Öz Ortodoksluk doktrinleri ve emanetleri

DÜNYADAKİ VE TÜRKİYE’ DEKİHİRİSTİYAN  MABETLERİ  & MERYEM ANA

 

URLALI MERYEMANA MANASTIRININ TARIHÇESİ
 

 

 

 

Yunanlıların Küçük Asya’dan gitmesinden çok önce başlar. Mübadeleye tâbi tutulanlar, sevdikleri ve saydıkları Meryem Ana adına Yunanistan’da da bir ibadethane kurmayı çok istiyorlardı.  Sonunda başardılar ve ibadethane Azize Filotei’nin şehit edildiği yerde yapıldı.

 

Azize Filotei Yunanistan Türk yönetiminde olduğu sırada Atina’da doğdu ve Atina’da yurttaşları ve İsa Mesih için çalıştı (16. yy).  Yaşamının büyük kısmını kendi elleriyle tamir etmiş olduğu, Bizans döneminden kalma göz kamaştırıcı, aziz elçi Andreas’a adanmış şapelde geçirdi.  Bu şapel Atina’nın “Amerikis” Meydanında, Lefkosias sokağında bulunmaktadır.  Azize Filotei şapelin içinde 3 Ekim 1588 tarihinde dövülerek şehit edilmiştir.  Antik sütunlardan, kanının döküldüğü direğe kadar herşey, azizenin sevgi dolu görünümünü anımsatır. Hattâ Attika Bölgesinde, içinde büyük bir azize-şehidin kanı akmış olan tek tapınma yeridir.

 

Bu şapelde 1967 yılından beri öncelikle katikümen öğretmeni daha sonra da (1974’ten bu yana) rahip olarak peder Gabriil Tsafos hizmet vermektedir.  Ebeveyni Küçük Asya’dan Atina’ya mübadil olarak gelmiş ancak kendisi ışığı Atina’nın Poligono yöresinde bulunduğu sırada görmüştür.

 

1942 yılında Anastasios Orlandos tarafından restore edilmiş ve Ayvalıklı ressam Fotis Kontonoğlu tarafından resmi yapılmış olan bu küçük kilisede, başlangıçta tek başına, devamında da genç ve gayretli rahipler eşliğinde 36 yıl boyunca ruhani olarak hizmet veren peder Gabriil bu ibadethaneyi çağımızın yorgun ve çileli insanları için bir hizmet ve dua yerine dönüştürmüştür. 

 

Yıllar boyunca bu mâbette düzenlenen âyinler, toplantılar, vaazlar, katikümen dersleri her yaştan yüzlerce insanı bir araya getirmiş, onların kendilerini başta Mesih olmak üzere bir aile, bir bedenmiş gibi hissetmelerini sağlamıştır.

 

Mavrosuvala Markopulu Bölgesinin Oropos semtinde de özellikle gençlerin ve çocukların konuk olup doğayla içiçe yaşamaya alışma, birbirleriyle ve rahiplerle iyice tanışma fırsatı sunan bir “Gençler Mekané” kurulmuştur.

 

Ancak cemaatimizin kalbi tam azize Filotei’nin şehit edildiği yerde kurulmuş küçük bir manastırda atmaktadır.

 

Urlalı Meryemana Manastırı, azize Filotei’nin işkence altında ölümünden 400 yıl sonra, yeni kargaşaların yaşandığı bir dönemde, artık çok değişmiş ve insanlaré birbirinden uzaklaştıran  Atina’nın ortasında kuruludur. Manastırın kuruluşunda peder Gabriil’le birlikte emeği geçen ve manasırın ilk rahibesi olarak atanan başrahibe Filotei İoannidu’nun ataları Küçük Asya’nın Urla bölgesinden Yunanistan’a göç etmişlerdir.

 

Urla, Küçük Asya’nın kuru üzüm üretimi ve cesur halkıyla tanınan eski bir yerleşim yeriydi. Urla yöresinin gözbebeği ve Urlalıların kıvanç kaynağı olan ünlü Urlalı Meryemana kilise ve herkese açık mâbete bayram (panayır) günleri Anadolu’nun her köşesinden Türk ve Rum ziyaretçiler akın akın gelirdi.

 

Ne yazık ki 1922 yılının Eylül ayında Küçük Asya’nın birçok bölgesi, Urlalı Meryemana şanlı tapınma yeri ve Urla yöresi dahil, güçlülerin gelirleri uğruna kül olup gitti.

 

Urlalı Meryemana mâbedi Küçük Asya’dan yok olup gitti ancak Yunanistan’a gelen mübadillerin kalbinde “yaşamaya” devam etti. İkinci nesil mübadillerden olan peder Gabriil Tsafos kökenimizi unutmamak üzere bu küçük manastırı kurarak oraya “Urlalı Meryemana Manastırı” adını verdi.

 

Urlalı Meryemana Manastırı, Amerikis Meydanı’nda Aziz Andreas şapelinin pek yakınında (Iviron sok. No 6) günümüzde birçok sorun yaşayan bir mahallededir.

 

İlâveten Atina’nın merkezinden 50 km uzaktaki Attika Bögesi’nin muhteşem bir köyü olan Milesi Oropos’ta Urlalı Meryemana Manastırı’na ait bir vakıf mevcuttur. Manastır ve vakfı âyinlere katılmak, doğa güzelliklerini ve rahibeleri yakından tanımak isteyenlere açıktır.

 

Manastırda Kırımlı Piskopos doktor Lukas, Pendapolis Piskoposu Nektarios, Atinalı azize Filotei, Manisalı Aziz Haralambos ve İzmir Piskoposu Vukolos başta olmak üzere birçok azizin kutsal naaşlarından mucizeler yaratan küçük emanetler müminlerce saygı görmektedir.

Manastırın küçük rahibeler topluluğu, geçimini ikona tasviri (agiografi) ile sağlamaktadır.

Bilgi edinmek için : http://www.panagiavrioulon.gr/index.php/el/

Aziz Andreas şapeli : tel. 2108644661 – 2108624732

Urlalı Meryemana Manastırı : tel. 2295032664 - 2295036014

 

 

 

19-2-2014 tarihinde yazéldé.

19-2-2014 tarihinde güncellenmiştir.

SAYFA BAŞINA DÖN