Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνία - Πολιτική

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: "Όχι σε ηγέτες που μας παραμυθιάζουν" // Η κοινωνικοπολιτική μας ευθύνη ως Ορθοδόξων // Ο Καπιταλισμός ως γέννημα της Δυτικής Μεταφυσικής // Η "πολιτική συγγένεια" και οι Χριστιανοί ψηφοφόροι // Συμφέρον και Εκλογές

«Ζ»

Ανατροπή τών Εκλογών

Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος

 

Πηγή: Απομαγνητοφωνημένη ομιλία επάνω στο χωρίο τού κατά Λουκάν Ευαγγελίου, κεφάλαιο 19ο, στίχοι 1 έως 10, στα πλαίσια τής ερμηνείας που έγινε στο κήρυγμα τής Κυριακής 25-01-2015.

Αναδημοσίευση από: http://www.floga.gr/50/01/01/2014-5/09_201501250101.asp

 

Κυριακή τού Ζακχαίου. Μια εβδομάδα πριν αρχίσει το Τριώδιο. Σάς διαβάζω κάποιες σελίδες από ένα άτυπο, ανύπαρκτο, προσωπικό μου ημερολόγιο.

Όλες αυτές τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, ένιωθα όμορφα. Όλοι μού μιλούσαν ωραία. Όλοι μού έδιναν υποσχέσεις για ένα καλύτερο οικονομικό αύριο. Θα μού ζητούσαν λιγότερα. Θα μείωναν τις κλίμακες. Δεν είχα υπολογίσει πως πλησίαζαν οι απόκριες κι ίσως οι μασκαράδες να είχαν βγει πιο νωρίς, απ' ό,τι έπρεπε στους δρόμους.

Και τότε ήλθε το σήμερα. Σήμερα Κυριακή πρωί. Κυριακή τού Ζακχαίου. Έρχομαι στη Λειτουργία ν' ακούσω τι μού λέει το Ευαγγέλιο. Να πάρω ένα όφελος. Και μπαίνω εδώ μέσα και ακούω πριν από λίγο, αυτά που άκουγα τις προηγούμενες μέρες. Για τις φορολογικές κλίμακες. Πώς; Να, το είπε ο Ζακχαίος. Εγώ λέει θα δώσω τη μισή μου περιουσία στους φτωχούς. Και θα δώσω τετραπλάσια σε όσους απάτησα. Πάλι τα ίδια, λέω.

Αλλά αυτό είναι ανατροπή!

Ο «Ζ», ο Ζακχαίος, δεν είναι ούτε ο Ζαπάτα, ούτε ο Ζορρό, ο Ζακχαίος, ζητούσε να κάνω εγώ αυτό που μού υπόσχονταν οι άλλοι. Αυτοί μού έλεγαν πως θα μού κόψουν. Και λέω δεν το κάνω μόνος μου; Γιατί να περιμένω αυτούς;

Ανατροπή ήταν αυτό. Ούτε οι δεξιοί, ούτε οι αριστεροί δεν είχαν να μού πουν κάτι. Ήταν μπλεγμένοι. Πέρα από τα αριστερά και τα δεξιά υπάρχει και ο Ουρανός.

Και θα πω στον «Ζ», στον Ζακχαίο, μα πες μου, «Ζ», δεν έχω εγώ να δώσω... Εσύ είχες και έδωσες. Πώς τα απέκτησες; Τα έκλεψες. Ήσουν απατεώνας και τα βρήκες. Και θα μού πει: δεν μιλάω για ποσότητες. Μιλάω για ποσοστά. Το 50%, το μισό [δηλαδή] θα το δώσω στους φτωχούς. Και τα τετραπλάσια θα τα δώσω σε αυτούς που κορόιδεψα. Αν είχα ένα ψωμί, θα δώσω το μισό. Κι αν έκλεψα ένα ευρώ, θα δώσω τέσσερα. Δεν ζητάω πολλά. Ποσοστά ζητάω. Κατάλαβα [τότε] πως ο «Ζ» ήταν και πολύ επίκαιρος. Ήξερε και στατιστική. Αυτό που χρησιμοποιείται αυτές τις ημέρες.

Κατάλαβα, τότε, την Ορθόδοξη «Δημοκρατία», που μπορεί να καταργήσει μνημόνια, αδικίες, ανεργίες και πείνα. Και είχα κερδίσει και δύο οφέλη. Δεν θα είχα γίνει οπαδός σε κανέναν και θα ήμουν εκεί που θα με ήθελε ο Χριστός. Τι είπε ο Χριστός στον Ζακχαίο; Θα ρθω και θα μείνω σπίτι σου. Θα είχα [δηλαδή] και τον Χριστό μέσα στην καρδιά μου.

Η Λειτουργία τελειώνει σε λίγο και μετά από λίγο ο λαός -κι αυτός είναι Ο λαός τού Θεού, ο όντως λαός- θα βγει στους δρόμους για να εκτελέσει τα πολιτικά του καθήκοντα. Πρέπει να το κάνει. Αν στον δρόμο αυτό συναντήσετε τον Ζακχαίο, παρακαλώ ειδοποιείστε με, να πάω να τον ψηφίσω κι εγώ. Έχουμε καιρό μέχρι στις 5 και 45 [που θα κλείσουν οι κάλπες].

Αν δεν τον βρείτε, παρακαλώ, τότε πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Βάλτε τον Χριστό με τον Ζακχαίο στην καρδιά σας και τότε θα δώσετε σε αυτόν τον τόπο το όφελος που δεν φαντάζεται κανείς.

Κυριακή τού Ζακχαίου. Η μεγάλη ανατροπή.

Έ!, τώρα πρέπει να γίνει... όχι απόψε το βράδυ!

Δημιουργία αρχείου: 19-9-2015.

Τελευταία μορφοποίηση: 19-9-2015.

ΕΠΑΝΩ