Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Ιστορικά θέματα

Η ησυχαστική παράδοση στο Άγιον Όρος από τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά έως σήμερα // Ο "αδέκαστος" Θέμος Κορνάρος χωρίς μάσκα και τα ψεύδη του για το Άγιο Όρος // Το Άγιο Όρος στην Τουρκοκρατία // Αγιορείτες, Εμμανουήλ Παπάς και επανάσταση του 1821 // Η επιστολή του Αγίου Όρους προς τον Χίτλερ // Ανύπαρκτοι και οι υποτιθέμενοι "διωγμοί εθνικών" στο Άγιο Όρος!

Από τον σουλτάνο στο νέο κράτος

 

Πηγή: Καθημερινή τής Κυριακής 6-10-2013.

Αναδημοσίευση από: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/10/2013_535911

 

Το Αγιον Ορος απελευθερώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1912, όταν αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο ελληνικός στόλος κατευθύνθηκε προς τη Χερσόνησο του Αθω. Αγημα σαράντα ενόπλων ναυτών από το αντιτορπιλικό «Θύελλα» αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Αθω, στη Δάφνη και κατόπιν μετέβη στις Καρυές όπου στο κτίριο του πρωτάτου, ο εκπρόσωπος του σουλτάνου παρέδωσε στον πλοίαρχο Παπαγεωργίου, που εκπροσωπούσε το Ελληνικό Βασίλειο, το Αγιον Ορος.

Ωστόσο, «από το 1912 μέχρι το 1923 υπήρχε νομική αβεβαιότητα σχετικά με το σε ποιον ανήκει το Ορος», λέει στην «Κ» ο πρώην διοικητής του Αγίου Ορους και συγγραφέας του βιβλίου «Το Αγιον Ορος και η Ρωσία» κ. Κώστας Παπουλίδης.

«Η συνθήκη του Λονδίνου, τον Μάιο του 1913 ανέθεσε στις Μεγάλες Δυνάμεις να αποφασίσουν για την τύχη του.

Η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, με αξίωση της Ρωσίας, αποφάσισε την «ανεξάρτητη» και «ουδέτερη» αυτονομία του Αγίου Ορους.

Οι Συνθήκες όμως του Βουκουρεστίου και των Αθηνών το 1913 ενέταξαν το Ορος μέσα στα όρια του νέου ελληνικού κράτους. Αργότερα, η Συνθήκη των Σεβρών (Αύγουστος 1920) επικύρωσε την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας στον Αθω και τελικά η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάννης.

Με την κατάρτιση και έγκριση το 1926 του Καταστατικού Χάρτη κατοχυρώθηκε το αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας.

Δημιουργία αρχείου: 7-10-2013.

Τελευταία ενημέρωση: 7-10-2013.

ΕΠΑΝΩ