Νεοπαγανιστικές απάτες Απάντηση στις ψευδείς συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού Ειδήσεις

 

Το 12άθεο αναγνωρίστηκε από την Ελληνική πολιτεία ως Σωματείο

Tου Νικου Παπαχρηστου

Πηγή: Καθημερινή 24-3-2006

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_428500_24/03/2006_178474

Με χαρά κάνουμε γνωστή αυτή την είδηση, και ευχόμαστε σύντομα να συμμορφωθούν με την Ελληνική νομοθεσία και οι υπόλοιπες αλληλοαντικρουόμενες Νεοπαγανιστικές ομάδες, ώστε να μπορέσουν και αυτές να αναγνωρισθούν νόμιμα. Γιατί είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες με ποιους έχουν να κάνουν, και σε ποια σύγχυση καλούνται υπό το πρόσχημα της αρχαίας Ελλάδος. Και εμείς οι απολογητές Χριστιανοί, να γνωρίζουμε ξεκάθαρα, χωρίς παπατζήδικα κόλπα, συγκεκριμένες ιδέες και σαφείς θέσεις να αντικρούσουμε. Αλλά και οι ίδιοι οι Νεοπαγανιστές, ίσως τελικά αποφασίσουν, ποια από τις αντικρουόμενες θέσεις τους, αρμόζει περισσότερο σε αυτό το συνοθύλευμα που ονομάζουν "αρχαία Ελληνική θρησκεία". Παραθέτουμε λοιπόν στη συνέχεια το άρθρο της Καθημερινής:

Ο Δίας, η Ηρα, ο Απόλλωνας, ο Ερμής, η Αθηνά και οι υπόλοιποι Θεοί του Ολύμπου θα μπορούν να λατρεύονται ελεύθερα πλέον από τους Ελληνες πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε στις αρχές του περασμένου μήνα την ίδρυση Σωματείου, τα μέλη του οποίου δηλώνουν δωδεκαθεϊστές. Με την απόφαση αυτή στα χέρια τους δηλώνουν έτοιμοι να επαναφέρουν δυναμικά τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων σε μια χώρα που, όπως επισημαίνουν, τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται ποικίλα θρησκευτικά υποπροϊόντα. Αυτό που τους διαφοροποιεί από άλλα ανάλογα Σωματεία -σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν- είναι ότι το δικό τους αναγνωρίζεται ως θρησκευτικό. Εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Υποστηρίζω το δικαίωμα του καθενός να πρεσβεύει ελεύθερα, ανεμπόδιστα την όποια πίστη του. Οι λεγόμενοι Δωδεκαθεϊστές εστερούντο - και στερούνται αυτού του δικαιώματος. Το έχουν όμως οι Μορμόνοι, οι Βουδιστές, οι Πεντηκοστιανοί και άλλοι», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος κ. Απόστολος Βραχιολίδης, εκ των ιδρυτικών μελών του Σωματείου που προωθεί τη λατρεία των Δώδεκα Θεών του Ολύμπου.

Αντιθέτως, η Εκκλησία της Ελλάδος κάνει λόγο για περίεργα, μυστικιστικά θρησκευτικά συστήματα, μορφώματα και προϊόντα του δαιδαλώδους πλέγματος της «Νέας Εποχής». «Ενα τέτοιο θρησκευτικό μόρφωμα, είναι και ο νεοπαγανισμός ή η νεοειδωλολατρία. Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο θρησκευτικό μόρφωμα, το οποίο ανάγει την καταγωγή του σε αρχαίες πρωτόγονες πολυθεϊστικές θρησκείες και παραδόσεις του απώτερου παρελθόντος. Εκδηλώνεται ως προσπάθεια αναβιώσεως πανάρχαιων ειδωλολατρικών θρησκειών και δρώμενων. Εχει έντονο φυσιοκρατικό και πανθεϊστικό χαρακτήρα. Διακατέχεται από έναν περίεργο θρησκευτικό εθνικισμό, αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες εθνοφυλετικές θεωρίες και πρακτικές», σημειωνόταν σε ειδικό ενημερωτικό δελτίο που είχε εκδώσει η Ιερά Σύνοδος πριν από δύο χρόνια.

Οι αρχαιοελληνικές λατρευτικές εκδηλώσεις αναβίωσαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Είχαν προηγηθεί ανάλογες προσπάθειες ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα με την ευκαιρία της τέλεσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά δεν καρποφόρησαν. Από το 1980 και μετά οι ομάδες των δωδεκαθεϊστών συστηματοποίησαν τη δράση τους, άρχισαν να οργανώνουν ανοιχτές τελετές και να εκδίδουν σχετικά περιοδικά. Η τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα αποτέλεσε τη «χρυσή» περίοδο αυτών των οργανώσεων, αφού πέτυχαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και να επικοινωνήσουν με αυτό τον τρόπο με την κοινή γνώμη. Τα «Προμήθεια», που διοργανώνει κάθε χρόνο στους πρόποδες του Ολύμπου ο καθηγητής κ. Τρύφωνας Ολυμπίου, συγκεντρώνουν στην περιοχή όχι μόνο «πιστούς», αλλά και πολλούς απλούς θεατές. Πολύχρωμοι χιτώνες και χλαμύδες, ύμνοι προς τους Θεούς, αναφορές στη φύση και την ελευθερία του έρωτα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά ανάλογων τελετών που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της χώρας.

«Εμείς δεν προσπαθούμε να αναβιώσουμε κάτι που ανήκει σε μια άλλη εποχή, δεν έχουμε σχέση με δήθεν δωδεκαθεϊστές. Επιθυμούμε απλά να λατρεύουμε ελεύθερα, εμείς και τα παιδιά μας, τους Θεούς των προγόνων μας», τονίζει ένα άλλο μέλος -που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του- του νεοσυσταθέντος θρησκευτικού σωματείου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι δωδεκαθεϊστές είναι διαιρεμένοι και ανήκουν σε διάφορα σωματεία που πολλές φορές πρεσβεύουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Ενα από τα πλέον δραστήρια θεωρείται το «Υπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών».

«Οι Ελληνες νεοπαγανιστές ή δωδεκαθεϊστές, ή εθνικοί, ή αρχαιολάτρες, όπως αυτοαποκαλούνται, φτάνουν στο σημείο να μονοπωλούν και να οικειοποιούνται τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και να επιχειρούν να αποξενώσουν από αυτόν το σύνολο του ελληνικού λαού, που δεν ασπάζεται τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Ακόμα και την ιδιότητα του Ελληνα θέλουν να αποστερήσουν από τους μη παγανιστές!», επισημαίνει το ενημερωτικό δελτίο της Συνόδου και προσθέτει: «Ζητούν επίμονα αναγνώριση των ποικίλων θρησκευτικών μορφωμάτων τους, όχι απλά ως “γνωστή θρησκεία”, αλλά “ως την μόνη νόμιμη θρησκεία στην Ελλάδα”!».

Δημιουργία αρχείου: 30-3-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 30-3-2006.

ΕΠΑΝΩ