Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Προτεσταντισμός, Πεντηκοστιανισμός και Μελέτες

Kεφάλαιο 25ο

Περιεχόμενα

Απαντήσεις

στις κυριότερες Προτεσταντικές πλάνες

Τού Παναγιώτη

 

Προτεσταντικές διδασκαλίες Μέρος 18ο:

Περί Μυστηρίων

 

Μέρος 26ο

Τα Μυστήρια και η σημασία τους σύμφωνα με την Αγία Γραφή

Λένε οι Προτεστάντες: «Δε δεχόμαστε τα μυστήρια. Αναγνωρίζουμε τις τελετές του Γάμου, της Βάπτισης και της Θείας Ευχαριστίας (Κοινωνίας), όμως ο Λόγος του Θεού δεν διδάσκει πως επιτελείται κάτι το «θαυματουργικό-μυστηριακό» κατά την τέλεσή τους. Τα υπόλοιπα «μυστήρια», της ειδικής Ιεροσύνης, του Ευχελαίου, του Χρίσματος και της Εξομολόγησης-σύμφωνα πάντα με την Αγία Γραφή-δεν τυγχάνουν αναγνώρισης ως μυστήρια, αλλά έχουν και μια εντελώς διαφορετική εφαρμογή από αυτή που τους αποδίδεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία».

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

- Το μέγιστο Μυστήριο στην Αγία Γραφή είναι η ενσάρκωση του Χριστού και η Εκκλησία ονομάζει Μυστήρια τις βιβλικές σωτηριολογικές πράξεις που συνδέονται με το Μυστήριο του Χριστού και ξεπερνούν το οριακό σημείο όπου διαφοροποιούνται «τα αδύνατα για τους ανθρώπους» από τα «δυνατά για το Θεό» (Λουκά 18:27).

 

Αγαπητοί Προτεστάντες, με τους ισχυρισμούς σας χάνεται κάθε ελπίδα συνεννόησης.

Εάν όντως «αναγνωρίζετε τις τελετές του Γάμου, της Βάπτισης και της Θείας Ευχαριστίας (Κοινωνίας)» πως γίνεται να λέτε ότι “ο Λόγος του Θεού δεν διδάσκει πως επιτελείται κάτι το «θαυματουργικό-μυστηριακό» κατά την τέλεσή τους”; Και στις τρεις αυτές διδασκαλίες της Γραφής που εσείς «αναγνωρίζετε ως τελετές», αν διαβάσουμε όσα γράφονται, θα καταλήξουμε υποχρεωτικά στο συμπέρασμα ότι συμβαίνει “κάτι το «θαυματουργικό-μυστηριακό» κατά την τέλεσή τους”:

1) Η Θεία Κοινωνία ως Μυστήριο

«εκείνος που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου μένει μέσα μου και εγώ μέσα του» (Ιωάννη 6:56)

2) Το Βάπτισμα ως Μυστήριο

«Όταν βαφτιστήκατε, θαφτήκατε μαζί με το Χριστό, αλλά κι αναστηθήκατε μαζί του» (Κολοσσαείς 2:12)

3) Ο Γάμος ως Μυστήριο

«και θα γίνουν οι δύο μία σάρκα» (Εφεσίους 5:31)

Όταν λέτε πως δέχεστε το «Sola Scriptura», αυτό σημαίνει πως όλα αυτά που περιγράφονται από την Αγία Γραφή τα δέχεστε ως αλήθεια που όντως συμβαίνει με κάποιον τρόπο (πνευματικό, ορατό, αόρατο, όποιον θέλετε). Από τη στιγμή που ο Χριστός είπε «εγώ είμαι η αλήθεια» (Ιωάννη 14:6), δεν μπορείτε να δεχτείτε τίποτα άλλο, παρά μόνο ότι όλα αυτά είναι απολύτως αληθινά.

Πείτε μας λοιπόν αφού δεν βλέπετε τίποτα «θαυματουργικό-μυστηριακό», που αλλού τα έχετε βιώσει ως αληθινά όλα αυτά; Είναι μια «απλή καθημερινή αλήθεια» χωρίς τίποτα το «θαυματουργικό-μυστηριακό» το να τρώτε κάποιου τη σάρκα και πίνετε το αίμα του; Είναι μια «απλή καθημερινή αλήθεια» χωρίς τίποτα το «θαυματουργικό-μυστηριακό» να πέφτει το νερό επάνω σας κι εσείς να μπαίνετε σε έναν τάφο μαζί με τον Θεό και κατόπιν να ανασταίνεστε; Μπορείτε να περιγράψετε ως «απλή καθημερινή αλήθεια» ένα αντρόγυνο, λέγοντας ότι βλέπετε έναν άνθρωπο και όχι δύο;

Εκτός κι αν μας πείτε ότι όλα αυτά είναι… «μυθοπλασία» της Γραφής, όπως λένε οι άθεοι! Κι αν όντως πιστεύετε κάτι τόσο βλάσφημο, αναρωτιόμαστε τελικά, στο γεγονός ότι υπάρχει Θεός που αγαπά τον άνθρωπο τόσο, ώστε να έρθει στη Γη και να σταυρωθεί για την Σωτηρία μας, βλέπετε κάτι «θαυματουργικό-μυστηριακό»; Διότι αν σε όλο αυτό το τεράστιο μυστήριο και θαύμα της Πίστης, της Δημιουργίας και της Σωτηρίας δεν βλέπετε τίποτα το «θαυματουργικό-μυστηριακό», τότε απορούμε αν συζητούμε με χριστιανούς ή με κάποιους πιστούς ‘new age’ διδασκαλιών που πιστεύουν ότι ο Θεός δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια «συμπαντική ενέργεια που έχει ο καθένας μέσα μας»

Όμως η Αγία Γραφή διδάσκει πως το Μυστήριο του Χριστού είναι απολύτως «θαυματουργικό-μυστηριακό» καθώς εκεί υπάρχουν «θησαυροί σοφίας και γνώσεως απόκρυφοι» (Κολοσσαείς 2:4) που τους προσεγγίζουμε όχι με την «ανθρώπινη σοφία» αλλά με τη «δύναμη του Θεού» (Α΄ Κορινθίους 2:4–5).

Το προαιώνιο Μυστήριο της Σωτηρίας και θεμέλιο της πίστης μας είναι η ενσάρκωση του Σωτήρα Χριστού:

«το μυστήριο της ευσεβείας, Θεός φανερώθηκε σαρκωμένος» (Α΄ Τιμόθεο 3:16)

Η Γραφή όμως ονομάζει «Μυστήρια» και όλα τα επί μέρους συμβάντα που σχετίζονται με αυτό το Μυστήριο της Σωτηρίας τα οποία όπως είπαμε κατανοούνται μόνο με εμπιστοσύνη «στη δύναμη του Θεού»:

«Θα σας αποκαλύψω ένα μυστήριο: δε θα πεθάνουμε όλοι· θα μεταμορφωθούμε όμως όλοι, σε μια στιγμή, όσο θέλει το μάτι για ν’ ανοιγοκλείσει» (Α΄ Κορινθίους 15:51–52).

Ο Θεός παρέδωσε ως ύψιστο έργο στην Εκκλησία το να γνωστοποιήσει διά μέσου εκείνων που την υπηρετούν το Μυστήριο της Σωτηρίας, δηλαδή της «ελπίδας» των ανθρώπων για συμμετοχή διά του Ιησού Χριστού στη μελλοντική «δόξα»:

«να κηρύξω το χαρμόσυνο άγγελμα … του μυστηρίου που ήταν κρυμμένο … διά της εκκλησίας», «αυτού του μυστηρίου … το οποίο είναι ο Χριστός μέσα σας, η ελπίδα της δόξας» (Εφεσίους 3:8–10 ~ Κολοσσαείς 1:24–27).

Και ο ίδιος ο Απ. Παύλος (ο οποίος χρησιμοποιεί τον συνηθισμένο σε φιλοσοφικές συζητήσεις όρο ‘πιθανολογία’) μας λέει ότι το «Μυστήριο» που κηρύττει δεν είναι σαν αυτά που κατανοούνται λογοκρατικά. Αντιθέτως, επειδή το Μυστήριο είναι ο ίδιος ο Χριστός, εκεί υπάρχουν αλήθειες «απόκρυφες» και δεν πρέπει να μας παρασύρει κάποιος που «παραπλανά με απατηλά λόγια» (Κολοσσαείς 2:4).

Εφόσον η λογοκρατία (δηλ. η ‘ανθρώπινη σοφία’) είναι το έσχατο όριο της ανθρώπινης κατανόησης για όσα μας είναι άγνωστα (‘απόκρυφα’), η έννοια του όρου «Μυστήριο» είναι κάτι που μόνο ως «θαυματουργικό-μυστηριακό» μπορεί να χαρακτηριστεί για τα ανθρώπινα δεδομένα, αφού εμπεριέχει το «απόκρυφο» (Κολοσσαείς 2:3) και αυτό που κατανοείται μόνο με τη «δύναμη του Θεού» (Α΄ Κορινθίους 2:5). Αυτό ακριβώς ονομάζουμε εμείς οι άνθρωποι «θαυματουργικό-μυστηριακό», εκείνο που περνά από το οριακό σημείο όπου διαφοροποιούνται «τα αδύνατα για τους ανθρώπους» από τα «δυνατά για το Θεό» (Λουκά 18:27).

Γι’ αυτό όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας, δηλ. όλα εκείνα τα συμβάντα που συνδέονται απόλυτα με το Μυστήριο του Χριστού και της Σωτηρίας, περιγράφονται στην Αγία Γραφή ως «θαυματουργικά-μυστηριακά»:

1) Η Θεία Κοινωνία ως Μυστήριο

«εκείνος που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου μένει μέσα μου και εγώ μέσα του» (Ιωάννη 6:56)

2) Ο Γάμος ως Μυστήριο

«και θα γίνουν οι δύο μία σάρκα» (Εφεσίους 5:31)

3)Το Βάπτισμα ως Μυστήριο

«Όταν βαφτιστήκατε, θαφτήκατε μαζί με το Χριστό, αλλά κι αναστηθήκατε μαζί του» (Κολοσσαείς 2:12)

4) Το Χρίσμα ως Μυστήριο

«κατασκεύασε το άγιο λάδι του χρίσματος» (Έξοδος 38:25) ~ «με το λάδι και τον έχρισε αυτόν … και ήρθε το πνεύμα του Κυρίου πάνω στον Δαυίδ» (1 Βασιλειών 16:13) ~ «στις δικές σας καρδιές μένει το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος που λάβατε από τον Χριστό» (1 Ιωάννη 2:27)

5) Η Ιεροσύνη ως Μυστήριο

Είπε ο Χριστός «στους δώδεκα» (Ματθαίο 10:5), «όποιος δέχεται εσάς … δέχεται Εμένα» (Ματθαίο 10:40) ~ «Λάβετε φάγετε αυτό είναι το σώμα μου … πιείτε από αυτό όλοι διότι αυτό είναι το αίμα μου» (Ματθαίο 26:26-27)

6) Η Μετάνοια-Εξομολόγηση ως Μυστήριο

«Ό,τι κρατήσετε ασυγχώρητο στη γη, θα είναι ασυγχώρητο και στον ουρανό· και ό,τι συγχωρήσετε στη γη, θα είναι συγχωρημένο και στον ουρανό» (Ματθαίο 18:18-19)

7) Το Ευχέλαιο ως Μυστήριο

«είναι κάποιος από σας άρρωστος; Να προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας να προσευχηθούν γι’ αυτόν και να τον αλείψουν με λάδι, επικαλούμενοι το όνομα του Κυρίου. Και η προσευχή που γίνεται με πίστη θα σώσει τον άρρωστο· ο Κύριος θα τον κάνει καλά. Κι αν έχει κάνει αμαρτίες, θα τους τις συγχωρήσει» (Ιακώβου 5:14-16).

Εμείς στην Εκκλησία, σε αντίθεση με τους δήθεν οπαδούς του «Sola Scriptura», τα δεχόμαστε όλα όπως ακριβώς τα διδάσκει και τα περιγράφει η Αγία Γραφή: «θαυματουργικά και «μυστηριακά», «αδύνατα για τους ανθρώπους» και δυνατά μόνο με τη «δύναμη του Θεού».

 


Kεφάλαιο 25ο

Περιεχόμενα


Δημιουργία αρχείου: 11-12-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 11-12-2021.

ΕΠΑΝΩ