Αθεϊσμός Επιλογές Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Περί Θεού

Αθεϊστική παραπληροφόρηση για τον Ευφυή Σχεδιασμό

Μία νέα μεθόδευση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης επιχειρείται στην Ελλάδα από τη χρονιά αυτή (2005). Θορυβημένοι αθεϊστές και αντιχριστιανοί από τη δυναμική της θεωρίας του Ευφυούς Σχεδιασμού, σπεύδουν σε μια πανελλαδική εκστρατεία κατασυκοφάντησης και παραπληροφόρησης εναντίον του Ευφυούς Σχεδιασμού, και μάλιστα, πριν ακόμα εμφανισθεί επισήμως κάποιος εκπρόσωπος αυτής της θεωρίας στην Ελλάδα! Αυτό μας δείχνει και τον πανικό τους. Ας δούμε όμως, τι συμβαίνει.

1. Μπαράζ δημοσιεύσεων

Προ λίγων μηνών, ένα μπαράζ δημοσιεύσεων (σχεδόν ταυτόχρονων) σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και φόρουμ έκανε την εμφάνισή του. Όλες αυτές οι δημοσιεύσεις είχαν το ίδιο θέμα: Πώς οι Δημιουργιστές, επανεμφανίζουν τις θέσεις τους μέσω της θεωρίας του Ευφυούς Σχεδιασμού ως επιστημονικές, για να μπουν στα σχολεία των ΗΠΑ παράλληλα με τη θεωρία της Εξέλιξης.

Τα δημοσιεύματα αυτά, έγραφαν μεν την αλήθεια, όσον αφορά το γεγονός αυτό. Δηλαδή, δεν έκρυψαν ότι η θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού ΔΕΝ επιχείρησε να διώξει από τα σχολεία τη διδασκαλία της θεωρίας της Εξέλιξης, αλλά απλώς, αξίωσε την ανάγκη να διδάσκεται ΚΑΙ ο Ευφυής Σχεδιασμός ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την Εξελικτική θεωρία. Όμως πέραν αυτής της αλήθειας, επιχειρήθηκε και μια ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ παραπληροφόρηση, όσον αφορά άλλες παραμέτρους του ζητήματος. Μια παραπληροφόρηση, που συνεχίζεται αμείωτα, ως τη στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό!

 

2. Παραπληροφόρηση με σύγχυση εννοιών

Το πρώτο και βασικό χαρακτηριστικό της παραπληροφόρησης αυτής, είναι ότι συγχέει τη θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού με τον Δημιουργισμό. Έτσι ο αναγνώστης νομίζει ότι πρόκειται για Δημιουργισμό, με νέο προσωπείο (και αυτό το ψέμα γράφεται άμεσα και ευθέως σε πολλά άρθρα). Η αλήθεια είναι πως ο Ευφυής σχεδιασμός, δεν έχει σχέση με ΚΑΜΙΑ πίστη, είτε αυτή είναι Χριστιανική είτε όχι. Δεν αναφέρεται σε ιερά κείμενα καμίας θρησκείας, αλλά απλά αποτελεί προέκταση, μίας παλαιότερης και αρκετά σεβαστής θεωρίας: Της λεγομένης «Ανθρωπικής Αρχής». Μια θεωρία που ούτε από Χριστιανούς κατασκευάστηκε, αλλά και που είναι καθ’ όλα αξιοσέβαστη και υποστηριζόμενη από πλήθος επιστημόνων, όχι απαραίτητα Χριστιανών! Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν (και) Χριστιανοί την υποστήριξαν! Αυτό, επειδή ορισμένοι έχουν «σκοπό της ζωής τους» τον αντιχριστιανισμό, χωρίς να τους νοιάζει η αλήθεια.

Στα παραπλανητικά αυτά άρθρα που αναφέρονται στον Ευφυή Σχεδιασμό, συνήθως γίνεται και μια επίθεση στον Δημιουργισμό, έτσι ώστε να βεβαιωθούν οι δόλιοι (ή παρασυρμένοι) αρθρογράφοι, ότι ο αναγνώστης ταύτισε στη σκέψη του τα δύο αυτά διαφορετικά πράγματα. Και ενώ κατηγορούν τον Δημιουργισμό για παραπληροφόρηση, στο ίδιο αυτό άρθρο τους, επιχειρούν μια συστηματική παραπληροφόρηση ενάντια στον Ευφυή Σχεδιασμό! ΠΟΥΘΕΝΑ δεν είδα να γράφεται η πραγματικότητα, ότι ο Ευφυής Σχεδιασμός είναι κάτι διαφορετικό από τον Δημιουργισμό. Φυσικά τον Ευφυή Σχεδιασμό τον υποστηρίζουν και οι Δημιουργιστές. Αλλά ο Ευφυής Σχεδιασμός είναι κάτι πολύ ευρύτερο, και στις τάξεις του, έχει ακόμα και Εξελικτές! Εξελικτές που πιστεύουν στην «Κατευθυνόμενη Εξέλιξη», και όχι στην Τυχαία Εξέλιξη. Άνθρωποι που βλέπουν πίσω από τους νόμους φύσης, την αναγκαιότητα ενός Σχεδιαστή και ενός Νομοθέτη. Περιλαμβάνει γενικά, ανθρώπους που συνδυάζουν τα πορίσματα της επιστήμης με την αναγκαιότητα ενός Σχεδιαστή όλων αυτών που βλέπουμε γύρω μας! Και μάλιστα, δεν περιλαμβάνει ούτε «μόνο Χριστιανούς», ούτε απαραίτητα «πιστούς».

Οι οπαδοί του «Ευφυούς σχεδιασμού» δεν μιλούν καν για Θεό, αλλά για "νοημοσύνη". Δεν προσδιορίζουν, τι «είδους» μπορεί να είναι αυτή η νοημοσύνη. Όλοι οι αποδεχόμενοι τον Ευφυή Σχεδιασμό συμφωνούν σε αυτό το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΑΤΟ δεδομένο: Ότι δεν είναι δυνατόν η "σύμπτωση" να κατασκευάσει κάτι τόσο περίπλοκο όσο η ζωή που βλέπουμε και βιώνουμε. Ότι ΟΛΑ τα επιστημονικά δεδομένα, συμφωνούν ότι ζωή χωρίς σχεδιασμό δεν είναι εφικτή, και αντίκειται στον μαθηματικό νόμο των πιθανοτήτων.

Οι αθεϊστές λοιπόν, που ως τώρα χρησιμοποιούσαν την Εξελικτική θεωρία ως "αντίπαλον δέος" κατά της πίστης σε Δημιουργό, είδαν με τον Ευφυή Σχεδιασμό να γκρεμίζεται και αυτό το κάστρο τους, μια και έτσι οι επιστημονικές ανακαλύψεις, θα μπορούσαν να ειδωθούν συμπληρωματικά και όχι αντιθετικά με την πίστη σε έναν Δημιουργό. Σε αυτό το σημείο η θεώρηση είναι επιστημονική και όχι, βέβαια, θεολογική. Ο «Ευφυής Σχεδιασμός» δεν ορίζει τι είναι αυτή η «δημιουργός νόηση». Και πολύ καλά κάνει, γιατί τότε θα κατηγορούσαν τους υποστηρικτές της θεωρίας αυτής, για «θρησκευτική προπαγάνδα». Όμως αυτό, το κάνουν ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ, όσοι πολεμούν τον «Ευφυή Σχεδιασμό»,  ψευδόμενοι, προπαγανδίζοντας ανοησίες! Έπρεπε λοιπόν, να πολεμήσουν τον Ευφυή Σχεδιασμό με συκοφαντίες και παραπληροφόρηση, καταδικάζοντάς τον, όπως νόμιζαν, στις συνειδήσεις του κόσμου, πριν ο κόσμος μάθει τι πραγματικά πραγματεύεται! Έπρεπε να πολεμήσουν τη διδασκαλία του στα σχολεία, για να μη μάθει ο κόσμος τα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ δεδομένα, που δείχνουν ότι τυχαία Εξέλιξη δεν είναι δυνατόν ποτέ να συμβεί. Αυτό για το οποίο κατηγορούσαν τους Δημιουργιστές, το κάνουν πλέον οι ίδιοι! Με φασιστική νοοτροπία, προσπαθούν να αποστερήσουν τους μαθητές στα σχολεία, από τα δεδομένα εκείνα, που αφήνουν ξεκρέμαστη την αθεϊστική τους πίστη.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Η γνωστή σε όλους μας «θεωρία του Big Bang», υποστηρίχθηκε από Χριστιανούς και, αρχικά, πολεμήθηκε από ορισμένους κύκλους. Μάλιστα η ονομασία «Big Bang» δόθηκε ΚΟΡΟΪΔΕΥΤΙΚΑ, από αντιχριστιανούς που την χλεύαζαν!

Κατέφυγαν λοιπόν στις συνήθεις μεθόδους τους, της παραπληροφόρησης, της συκοφαντίας και της γελοιοποίησης. Ταύτισαν αυθαίρετα τον Ευφυή Σχεδιασμό με την πολιτική του Μπους, που με τα ατοπήματά του είναι μισητός σε πολύ κόσμο, και παρουσίασαν τη θεωρία αυτή, δήθεν ως κάτι που προωθεί ο Μπους, εκμεταλλευόμενοι την απέχθεια πολλού κόσμου.

 

3. Προσπάθεια γελοιοποίησης με τις "εξ' ορισμού αντιφάσεις"

Επίσης χρησιμοποίησαν (και διέδωσαν) τη μέθοδο "των εξ ορισμού αντιφάσεων", ώστε να προκαταλάβουν τη σκέψη του κόσμου, με τον εξής τρόπο: Στις ΗΠΑ, (όπου βρίσκεται το επίκεντρο της μάχης), κάποιοι δημιούργησαν μια γελοία "θεωρία" για την κατασκευή του κόσμου, φτιαγμένη από εξ' ορισμού αντιφατικά στοιχεία, και αξίωσαν να διδάσκεται στα σχολεία! Ζητούν να διδάσκονται στους μαθητές όχι μόνο η θεωρία της Εξέλιξης και ο «Ευφυής Σχεδιασμός», αλλά και η θεωρία του «Πασταφαριανισμού», σύμφωνα με την οποία ο κόσμος δημιουργήθηκε από ένα ιπτάμενο τέρας φτιαγμένο από... μακαρόνια! Έτσι τον τελευταίο καιρό, το εκπαιδευτικό συμβούλιο των ΗΠΑ βομβαρδίζεται από e-mail… δήθεν πασταφαριανιστών.

Αν και για κάθε νοήμονα άνθρωπο, είναι φανερή η μεθόδευση που επιχειρείται με τέτοια κατασκευάσματα, και παρά το ότι για τη μέθοδο τέτοιων εξ ορισμού αντιφατικών κατασκευασμάτων, και τα λογικά τους σφάλματα, έχουμε ήδη μιλήσει σε άλλο μας άρθρο, ας δούμε εδώ ειδικά αυτό το κατασκεύασμα του "πασταφαριανισμού", πόσο ανόητο και ανορθολογικό είναι.

Κατ' αρχήν, μιλάει για "τέρας", κάτι που είναι εξ ορισμού απωθητικό. Φανερό ότι επιλέχθηκε επίτηδες αυτή η λέξη, για να απωθεί τον ακροατή. Επίσης, μιλάει για "ιπτάμενο", κάτι που προϋποθέτει "χώρο" και "αέρα", κάτι που εξ' ορισμού επίσης δεν είναι δυνατόν να συμβεί, εφόσον υποτίθεται ότι το "τέρας" αυτό είναι "δημιουργός του κόσμου", άρα και του αέρα. Και για να εισαχθεί η αντιφατικότητα με τρόπο που να γελοιοποιεί, προσέθεσαν ότι είναι φτιαγμένο το τέρας αυτό από... μακαρόνια, κάτι δηλαδή κατασκευασμένο από άνθρωπο, και μάλιστα τρόφιμο. Πρόκειται για μια "θεωρία" εντελώς αυθαίρετη και αντιφατική, χωρίς καμία απόδειξη ή έστω ένδειξη για την αληθινότητά της. Και οι άνθρωποι αυτοί, προσβλέπουν στην ανοησία των άλλων άθεων, ώστε να εξισώσουν μια τέτοια εξ' ορισμού ανόητη θεωρία, με την επιστημονικότατη και χωρίς λογικά κενά θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού.

 

4. Η αντιφατικότητα του "τυχαίου... σχεδιασμού"

Σε αντιπαράθεση με τα παραπάνω, ο Ευφυής Σχεδιασμός, όχι μόνο δεν αποτελείται από αντιφατικά και γελοία δεδομένα, αλλά αντιθέτως απαντάει σε γελοία δεδομένα του αθεϊσμού, όπως τα αμίμητα: "η φύση σχεδίασε...", "η φύση προνόησε...", "η φύση προέβλεψε...", "η φύση δημιούργησε". Κάτι δηλαδή ΕΞ' ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ, εφ' όσον η φύση ούτε σχεδιάζει, ούτε προ-νοεί (ως μη νοήμων), ούτε δημιουργεί, λες και είναι ζωντανή. Αν δηλαδή οι αθεϊστές θέλουν να κοροϊδέψουν κάτι, καλό είναι αυτό να το κάνουν με τις δικές τους ανόητες και αντιφατικές θεωρίες, της φύσης που όλα τα προ-νοεί και τα σχεδιάζει, ούσα η ίδια α-νόητη και τυφλή!

Όσο για τα επιστημονικά δεδομένα που υποτίθεται ότι στερείται ο Νοήμων Σχεδιασμός, να θυμίσουμε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ποτέ δεν είδε να δημιουργείται ζωή από το μηδέν, πολύ δε περισσότερο ούτε οι νοήμονες επιστήμονες δεν έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν ούτε καν έναν απλό μονοκύτταρο οργανισμό! Πόσο μάλλον κάτι σαν τον άνθρωπο! Όταν ένας υπολογιστής δεν μπορεί να "φυτρώσει" και να "εξελιχθεί" από μόνος του, παρά χρειάζεται έναν νοήμονα σχεδιαστή, τι πιο επιστημονικό και αποδεδειγμένο χρειάζεται κάποιος, για να πεισθεί ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, που είναι σκάλες ανώτερος από έναν υπολογιστή, ΔΕΝ είναι δυνατόν να έχει προκύψει τυχαία; Όταν για την τυχαία δημιουργία ενός απλού κυττάρου, τα μαθηματικά υπολογίζουν πιθανότητες μικρότερες από τις απαιτούμενες για να μπορούσε αυτό να συμβεί, ακόμα και αν το σύμπαν είχε άπειρο χρόνο στη διάθεσή του! Πώς η α-νόητη φύση θα μπορούσε να επιτύχει κάτι τέτοιο σε πεπερασμένο χρόνο;

Όλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα τρομάζουν τους αθεϊστές, που βλέπουν να χάνουν το παιχνίδι. Γι' αυτό καταφεύγουν στην παραπληροφόρηση και στην γελοιοποίηση, μήπως και καταφέρουν να αποστερήσουν τα παιδιά από τη σχολική εκπαίδευση με τα επιστημονικά στοιχεία που έχει να τα εφοδιάσει ο Ευφυής Σχεδιασμός. Και μαζί με τους άθεους των ΗΠΑ, και οι δικοί μας άθεοι εδώ στην Ελλάδα πιθηκίζουν και μηρυκάζουν τις ίδιες μεθοδευμένες και κατευθυνόμενες ανοησίες που τους σερβίρουν οι "πεφωτισμένοι ξένοι" δάσκαλοί τους, πιστοί υπηρέτες του παρωχημένου "Διαφωτισμού".

Φυσικά και αυτοί, όπως και οι ξένοι δάσκαλοί τους, δεν είναι δυνατόν να αποφύγουν την κριτική των μεθόδων τους, και το δημόσιο ξεσκέπασμα των αυθαιρεσιών τους!

 

Βιβλιογραφία:

Περισσότερα (επιστημονικά σχόλια και δεδομένα) σχετικά με τον «Ευφυή Σχεδιασμό», μπορείτε να βρείτε στις εξής ιστοσελίδες & βιβλία:

1. http://www.godandscience.org/

2. http://www.reasons.org/

3. Beyond the Cosmos (by Hugh Ross, NavPress Publishing)

 

Κείμενο: Ν. Μ.

Επεξεργασία: Θωμάς Δρίτσας.

Δημιουργία αρχείου: 5-12-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 6-12-2005.

ΕΠΑΝΩ