Περιεχόμενα // Επόμενο

 

Στοιχεία Ορθόδοξης Λατρείας

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


          Η  Εκκλησία μας μέσα από την πλούσια και λαμπρή λατρεία της ανεβάζει ολόκληρο τον άνθρωπο, ψυχή και σώμα, προς τον Ύψιστο Πατέρα μας, τον Τριαδικό  Θεό. Η όλη ατμόσφαιρα της λατρείας δημιουργεί κατάνυξη και μυσταγωγία. Το λατρευτικό κλίμα στρέφει την ψυχή αβίαστα από τον αισθητό κόσμο προς τον πνευματικό  κόσμο.

          Το φως από τις κανδήλες του τέμπλου καθώς  και το φως των κεριών οδηγούν τα μάτια προς τους αγίους των εικόνων και των τοιχογραφιών, τα μέλη της θριαμβεύουσας Εκκλησίας. Η γη μαζί με τον ουρανό λατρεύει τον Ύψιστο.

          Οι μελωδικές ψαλμωδίες υπενθυμίζουν τις ακατάπαυστες ψαλμωδίες των αγγέλων στον ουρανό και  κινούν τις πιο ευαίσθητες  χορδές της ψυχής  για δοξολογία, ευχαριστία και ικεσία  προς τον παντοδύναμο και πανάγαθο Θεό. Οι άνθρωποι μαζί με τους αγγέλους δοξάζουν τον Κύριο.

          Η ευωδία, από το θυμίαμα που πλημμυρίζει τον ναό, γεμίζει την ψυχή με  χαρά και αγαλλίαση  και, καθώς  ανεβαίνει προς τα άνω, στρέφει τον πόθο της ψυχής  προς  τις  πνευματικές  ευωδίες του Παραδείσου. Πολλοί άγιοι γεύθηκαν την παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος ως ευωδία.

          Μέ τη γλυκύτητα των Τιμίων Δώρων της Θείας Κοινωνίας ο κάθε χριστιανός ζει  την πνευματική γλυκύτητα  της κοινωνίας με τον Θεό, η οποία αρχίζει από τώρα και συνεχίζει στην αιωνιότητα. Η γλυκιά παρουσία του Θεού στη  ζωή του πιστού τον  φωτίζει στη σκέψη, τον ενδυναμώνει στη θέληση  και  τον καλοσυνεύει  στην καρδιά.

          Ο πιστός, όταν συμμετέχει συνειδητά στη λατρεία, έχει πνευματικά βιώματα, ψηλαφεί  την παρουσία του Θεού μέσα του.  Ακουμπάει τότε τον Θεό με τα χέρια της ψυχής  και βιώνει έντονα την παρουσία  και την αγάπη Του.

          Τα Άμφια και τα Ιερά Σκεύη της Εκκλησίας μας είναι πρακτικά αναγκαία και στολίζουν τη λατρεία της. Ο κάθε ναός κοσμείται με πολύτιμα μέσα λατρείας, τα οποία συνήθως προσφέρονται από το λαό του Θεού και δείχνουν την αγάπη και τη βαθιά ευλάβειά του. Τα Ιερά Άμφια, τα Ιερά Σκεύη και τα υπόλοιπα μέσα λατρείας είναι ανάγκη να  τα γνωρίζουμε, γιατί αυτά υπηρετούν και λαμπρύνουν τη λατρεία του Κυρίου.

Περιεχόμενα // Επόμενο

Δημιουργία αρχείου: 29-4-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 30-4-2005.

Πάνω