Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Προβλήματα στην Εκκλησία

 

Δήλωση τής Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εκτός Ρωσίας (ROCOR) για τον αδελφό Ναθαναήλ

Δεν κάνουν τα ρούχα τον Μοναχό

 

Μετάφραση Α. Ν.

 

Αν και δεν έχω αναρτήσει ποτέ κάτι συγκεκριμένο για τον Αδελφό Ναθαναήλ στην ιστοσελίδα αυτή, έχω λάβει δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα τα τελευταία λίγα χρόνια, με ερωτήματα σχετικά με αυτόν.

Ενημέρωσα τον κόσμο για όσα πράγματα έμαθα γι’ αυτόν από εκείνους που τον έχουν γνωρίσει προσωπικά – τα περισσότερα εκ των οποίων ήσαν πολύ ανησυχητικά.

Μεταξύ των πραγμάτων που πληροφορήθηκα και που τώρα πλέον είναι καταγεγραμμένα στο διαδίκτυο σε διάφορες πηγές, είναι πως πρόκειται για άνδρα με διανοητικά προβλήματα (ευχάριστος όταν παίρνει τα φάρμακά του αλλά πολύ δυσάρεστος όταν δεν τα παίρνει), ο οποίος έχει προξενήσει αρκετές αναστατώσεις σε κάμποσα μοναστήρια στην Αμερική, ώστε να τον έχουν πετάξει έξω από σχεδόν όλα – τουλάχιστον μία φορά με την αστυνομία.

Δεν είναι, ούτε ποτέ υπήρξε μοναχός. Ήταν δόκιμος μοναχός, σε ένα Παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι στο Κολοράντο, αλλά διώχθηκε και από εκεί επίσης. Διατείνεται πως είναι νόμιμος μοναχός, από ένα νόμιμο Ορθόδοξο μοναστήρι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.  Στην πραγματικότητα είναι ένας θεατρίνος που του αρέσει να είναι το κέντρο της προσοχής, και με μανία καταδίωξης, παρ’ ό,τι είναι οικονομικά πολύ ευκατάστατος, έχοντας επιτύχει σαν επιχειρηματίας. Έχει μια σταθερή προκατάληψη σχετικά με την Εβραϊκή κληρονομιά του – ένα είδος σχέσης αγάπης/μίσους – και με εμμονές για τις θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες ως επί το πλείστον εμφανίζονται ως αντισημιτικά, δηλητηριώδη παραληρήματα. Επίσης φοράει ένα λευκό σκούφο, ο οποίος φοριέται αποκλειστικά από Μητροπολίτες στις Σλαβικές εκκλησίες, καθώς και ένα επιστήθιο Σταυρό – κάτι που απαγορεύεται να φορούν οι δόκιμοι μοναχοί.

Υπό το φως όλων αυτών, καθώς και των δεκάδων δικών του βίντεό στο διαδίκτυο – τα οποία πολλοί Ορθόδοξοι «καταβροχθίζουν» προς μεγάλη ζημία τους – η ακόλουθη, επίσημη δήλωση της Συνόδου των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εκτός Ρωσίας (ROCOR) είναι πολύ ευπρόσδεκτη.  Είθε να βοηθήσει τον ίδιον και τους θαυμαστές του να οδηγηθούν στην μετάνοια.

Η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Εκτός Ρωσίας προσφάτως έχει λάβει επαναλαμβανόμενα παράπονα σχετικά με τις δραστηριότητες και τις δηλώσεις κάποιου Ναθαναήλ (Κάπνερ), ο οποίος ζει στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής της Δυτικής Αμερικής αλλά χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με αυτήν.

Οι κληρικοί και οι λαϊκοί της Ρωσικής Εκκλησία στο Εξωτερικό δια του παρόντος ενημερώνονται πως οι ενέργειες του Ναθαναήλ (Κάπνερ) δεν έχουν την ευλογία της Συνόδου των Επισκόπων.

Βαθύτατα θλιβόμενοι για την κατάσταση της ψυχής του, καλούμε τον Ναθαναήλ (Κάπνερ) να αποφεύγει τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, και να στραφεί προς μια ζωή μετανοίας και ειρήνης εν Χριστώ, όπου «ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος, περιτομὴ και ακροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, ελεύθερος, αλλὰ τα πάντα και εν πάσι Χριστός.» (Κολ.3:11)

+ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Δυτικής Αμερικής και Σαν Φρανσίσκο.

Γραμματεύς της Συνόδου των Επισκόπων.

Δημιουργία αρχείου: 17-1-2015.

Τελευταία ενημέρωση: 17-1-2015.