Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Κοινωνία και Γεγονότα

Ο μύθος του χωρισμού κράτους - Εκκλησίας // Το ιδεολόγημα του «χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας» // Ανοικτή επιστολή του π. Placide Deseille για τον χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους // Προϋποθέσεις για να είναι θετικός ο χωρισμός // Χωρισμός ή σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας; // Το κράτος φεύγει, ο Ιερέας μένει // Οι πραγματικοί στόχοι πίσω από την προσπάθεια χωρισμού

Στην Αγγλία, επίσκοποι είναι Μέλη της Βουλής των Λόρδων

Ποιος χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους;

Πηγή: http://www.churchofengland.org/our-views/the-church-in-parliament/bishops-in-the-house-of-lords.aspx

Μετάφραση Κ. Ν.

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα πρέπει δήθεν "να κάνει χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, για να... εκσυγχρονισθεί σαν τα άλλα κράτη τής Ευρώπης", έχουν δει άραγε τι συνθήκες επικρατούν στα άλλα κράτη τής Ευρώπης; Τα ακόλουθα στοιχεία που μεταφράσαμε, από τη σύγχρονη πρωτεύουσα τού Αθεϊσμού, την Αγγλία, δείχνουν ένα μικρό μόνο μέρος τής πραγματικής κατάστασης, και τού μεγέθους τής ψευδούς προπαδάνδας που ακούμε για τα "προοδευμένα κράτη τής Εσπερίας".

26 επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας κάθονται στα έδρανα της Βουλής. Αναγνωρισμένοι με τον επίσημο τίτλο «Πνευματικοί Λόρδοι» (Lords Spiritual), διαβάζουν προσευχές κατά την έναρξη των καθημερινών συναντήσεων στην Βουλή, και έχουν ένα πλήρη και ενεργό ρόλο στην ζωή και τις εργασίες της «Ανωτέρας Βουλής» (Upper House)

Το παρόν άρθρο παρέχει πληροφορίες για τον ιστορικό και τον τωρινό ρόλο τους, καθώς και λεπτομέρειες των τωρινών κατόχων των «Επισκοπικών Εδράνων» (Bishops’ Benches).

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κομητείας Γιόρκ μέσα στην Βουλή των Λόρδων

(Οι εικόνες της Βουλής είναι με την ευγενική χορηγία της Βουλής της Αγγλίας και υπόκεινται σε κοπυράϊτ της Βουλής. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε πηγαίνετε στο λινκ αυτό: Parliamentary copyright)

 

Ιστορία

 Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες είχαν ανέκαθεν ενεργό ρόλο στις νομοθετικές υποθέσεις της χώρας, ακόμα και πριν τον σχηματισμό της Εκκλησίας της Αγγλίας. Πριν τον 11ο αιώνα, οι Σάξωνες βασιλείς συμβουλεύονταν τακτικά τους γαιοκτήμονες των φέουδων και τους θρησκευτικούς ηγέτες.

 Τον 14ο αιώνα, οι θρησκευτικοί ηγέτες και γαιοκτήμονες αριστοκράτες σχημάτισαν την «Ανωτέρα Βουλή» (των Λόρδων), απαρτιζόμενη αντίστοιχα από τους «Πνευματικούς Λόρδους» (Lords Spiritual) και τους «Κοσμικούς Λόρδους» (Lords Temporal). Τοπικοί αντιπρόσωποι σχημάτισαν την «Κατωτέρα Βουλή» -των Κοινών- (House of Commons). Εκτός από μία σύντομη διακοπή μετά από τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο, οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν έκτοτε παίξει ενεργό ρόλο στην Βουλή.

 Η συνεχιζόμενη θέση των Αγγλικανών επισκόπων στην Βουλή των Λόρδων αντικατοπτρίζει την διαρκή συνταγματική μας τάξη, με μια θεσμοθετημένη Εκκλησία της Αγγλίας, και ως Ανώτατο Κυβερνήτη της τον Μονάρχη και Κεφαλή του Κράτους.

 Αν και υπάρχουν 44 επισκοπές στην σημερινή Εκκλησία της Αγγλίας, η Πράξη του 1847 της Επισκοπής του Μάντσεστερ περιόρισε τις θέσεις των Πνευματικών Λόρδων, σε 26. Σήμερα στην Ανωτέρα Βουλή οι 26 επίσκοποι συνιστούν περίπου το 3,5% των συνολικών μελών της.

 

Ποιοι επίσκοποι γίνονται Πνευματικοί Λόρδοι;

 Οι Αρχιεπίσκοποι της Καντερβουρίας και της Υόρκης και οι Επίσκοποι του Ντάρχαμ, Λονδίνου και Ουίντσεστερ είναι αυτοδικαίως μέλη της Βουλής των Λόρδων. Οι υπόλοιπες 21 θέσεις στα Επισκοπικά Έδρανα δεν καθορίζονται βάσει επισκοπής, αλλά καταλαμβάνονται από εκείνους τους Άγγλους επισκόπους που έχουν υπηρετήσει επί περισσότερο χρόνο.

 Όταν οι επίσκοποι αποσυρθούν από την Έδρα τους (υποχρεωτικά στα 70), παύουν να είναι και Μέλη της Βουλής. Περιστασιακά μπορεί ορισμένοι να παραμείνουν δια βίου ισότιμα μέλη, και η περίπτωση αυτή συνήθως αφορά πρώην αρχιεπισκόπους.

 

Τι κάνουν στη Βουλή;

 Πάντοτε παρευρίσκεται ένας Πνευματικός Λόρδος μέσα στην Βουλή των Λόρδων όταν συνεδριάζει, για να διαβάσει προσευχές στο ξεκίνημα της ημέρας και για να συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής. Η παρουσία μέσα στη Βουλή για την ανάγνωση προσευχών καθορίζεται από τους Πνευματικούς Λόρδους σε εβδομαδιαία διαδοχική βάση, αλλά οι επίσκοποι επίσης επιλέγουν και να παρίστανται εκτάκτως όταν θέματα που τους απασχολούν και τους ενδιαφέρουν πρόκειται να συζητηθούν.

 

Ποιους εκπροσωπούν μέσα στη Βουλή;

 Δεν υπάρχει «Κόμμα Επισκόπων», οπότε, ως μη ταυτιζόμενα μέλη, οι εργασίες τους μέσα στη Βουλή δεν επιπλήττονται.

 Όπως και άλλα μέλη της Βουλής των Λόρδων, δεν αντιπροσωπεύουν κάποιο εκλογικό σώμα, αν και οι εργασίες τους πολύ συχνά είναι καλά ενημερωμένες χάρη στον επισκοπικό τους ρόλο.

 Κάθονται ως μεμονωμένοι Πνευματικοί Λόρδοι, και ως εκ τούτου, έχουν πολλά κοινά με τους παριστάμενους στα αντίπαλα έδρανα και εκείνους που δεν ταυτίζονται με κάποιο κόμμα.

 Η παρουσία τους στην Βουλή των Λόρδων είναι μια προέκταση του γενικού τους λειτουργήματος ως επίσκοποι για να κηρύττουν τον λόγο του θεού και να οδηγούν τον κόσμο στην προσευχή. Οι Επίσκοποι προσφέρουν μια σημαντική ανεξάρτητη φωνή και πνευματική ενόραση στις εργασίες της Ανωτέρας Βουλής και, παρ’ ότι δεν δηλώνουν πως είναι άμεσοι αντιπρόσωποι, επιζητούν να είναι η φωνή όλων των ανθρώπων της πίστης, και όχι μόνο των Χριστιανών.

Δημιουργία αρχείου: 17-6-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 17-6-2011.