περιεκτικοί συλλογισμοί περί ζωής, περί Θεού, φιλοσοφίας και κουλτούρας.»

Michael Balchunas

Περιοδικό του Κολλεγίου της Pomona

 

«Σεραφείμ Ρόουζ: Η Αληθινή Ιστορία και Προσωπικές Επιστολές, είναι η συγκινητική ιστορία μιας πνευματικής διαδρομής από την κοσμικότητα προς την παλλόμενη πίστη και τον ευλογημένο μοναστικό ασκητισμό. Η Scott ανοίγει την ζωή και το σκεπτικό του π. Σεραφείμ με ένα νέο και προσωπικό τρόπο.» 

 Icon Books

 

Όσοι από εμάς είχαν το προνόμιο να είμαστε κοντά στον π. Σεραφείμ γνωρίζαμε ελάχιστα ή τίποτε από την ζωή του πριν από την μεταστροφή του στην Ορθοδοξία.  Η συγγραφέας έχει αποτυπώσει την μυστηριώδη διαφορά ανάμεσα στους δύο αυτούς άνδρες.

π. Αλέξιος Young

 

«Λέγεται πως ο π. Σεραφείμ Ρόουζ είναι υπεύθυνος μονάχος του για την εξάπλωση της Ρωσικής Ορθοδοξίας στην Δύση. Έζησε όπως ζούσαν οι παλαιοί μοναχοί, αλλά στα όρη πάνω από το Redding της Καλιφόρνια, στην κορυφή του δικού του βουνού στην Platina.  Εκεί έγραφε και μετέφραζε τα έργα των παλαιών Ρώσων πατέρων. Ο π. Σεραφείμ Ρόουζ απεβίωσε το 1982. Αυτή εδώ είναι η ιστορία του – για το πώς ο Ευγένιος Ρόουζ τελικά έγινε ο π. Σεραφείμ Ρόουζ.»

Cathy Scot (ανεψιά του π. Σεραφείμ)
 

-----------

Η Cathy Scott, ανεψιά του π. Σεραφείμ, έχει συγκεντρώσει τις προσωπικές του επιστολές – που δεν έχουν ποτέ δημοσιευθεί – και έχει ενσωματώσει περισσότερες από 140 στην νέα αυτή βιογραφία.

Το “ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΟΟΥΖ: Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ” είναι η συγκινητική ιστορία μιας πνευματικής διαδρομής από την κοσμικότητα προς την παλλόμενη πίστη και τον ευλογημένο μοναστικό ασκητισμό. Η Scott ανοίγει την ζωή και το σκεπτικό του π. Σεραφείμ με ένα νέο και προσωπικό τρόπο. Μοιράζεται τις αναμνήσεις της οικογένειας του πατρός Σεραφείμ – ή, όπως η Cathy Scott και η στενή οικογένειά του τον ήξεραν, Ευγένιο.

Για όσους έχουν συγκινηθεί από το έργο του π. Σεραφείμ και από το παράδειγμα της ζωής του, το βιβλίο αυτό προσφέρει επιπρόσθετες πληροφορίες για αυτόν.  Αποκαλύπτει πλευρές της ζωής του πριν από την μεταστροφή του, οι οποίες ενδέχεται να σοκάρουν ορισμένους. Η Εκκλησία όμως είναι γεμάτη από αγίους που έκαναν τα ίδια πράγματα και – σε ορισμένες περιπτώσεις – χειρότερα.  Το γεγονός πως ο Ευγένιος Ρόουζ πάλευε με κάποια σεξουαλικά θέματα (ήταν ενεργός ομοφυλόφιλος), με το αλκοόλ, ή με τα πάθη γενικότερα, αποτελούν μαρτυρία για την πραγματικότητα της σωστικής και μεταμορφωτικής Χάριτος του Θεού και της Εκκλησίας Του.  Οι επιστολές του παρέχουν βαθύτερη γνώση για την διανοητική του εξέλιξη, το ενδιαφέρον του για την φιλοσοφία και τις Ανατολίτικες θρησκείες, τα καλλιτεχνικά του γούστα, καθώς και για άλλα, πιο προσωπικά ζητήματα που έχουν σχέση με τους γονείς του και τις εσωτερικές του πάλες. Παρακολουθούμε την μεταμόρφωσή του, τον θαυμασμό του για τον Αγ. Ιωάννη, και ακούμε τις μετρημένες, σοφές συμβουλές του, που τόσοι έχουν εκτιμήσει μέσα από τα γραπτά του.

Δεδομένης της φύσης ορισμένων «αποκαλύψεων» , υπάρχει μια σχετική ανησυχία πως ορισμένοι ίσως χρησιμοποιήσουν το βιβλίο αυτό για να δημιουργήσουν σκάνδαλο.  Και ενώ ο π. Σεραφείμ δεν έχει διακηρυχθεί ως άγιος, υπάρχουν πολλοί εν ζωή οι οποίοι μπορούν να μας βεβαιώσουν για την ευσέβεια και την αγιότητά του. 

Αντί λοιπόν να επιδιώκουμε την δημιουργία σκανδάλου, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμά του, όπως εκείνο της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας και του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπα, προκειμένου να δίνουμε θάρρος σε όλους τους Χριστιανούς στις δικές τους πάλες και να γνωρίζουν πως η αμαρτία παραμορφώνει τον αυθεντικό άνθρωπο, που μπορεί να γίνει πάλι ολόκληρος με την χάρη του Θεού.

Αν κάποιος ήδη γνωρίζει κάτι από την ζωή και τα έργα του π. Σεραφείμ, το βιβλίο αυτό προσθέτει μια επί πλέον διάσταση στην γνώση μας γι’ αυτόν, η οποία εμπνέει αρκετά. Άνθρωποι που παλεύουν με πάθη όμοια με εκείνα που έπρεπε να πολεμήσει ο π. Σεραφείμ θα βρουν ελπίδα και φως σε αυτό το βιβλίο.

Πρόκειται για μια υπέροχη δημοσιογραφική βιογραφία του μεγάλου αποστόλου της Ορθοδοξίας.  Θα έπρεπε να διαβάζεται ως παράδειγμα του πώς οι κοσμικοί άνθρωποι κατανοούν την ζωή του, αλλά μόνο ένα μέρος της.  Είναι ευαίσθητο, και απτόητα ειλικρινές από την προοπτική της συγγραφέως.  Αξίζει επίσης να αποκτήσει κανείς (αλλά και να διαβάσει) την βιογραφία του π. Δαμασκηνού «π. Σεραφείμ Ρόουζ», προκειμένου να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα αυτού του ιερού ανδρός.

Ευλογημένε Πάτερ Σεραφείμ, πρέσβευε υπέρ ημών!

Τελευταία ενημέρωση: 12-3-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 12-3-2011.