Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Συναξαριστής

Οι άγιοι και οι μάρτυρες τής αρχαίας Βρετανορθόδοξης Εκκλησίας

Άγιος Μπιντ (Βέδας) ο επιστήμων

Τού Δημήτρη Σαλαπάτα
Τελειόφοιτου Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Αναδημοσίευση από: http://anastasiosds.blogspot.com/2009/05/blog-post_27.html

 

Ο Άγιος Μπιντ (Bede) είναι ένας από τους «άγνωστους» Αγίους της Εκκλησίας μας, ειδικά στον ελληνορθόδοξο κόσμο. Θεωρείται ως ο σπουδαιότερος Αγγλοσάξονας επιστήμονας. Έγραψε πάνω από σαράντα βιβλία, κυρίως θεολογικά και ιστορικά. Ο Μπιντ κατάγεται από την βορειοδυτική Αγγλία και έζησε κατά τον 7ο με 8ο αιώνα. Όταν ήταν μόλις επτά ετών εισήλθε στη μονή Τζάροου (Jarrow) όπου σπούδασε και έμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Βγήκε μόλις τρεις φορές από την μονή του για θέματα που αφορούσαν την Εκκλησία.

Από τα έργα του διαπιστώνεται το γεγονός ότι ξόδεψε όλες του τις δυνάμεις στη μελέτη της Αγίας Γραφής, στη διδασκαλία, στη συγγραφή και στην τήρηση των Κανόνων της Μοναχικής Πολιτείας. Τα έργα του περιλαμβάνουν ερμηνεία της Βίβλου, παρατηρήσεις για την φύση, τη μουσική και την ποίηση, ύμνους, επιστολές, διάφορες ομιλίες και συνέθεσε το «Μικρόν Μαρτυρολόγιον». Το σπουδαιότερο έργο του, που είναι κύρια πηγή για την κατανόηση της Βρετανικής ιστορίας από την περίοδο της ρωμαϊκής περιόδου μέχρι την εποχή του και την εξάπλωση του Χριστιανισμού στις Βρετανικές νήσους, έχει τίτλο «Ιστορία της Εκκλησίας της Αγγλίας και του Αγγλικού Λαού». Με αυτό του το έργο καθιερώθηκε ως σπουδαίος ιστορικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτότυπη γλώσσα του έργου ήταν η αγγλική. Ήταν ο πρώτος που αναφέρεται στους «Άγγλους». Μέσω αυτού του σπουδαίου έργου μαθαίνουμε για πολλούς Αγγλοσάξονες Αγίους, όπως για παράδειγμα τον Άγιο Κάθμπερτ. Επίσης μετάφρασε μεγάλο μέρος της Αγίας Γραφής από τα λατινικά στα αγγλικά. Άρα ο Λούθηρος δεν ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να μεταφράσει το κείμενο της Αγ. Γραφής από τα λατινικά σε μια άλλη γλώσσα.

Ο Μπιντ πήρε μια ιδέα από έναν μοναχό από την Συρία και εισήγαγε στον δυτικό κόσμο την μέθοδο της χρονολόγησης σε π.Χ. και μ.Χ. Έγραψε για τον χρόνο και ισχυρίστηκε ότι η γη ήταν στρογγυλή. Μίλησε για το δίσεκτο έτος και για την ισημερία. Ασχολήθηκε με τον τρόπο που πρέπει να βρίσκουμε τον εορτασμό του Πάσχα, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται και σήμερα.

Εκτός από τα επιστημονικά και τα συγγραφικά του κατορθώματα ήταν πάνω από όλα άνθρωπος του Θεού, ευλαβέστατος, ταπεινός, αγνός και αξιοπρεπής στην ψυχή και το σώμα. Εργάστηκε ακατάπαυστα ώστε να εδραιωθεί ο χριστιανισμός στην Αγγλία, κάτι το οποίο πέτυχε με την παραδειγματική και άγια μοναστική ζωή του και το ανεπανάληπτο έργο του. Χαρακτηρίστηκε ως ο σπουδαιότερος επιστήμων της εποχής του και για αιώνες πολλοί μοναχοί εκπαιδεύονταν χρησιμοποιώντας τα έργα του.

Ένας από τους μοναχούς στο Τζάροου περιέγραψε τις τελευταίες μέρες του Αγίου Μπιντ. Ενώ ήταν βαριά άρρωστος και συχνά δυσκολευόταν στην αναπνοή του, συνέχισε να διδάσκει τους μοναχούς μαθητές του, έψελνε τους Ψαλμούς και μετέφραζε το Ευαγγέλιο του Αγ. Ιωάννη από τα λατινικά στα αγγλικά. Την τελευταία μέρα της επίγειας ζωής του, όντας εξαντλημένος, του υπενθύμισε ένας μοναχός πως δεν είχε τελειώσει την μετάφραση και πως έλειπε το τελευταίο κεφάλαιο. «Γράφε τέκνον μου, γράφε γρήγορα» είπε ο Μπιντ και άρχισε να υπαγορεύει. Όταν τελείωσε την ερμηνεία και αποχαιρέτησε τους μοναχούς πήγε στο ναό να προσευχηθεί, όπως έκανε για εξήντα χρόνια, λέγοντας «Δόξα τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι». Όταν μαθεύτηκε στην ηπειρωτική Ευρώπη ο θάνατος του Μπιντ, ένας Αγγλοσάξονας ιεραπόστολος είπε: «Το φως της μάθησης, που είχε ανάψει με το Άγιο Πνεύμα, έχει σβήσει».

Ο Μπιντ απεβίωσε το 735. Έπρεπε όμως να περάσουν πολλοί αιώνες μέχρι να αναγνωρισθεί τελικά το 1899 από τον Πάπα Λεόντα ΙΓ΄ ως Διδάσκαλος της Εκκλησίας. Η ιστορία του έχει προσδώσει τον τίτλο «σεβάσμιος» και το συγγραφικό του έργο, ειδικά η ιστορία του, έχουν μείνει αναντικατάστατα. Τα λείψανα του Αγίου βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό του Ντάραμ. Το 1537 ο βασιλιάς Ερρίκος ο Η΄ διέταξε να καταστραφούν οι τάφοι των Αγίων Κάθμπερτ και Μπιντ. Οι σημερινοί τάφοι υπάρχουν από το έτος 1730. Ο Άγιος τιμάται στις 27 Μαϊου.

Στο τέλος της ιστορίας του γράφει: «Σε προσκυνώ, ευγενικέ Χριστέ, όπως Εσύ μου έχεις με καταδεκτικότητα παραχωρήσει χαρμόσυνα να κατανοώ τις λέξεις της γνώσεώς Σου, για τούτο Εσύ από την γενναιοδωρία Σου παραχώρησέ μου να έρθω κοντά Σου, την Πηγή της σοφίας, και να κατοικήσω ενώπιόν Σου, για πάντα».

Δημιουργία αρχείου: 11-1-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 11-1-2011.