Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ιεραποστολή και Συναξαριστής

Το πολιτικό και πνευματικό κλίμα στην Ιαπωνία κατά την άφιξη τού π. Νικολάου Κασάτκιν * Οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξοι * Παγκόσμιος χάρτης Ορθοδόξων * Πρώτες Ορθόδοξες Ιεραποστολικές διεισδύσεις στην Κίνα * Η Ιστορία τής Ορθοδοξίας στην Κορέα

11ο Μέρος

Η Ορθοδοξία στη «Χώρα Του Ανατέλλοντος Ηλίου»

(Οι επόμενες ώρες μετά τον όρθρο) (1964)

Α'. Περίοδος καρποφόρου αποστολικού έργου

3. Το μυστικό της Ιεραποστολική επιτυχίας τού αγίου Αρχιεπισκόπου Νικολάου Κασάτκιν

Tού Μακ. Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου

 

Πηγή: Προηγούμενη δημοσίευση: «Orthodoxy in the Land of the Rising Sun», Οrthodoxy 1964. A Pan-Orthodox Symposium, Athens 1964, σ. 300-319, 438-441 (Ανωνύμως. Εδώ μεταφράζεται με κάποια διασκευή). Παράβαλλε Α. Γιαννουλάτος, «Νικόλαος Κασάτκιν», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό. Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Εκδοτική Αθηνών, τόμ 7, σ. 223.

Η μνήμη τού αγίου Νικολάου εορτάζεται στις 3 Φεβρουαρίου

Προηγούμενο * Επόμενο

Το 1906 η ιερά Σύνοδος ανύψωσε τον Κασάτκιν σε αρχιεπίσκοπο και το 1908 έστειλε ως βοηθό του Επίσκοπο τον Σέργιο Τυχομίρωφ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Κιότο. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος εξακολούθησε να ζει με ευαγγελική απλότητα και πτωχεία,18 ακτινοβολώντας τη χάρη του Θεού.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε εξαιρετικά ευγενής και ταπεινός. Έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα δύο δωματίων, στη γωνία του Καθεδρικού, με τρόπο ασκητικό. Κατά κανόνα, αφιέρωνε όλα τα έσοδά του για να βοηθεί τους φτωχούς και τον κλήρο· η τροφή του ήταν λιτή· τό ράσο του μπαλωμένο σε πολλά μέρη. Ήταν το ίδιο με αυτό των κληρικών του. «Η φτωχική εμφάνισή τους, τους εμπόδιζε να εισέρχονται στα σπίτια των πλουσίων. Έτσι οι Ορθόδοξοι προέρχονταν από τις τάξεις των φτωχών εργατών»19.

Όταν στις 16 Φεβρουάριου 1912 ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος άφησε αυτό τον κόσμο, βρέθηκαν στο ταπεινό του κελί μόνο μερικά τριμμένα ρούχα και αρκετά βιβλία. Σε όλη όμως την Ιαπωνία, τα επιτεύγματά του μιλούσαν για τον πλούτο της καρδιάς και το αποστολικό έργο του μεγάλου αυτού Αγίου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιαπωνίας αριθμούσε 33.000 πιστούς οργανωμένους σε 266 ενορίες. Είχε 8 επιβλητικούς ναούς, 276 μικρότερους, 178 ιεραποστολικούς σταθμούς, 35 Ιάπωνες Ιερείς, 22 Διακόνους και 116 κατηχητές.20

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Μέιτζι έστειλε ένα στέφανο για την κηδεία του.21 Ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος Κασάτκιν ήταν ο μόνος ξένος Ιεραπόστολος που τιμήθηκε μ’ αυτό τον τρόπο.

Η αγιότητα του, η γνήσια ζωή του εν Χριστώ υπήρξαν το μυστικό των πνευματικών του επιτευγμάτων. Ο Νικόλαος συνδύαζε βαθιά πνευματικότητα, σπάνια διοικητικά προσόντα και πύρινο Ιεραποστολικό ζήλο. Εργάσθηκε με βαθύ σεβασμό προς την ψυχοσύνθεση του Ιαπωνικού λαού και, σε περίοδο όπου πολλές φορές οι δυτικές ιεραποστολές είχαν συνυφανθεί με αποικιοκρατικές βλέψεις, πέτυχε να κρατήσει την αποστολική του προσπάθεια μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας τον ανακήρυξε Άγιο (1977).

Το Αποστολικό έργο του Νικολάου Κασάτκιν, διάπυρο από τη φλόγα του Αγίου Πνεύματος, έφερε τη χαραυγή της Ορθοδοξίας στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου».

Προηγούμενο * Επόμενο

 

Σημειώσεις:


18. Nad. Gorodetsky, ενθ. αν.: «Δεν μπορούμε να είμαστε πτωχότεροι από τον πατέρα Νικολάι», έγραψαν στο περιοδικό Japan Evangelist.

19. Ν. Struve, μν. έργ., σ. 38: «Αυτό φαίνεται να εξηγεί τη φράση του Latourette (History of the Expansion of Christianity, Eyre and Spottiswoode, London 1944, τόμ. VI, σελ. 380): Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους πρώτους μεταστραφέντες ανήκαν στους σαμουράι, η μεγάλη πλειοψηφία των Χριστιανών προερχόταν από τις χαμηλές τάξεις της κοινωνίας».

20. J. Glazik, μν. έργ., σ. 193.

21. Ρ. Sayama, «The Orthodox Church in Japan», Holy Cross, Boston, Jan-Febr. 1959, σ. 5.

Δημιουργία αρχείου: 24-1-2018.

Τελευταία μορφοποίηση: 13-2-2018.

ΕΠΑΝΩ