Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Διαφωτισμός

Δικαιώθηκε βρετανίδα υπάλληλος που φορούσε σταυρό * Χριστιανοφοβία: Η τελευταία αποδεκτή διάκριση στην Ευρώπη * Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού" * Θρησκευτική και εθνικιστική μισαλλοδοξία Ελλήνων Διαφωτιστών * Μαρτυρίες τού Μακρυγιάννη για διωγμούς και καταστροφές από τους Διαφωτιστές στη νεόκοπη Ελλάδα τού 19ου αιώνα * Αθεοταλιμπάν απαγορεύουν σε Νοσοκόμα να φοράει Σταυρό

Ρατσιστική διάκριση εναντίον χριστεπώνυμης ομάδας

από φιλανθρωπική οργάνωση

David Robertson

Μετάφραση Α. Ν.

 

Αναδημοσίευση από: https://www.christiantoday.com

 

Ζούμε σε μια εποχή όπου η διάκριση θεωρείται παγκόσμιο σφάλμα. Μάλιστα, φοβόμαστε τόσο πολύ μήπως ορισμένες ομάδες υποστούν διακρίσεις, ώστε να τους παρέχουμε καθεστώς προστασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς είναι η θρησκεία. Φαίνεται όμως πως, ενώ όλοι είναι ισότιμοι, μερικοί είναι… πιο ισότιμοι από τους άλλους.

 

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της «εκκλησίας» Stirling Free Church στην Σκωτία. Ένας από τους πρεσβυτέρους της είναι ο Kenneth Ferguson – πρώην διευθύνων σύμβουλος της Robertson Trust – μια φιλανθρωπική οργάνωση που δίνει πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες ετησίως για την ανακούφιση της φτώχειας. Κάτω από την δική του ηγεσία η οργάνωση έχει υπερδιπλασιάσει το εισόδημά της και ως αποτέλεσμα έχει κατορθώσει να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μέσα στην φτώχεια.

Όμως τίποτε από αυτά δεν έχει σημασία, όταν πρόκειται για την ιδεολογική καθαρότητα. Η πρόεδρος της οργάνωσης, Shonaig Macpherson, λέγεται πως ήταν εξοργισμένη μαζί του όταν ανακάλυψε πως η οργάνωση είχε νοικιάσει ένα από τα κτίριά της στην «εκκλησία» Stirling Free Church έναντι 6.500 £ ετησίως για την τέλεση των κυριακάτικων λειτουργιών της.  Από το Χριστιανικό Ινστιτούτο (The Christian Institute), το οποίο υποστηρίζει τον κ. Ferguson, είπαν: «Ενημερώθηκα από δύο μέλη της διοικητικής μου ομάδας πως η Shonaig Macpherson “έγινε πύραυλος” και πως σχεδόν αδυνατούσε να μιλήσει επειδή ήταν τόσο θυμωμένη. Ρωτούσε συνεχώς γιατί η οργάνωση είχε νοικιάσει κτίριο στην “εκκλησία” Stirling Free Church. Συνάδελφος μου είπε πως η Shonaig είχε πει “οπωσδήποτε όχι στην Εκκλησία αυτή – σε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από αυτή την Εκκλησία, διότι δεν πιστεύουν στον γάμο ομοφύλων”». Είπαν πως «είχε ανάψει από τον θυμό της». Η «εκκλησία» Stirling Free Church ειδοποιήθηκε να εκκενώσει το κτίριο, διότι η χρήση της «δεν συμμορφώνεται με την πολιτική της οργάνωσης». Το συμφωνητικό με την «εκκλησία» ακυρώθηκε, με το επιχείρημα πως η οργάνωση δεν χρηματοδοτεί θρησκευτικά ή ευαγγελιστικά έργα. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν χρηματοδοτούσε η οργάνωση την εν λόγω «εκκλησία», ίσα-ίσα, η «εκκλησία» χρηματοδοτούσε την οργάνωση, αφού της πλήρωνε ένα δίκαιο ενοίκιο για τη χρήση των χώρων της.

Ο Ferguson μηνύει την φιλανθρωπική οργάνωση για την άδικη ακύρωση και την απώλεια εσόδων. Η «εκκλησία» μηνύει την οργάνωση σε ξεχωριστή υπόθεση, ζητώντας αποζημίωση 10.000 £ για ζημιές λόγω παραβίασης σύμβασης, και επιπλέον 50.000 £ ως αποζημίωση για διακρίσεις.

Πρόκειται για περίπτωση θρησκευτικής διάκρισης: την άρνηση παροχής υπηρεσίας σε κάποιον με βάση την θρησκεία του. Μπορείτε να φανταστείτε αν η Πρόεδρος είχε πει «οπωσδήποτε όχι στους μουσουλμάνους – σε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τους μουσουλμάνους, αφού δεν πιστεύουν στον γάμο μεταξύ ομοφύλων»; Τα πόδια της δεν θα προλάβαιναν να αγγίξουν το έδαφος, καθώς θα της έδειχναν την πόρτα! Την οργή των πολιτικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα την ακολουθούσε μια άθλια συγγνώμη από την οργάνωση και μια έρευνα της κυβέρνησης της Σκωτίας για την Ισλαμοφοβία. Αλλά για την εν λόγω «εκκλησία»; Ποιός νοιάζεται? Είναι ΟΚ να κάνουμε διακρίσεις εναντίον της – και εναντίον άλλων εκκλησιών που διδάσκουν την Αγία Γραφή…

Διακρίσεις τέτοιου είδους είναι πλέον αποδεκτές στην δημοκρατική μας κοινωνία. Μιάς και μιλάμε για δημοκρατία, η Διεθνής Αμνηστία, μαζί με αρκετές άλλες ιρλανδικές ΜΚΟ, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καλώντας τους πολιτικούς να «μην παρέχουν πλέον νόμιμη εκπροσώπηση» σε όσους αμφισβητούν τη διαφυλετικότητα και την ιδεολογία φύλου – το οποίο ισχυρίζονται πως είναι μια «ακροδεξιά» άποψη. Ο όρος «άκρα δεξιά» είναι ο γενικής χρήσης όρος που τον επικαλούνται για κάθε άποψη που τολμά να αμφισβητήσει οποιαδήποτε πτυχή της προοδευτικής ιδεολογίας.

Αρνούνται σε μια εκκλησία την χρήση ενός κτιρίου επειδή στηρίζει την αγιογραφική διδασκαλία, και μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί να στερηθούν ορισμένοι άνθρωποι τα δημοκρατικά τους δικαιώματα επειδή αμφισβητούν τον διαφυλετισμό. Εν τω μεταξύ, στην Αυστραλία η κρατική κυβέρνηση της Βικτώριας προχώρησε ακόμη περισσότερο, πλησιάζοντας την θέσπιση νόμου για την ποινικοποίηση των γονέων που απορρίπτουν την ορμονική θεραπεία για το παιδί τους που έχει ανησυχίες για το φύλο του. Ποινικοποιεί την προσευχή εάν αυτή η προσευχή σχετίζεται με την ταυτότητα LGBT ατόμων. Και ποινικοποιούμε τις θεραπείες τύπου «ας περιμένουμε να δούμε» για τις περιπτώσεις «δυσφορίας φύλου». Όλα αυτά τα σοβαρά αδικήματα θα μπορούν να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και δέκα ετών!

Επίσης, στην Αυστραλία, η αίτηση επιχορήγησης από την «εκκλησία» της Margaret Court «Victory Life» στο Περθ απορρίφθηκε από την Lotterywest της κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας για την αγορά ενός φορτηγού-ψυγείου ώστε να μοιράζει φαγητό στους φτωχούς. Γιατί; «Ο μόνος λόγος που απορρίφθηκε η αίτηση ήταν επειδή στο διοικητικό συμβούλιο δεν άρεσαν οι προσωπικές της απόψεις για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων», κατέθεσε πρώην εργοδότης της Lotterywest. Παρατηρήστε την ομοιότητα με την υπόθεση της «εκκλησίας» Stirling Church: Ποιος νοιάζεται αν θα βλάψουν τους φτωχούς, φτάνει το δόγμα του WOKE** να διατηρείται ανόθευτο – και να τιμωρούνται όλοι οι βλασφημούντες;

 

Πώς πρέπει να ανταποκριθούν οι Χριστιανοί σε αυτά;

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως «δεν πρόκειται για δίωξη – σκεφθείτε τους Χριστιανούς στη Βόρεια Κορέα ή τη Νιγηρία».  Μα αυτό είναι σαν να λες «σκεφθείτε εκείνους που έχουν καρκίνο» όταν σας λένε πως έχετε Κόβιντ!  Βεβαίως και δεν πρόκειται για δίωξη με την ακραία έννοιά της, αλλά σίγουρα πρόκειται για είδος διάκρισης που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε δίωξη. Λένε πως ο καλύτερος τρόπος για να βράσετε ένα κοτόπουλο είναι να το βάλετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και να το θερμάνετε σταδιακά μέχρι να βράσει. Αυτό συμβαίνει στην Εκκλησία σε μεγάλο μέρος της Δύσης σήμερα. Και όμως, κάποιοι συνεχίζουν να κραυγάζουν «δεν πρόκειται για δίωξη!».

Άλλοι δηλώνουν πως είναι το τέλος του κόσμου και πως ήρθε η ώρα για όλους μας να ετοιμαστούμε ή απλά να καθίσουμε και να περιμένουμε την βιβλική «αρπαγή». Η αποδοχή του μοιραίου, η απελπισία και η ήττα δεν πρέπει να είναι οι συμπεριφορές του Χριστιανού.

Στο άλλο άκρο υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που είναι τόσο πνευματικά και διανοητικά ασυνάρτητοι, που – ενώ ισχυρίζονται πως είναι Χριστιανοί – αρνούνται τις διδασκαλίες του Χριστού και καλοδέχονται την επιβολή αντιχριστιανικών πεποιθήσεων από το κράτος σε όλους μας – εν ονόματι της διαφορετικότητας και της ισότητας.

Η προτίμησή μου είναι να μιλήσουμε (κραυγή προς τον Κύριο), να μιλήσουμε «εκτός» (να δηλώσουμε προφητικά το αντίδοτο του Λόγου του Κυρίου σε μια κοινωνία που δηλητηριάζει αργά τον εαυτόν της), και να μιλήσουμε «εντός» (στην καρδιά εκείνων που παλεύουν με τον θανατηφόρο καρπό της προοδευτικής ιδεολογίας).

Η «εκκλησία» Stirling Free Church είναι ένα παράδειγμα για το πώς να ανταποκριθούμε. Μόλις είχαν γίνει πρωτοσέλιδα νέα, η Ευαγγελική Συμμαχία Σκωτίας (Evangelical Alliance Scotland) εξέδωσε μια αναφορά, Stories of Hope (Ιστορίες Ελπίδας). Ανάμεσα στις ιστορίες του ενεργού Χριστιανισμού που εργάζονται μέσα στην κοινότητα είναι και μια ιστορία σχετικά με την εκκλησία Stirling Free Church.

Αυτός είναι ο τρόπος να απαντούμε στις κατηγορίες και την μισαλλοδοξία της κοινωνίας μας – με το να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και τον Θεό, με όλη μας την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό.

 


** Ο σύγχρονος όρος "woke" πηγάζει από την αφροαμερικανική αργκό και αναφέρεται στη διαρκή εγρήγορση σχετικά με ζητήματα κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης

Δημιουργία αρχείου: 11-12-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 11-12-2020.

ΕΠΑΝΩ