Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Κοινωνικά προβλήματα

 

Εθισμός και εξάρτηση από το Ίντερνετ

Η σύγχρονη ασθένεια τής e-εξάρτησης συχνά γίνεται θανάσιμη απειλή

Δύο άρθρα που θα παρουσιασθούν στη συνέχεια, (αναδημοσιευμένα από εφημερίδες), δείχνουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τον κίνδυνο από την υπερβολική χρήση τών υπολογιστών, που μπορεί να ανακύψει όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για μεγαλύτερους ανθρώπους, επιρρεπείς σε εθισμούς και εξαρτήσεις.

Η μάστιγα της e-εξάρτησης

Πυκνώνουν διαρκώς τα περιστατικά κατάχρησης του Ιντερνετ

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή". Hμερομηνία δημοσίευσης: 20-02-11.

Αναδημοσίευση από: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/02/2011_433418

Χαρακτηρίζονται «περιστατικά κατάχρησης του Ιντερνετ». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κανονικό εθισμό. «Υποκείμενά» του, νέοι, κορίτσια εσχάτως, αύξηση στην επαρχία, τα τελευταία δύο χρόνια χάριν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Facebook.

Κι όμως, το κακό θα μπορούσε να προληφθεί, αφού οι ενδείξεις είναι πολλές και ιδιαιτέρως χαρακτηριστικές. Περίπου 40 ώρες παραμονής στο δίκτυο, την εβδομάδα, παραμέληση της ατομικής υγιεινής, παράλειψη γευμάτων, αϋπνίες, ζαλάδες, εγκλεισμός στο σπίτι, διακοπή κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων, εγκατάλειψη δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων κ. λπ., κ. λπ.

Ομως, τα τελευταία στοιχεία από το Τμήμα Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου Ενηλίκων της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Nοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το πρόγραμμα «Πλεύση» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων για εφήβους και νέους έως 24 ετών, δείχνουν κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Οτι η εξάρτηση από το Ιντερνετ δεν αφορά πλέον μόνο τους πιο ευάλωτους, λόγω ηλικίας, εφήβους.

Το φαινόμενο εξαπλώνεται ηλικιακά και, με βάση σχετικές έρευνες, σε μέλη κοινωνικής επανένταξης, ενώ φαίνεται να μεταβάλλεται αντιστρόφως ανάλογα με τη διάρκεια χρήσης ουσιών και τη διάρκεια αποχής από τη θεραπεία. Σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, «ετέθη το θέμα της διεξαρτητικότητας, δηλαδή της μετάβασης από μία μορφή εξάρτησης σε μία άλλη. Καταγράφουμε περιστατικά θεραπευομένων που απεξαρτώνται από την ηρωίνη και ξεκινούν online role-playing games, όπως το Lineage ή το World of Warcraft (σ. σ.: παιχνίδια ρόλων στο Ιντερνετ, όπου οι παίκτες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους «ενδεδυμένοι» ψηφιακούς ρόλους σε έναν εικονικό κόσμο)», εξηγεί στην «Κ» ο κλινικός ψυχολόγος Βασίλης Σταυρόπουλος, υπεύθυνος του εν λόγω θεραπευτικού προγράμματος του «18 Ανω».

Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, το Τμήμα έχει δεχθεί 45 αιτήματα για θεραπεία, το 76% των οποίων καταγράφει τις διαδραστικές εφαρμογές ως ένδειξη εθισμού, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια, στη συντριπτική πλειοψηφία τους άνδρες. Σήμερα, παρακολουθούνται 25 ενήλικες εξαρτημένοι από το Ιντερνετ, 6 οικογένειες συμβουλευτικά με στόχο να κινητοποιηθεί προς θεραπεία το εξαρτημένο μέλος, 9 άτομα εγκατέλειψαν την προσπάθεια και 5 παραπέμφθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, με 40 οικογένειες δουλεύει αυτό το διάστημα για το θέμα το πρόγραμμα «Πλεύση» του ΚΕΘΕΑ.

 

Ευάλωτοι έφηβοι

Ανάλογη η εικόνα στην ευάλωτη ηλικία της εφηβείας, σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Nοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σχεδόν το 12,8% των εφήβων βρίσκεται ένα στάδιο πριν από τον εθισμό και 1% είναι εθισμένοι, 15% παίζουν τυχερά παιχνίδια και 20% μπαίνουν σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. «Κάποιοι κάνουν τα παραπάνω ταυτόχρονα», επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης της ΜΕΥ και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Saferinterent, Γιώργος Κορμάς και τονίζει τη σημασία ένταξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο δημοτικό για την ορθή διαχείριση του Ιντερνετ, «που δεν πρέπει να δαιμονοποιείται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξάρτηση από το Ιντερνετ είναι το δεύτερο τη τάξει αίτημα του συνόλου των κλήσεων στη γραμμή Βοήθειας «υποΣτηρίζω» του Saferinternet, αντιστοιχώντας στο 34% (572 κλήσεις σε σύνολο 1.693 αιτημάτων) μέσα σε 16 μήνες λειτουργίας από τον Αύγουστο του 2009. Ενθαρρυντικό αν και χαμηλό, προς το παρόν, το ποσοστό εκείνων που επισκέπτονται τη ΜΕΥ μετά το τηλεφώνημα και ανέρχεται σε 12,64%. Αυτήν την περίοδο, η Μονάδα παρακολουθεί 95 παιδιά.

 

Ο νέος e-θισ΅ός: Αιχ΅άλωτοι του Δικτύου

 Καθη΅ερινό φαινό΅ενο οι κλήσεις - SOS στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλή΅ατος

Στέλιος Βραδέλης

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 16/2/2011.

Αναδημοσίευση από: http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1766

Ο Νίκος, ο Γιώργος κι ο Πάνος απείλησαν να βάλουν τέρ΅α στη ζωή τους όταν έχασαν πόντους στο παιχνίδι που έπαιζαν στο Ιντερνετ. Ο Γιάννης είχε ήδη προσπαθήσει ΅ια φορά να αυτοκτονήσει ΅ε χάπια όταν το παιχνίδι τον «απέβαλε» για 2 ώρες και ετοι΅αζόταν να επαναλάβει την απόπειρα ΅ε ακό΅η περισσότερα χάπια όταν για δεύτερη φορά βρέθηκε εκτός παιχνιδιού. Τα δύο τελευταία χρόνια η ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλή΅ατος έχει καταφέρει να εντοπίσει έξι εφήβους και νέους ηλικίας από 13 έως 22 ετών που απείλησαν να βάλουν τέρ΅α στη ζωή τους επειδή ΅αράθηκαν τα διαδικτυακά τους φυτά, έχασαν το εικονικό τους ξίφος ή άδειασε το ηλεκτρονικό τους θησαυροφυλάκιο. «Για πολλούς ανθρώπους τα διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων αποτελούν τρόπο ζωής. Τα συναισθή΅ατα και η ψυχολογία τους αλλάζουν αναλόγως ΅ε την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ορισ΅ένοι από αυτούς φτάνουν στο ση΅είο να επιθυ΅ούν ακό΅η και να βάλουν τέρ΅α στη ζωή τους αν χάσουν κάποιους πόντους ή χάσουν ένα αντικεί΅ενο του χαρακτήρα τους στο παιχνίδι», λέει στα «ΝΕΑ» ο προϊστά΅ενος της υποδιεύθυνσης ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλή΅ατος, Μάνος Σφακιανάκης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις άλλοι χρήστες του Ιντερνετ που διάβασαν τα ΅ηνύ΅ατα των επίδοξων αυτοχείρων είναι αυτοί που ειδοποίησαν την Αστυνο΅ία.

Σε αυξη΅ένο ό΅ως συναγερ΅ό βρίσκονται πλέον και οι εταιρείες που διαχειρίζονται διάση΅α διαδικτυακά παιχνίδια όπως το Second Life, το Lineage, το Warcraft και το Farmville. Σε χώρες της Ασίας και της Βόρειας Ευρώπης έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αυτοκτονιών νεαρών ατό΅ων όταν έχασαν πόντους από το παιχνίδι που έπαιζαν. Πριν από ΅ερικές εβδο΅άδες νεαρή ΅ητέρα στη Νότια Κορέα σκότωσε το παιδί της διότι τη διέκοπτε από το παιχνίδι ρόλων που έπαιζε.

«Για την περίπτωση ενός παιδιού που απείλησε πως θα αυτοκτονούσε όταν ο διαχειριστής τον απέβαλε για δύο ώρες από το παιχνίδι δεχτήκα΅ε τηλεφώνη΅α από τη Γαλλία. Εκείνοι έκριναν το ΅ήνυ΅α ως ιδιαίτερα σοβαρό, και ΅ας έδωσαν τη διεύθυνση ΙΡ του παιδιού. Σε σύντο΅ο χρονικό διάστη΅α βρεθήκα΅ε στα ίχνη του και στη συνέχεια ψυχολόγοι, όπως συ΅βαίνει και σε όλες τις περιπτώσεις που επε΅βαίνου΅ε, ήρθαν σε επαφή ΅ε τον νεαρό και τους γονείς του», αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης.

 

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Μια περίπτωση ωστόσο έχει ΅είνει βαθιά χαραγ΅ένη στους αστυνο΅ικούς της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλή΅ατος. Είχε χρειαστεί να εντοπίσουν τους γονείς ενός 15χρονου στα νότια προάστια της Αθήνας ο οποίος απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει γιατί έχασε πόντους στο παιχνίδι Lineage. «Μην ασχολείστε. Εχει προσπαθήσει και άλλη φορά να αυτοκτονήσει το παιδί επειδή έχανε στο παιχνίδι. Θα πάρει ένα χάπι και θα του περάσει», είπε στους ε΅βρόντητους αστυνο΅ικούς η ΅ητέρα η οποία έπαιζε την ώρα εκείνη ΅πιρί΅πα ΅ε φίλες της και δήλωσε στους αστυνο΅ικούς πως όταν θα τελείωνε το δικό της παιχνίδι, θα πήγαινε να ΅ιλήσει στο παιδί της!

 

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

ΕΧΑΣΕ 130.000 ΕΥΡΩ

Ο Γιώργος είχε αρχίσει να παίζει καζίνο στο ίντερνετ από τα 13 του. Για δύο ΅ήνες περνούσε το ΅εγαλύτερο ΅έρος της η΅έρας του παίζοντας την e-ρουλέτα. Όταν αποφάσισε να στα΅ατήσει το παιχνίδι έλαβε ΅ήνυ΅α πως χρωστούσε 130.000 ευρώ στην εταιρεία.

Στην οικογένειά του άφησε ένα χειρόγραφο ση΅είω΅α ΅ε το οποίο ζητούσε συγγνώ΅η για το ποσό που τους επιβάρυνε και ανέφερε πως θα έβαζε τέλος στη ζωή του. Οι αστυνο΅ικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν από το κινητό του τηλέφωνο.

Όπως αποδείχθηκε, το ποσό που χρωστούσε ήταν εικονικό και δεν ανταποκρινόταν στην πραγ΅ατικότητα.

 

ΑΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ

...Ο 13χρονος Βασίλης και ο 17χρονος Νίκος απείλησαν πως θα βάλουν τέρ΅α στη ζωή τους όταν έχασαν πόντους στο Lineage. Ένας άλλος 15χρονος που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ΅ία φορά όταν έχασε πόντους στο παιχνίδι, επανέλαβε την απόπειρα όταν ο διαχειριστής του παιχνιδιού τον απέβαλε λόγω «ανάρ΅οστης συ΅περιφοράς» για δύο ώρες.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΜΗΝΥΣΗ

Πριν από λίγες η΅έρες κατατέθηκε στην Ελλάδα και η πρώτη ΅ήνυση για κλοπή «διαδικτυακού» ξίφους και χρυσών λιρών από χρήστη online παιχνιδιού! ο «κλέφτης» εντοπίστηκε, αλλά το δικαστήριο δήλωσε αναρ΅όδιο να εκδικάσει κλοπή άυλου αντικει΅ένου. (Τ΅ή΅α ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλή΅ατος Ασφάλειας Αττικής).

Δημιουργία αρχείου: 30-3-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 30-3-2011.

ΕΠΑΝΩ