Νεοπαγανιστικές απάτες

Απάντηση στις συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Συκοφαντίες και Πατέρες

 

Χρυσόστομος και Ονόματα

Όταν οι Νεοπαγανιστές ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ τα πατερικά κείμενα για να κατηγορήσουν!

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δυστυχώς διαστρεβλώνουν συνειδητά και συστηματικά κείμενα πατέρων της Εκκλησίας, για να προκαλέσουν εντυπώσεις και να υποστηρίξουν ανιστόρητες αντιεκκλησιαστικές θέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται (και πάλι) για ένα χωρίο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι ο Χρυσόστομος προτρέπει τους γονείς να μην δίνουν ελληνικά ονόματα στα παιδιά τους. Ας δούμε όμως τι πραγματικά έχει διασωθεί σε κώδικες (αυθεντικά χειρόγραφα).

Ιωάννου Χρυσοστόμου «Περί κενοδοξίας και ανατροφής των τέκνων», 47: «Κανένας λοιπόν ας μη σπεύδει να δώσει στα παιδιά τα ονόματα των προγόνων, του πατέρα δηλαδή, της μητέρας, του πάππου και του προπάππου, αλλά να δίνονται τα ονόματα των δικαίων, των μαρτύρων, των επισκόπων, των αποστόλων».

Να πώς κακοπροαίρετοι άνθρωποι πετσοκόβουν αντιεπιστημονικά το παραπάνω αυθεντικό κείμενο. Θαυμάστε μαεστρία: «Κανείς δεν πρέπει στα παιδιά του, των (Ελλήνων) προγονών να καλεί τα ονόματα, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά αυτά των δικαίων, (της Παλαιάς Διαθήκης)».

Δηλαδή:
1) Αυθαιρετούν κάνοντας ένα λογικό «σάλτο μορτάλε». Με το ζόρι «βαφτίζουν» τον «πατέρα», την «μητέρα», τον «παππού» και τον «προπάππου» του αυθεντικού κειμένου καθαρόαιμους Παγανιστές / ειδωλολάτρες «Έλληνες».
Μήπως τους διέφυγε, ότι ο Χρυσόστομος απευθύνει τις οδηγίες αυτές προς Χριστιανούς γονείς;

2) Εσκεμμένα δεν παραθέτουν ολόκληρο το κείμενο, ώστε να προβάλλουν την κατηγορία ότι ο Χρυσόστομος δήθεν προτείνει μόνο τα ονόματα των δικαίων (των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης). Όμως ο Χρυσόστομος προσθέτει: «και τα ονόματα των μαρτύρων, των επισκόπων, των αποστόλων», πολλά από τα οποία φυσικά ήταν ελληνικά!


Παρακαλώ λοιπόν να είμαστε υποψιασμένοι και μην δεχόμαστε άκριτα οτιδήποτε «ανακαλύπτουν» (=κατασκευάζουν) όψιμοι «μικροί (στο ήθος) εξερευνητές».

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας είναι οι κατ’ εξοχήν εκφραστές του γνήσιου Ορθόδοξου ήθους. Με την αγιασμένη, ξέχειλη από αγάπη ζωή τους μας δείχνουν ότι ο δρόμος της Αγιότητας είναι δύσβατος μεν, αλλά ανοιχτός για όλους μας και είναι (για όσους τον περπατούν) γεμάτος από ασύγκριτη ευφροσύνη από αυτή τη ζωή!

Δημιουργία αρχείου: 22-12-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 19-5-2011.