Κεντρική σελίδα Αθεϊσμός Επιλογές

Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού"

Ψυχολογία του Αθεϊσμού

Πολιτικοί αθεϊστές

Joseph Stalin (1879-1953)

Αποσπάσμα από το βιβλίο του Paul Vitz:  “Faith of the Fatherless

(Καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης)

Πριν διαβάσετε αυτό δείτε την Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού

Μια πιθανή προέκταση των θέσεων του Paul Vitz είναι να προταθεί πως ένας ελαττωματικός πατέρας ήταν εξ ίσου σημαντικός στην ζωή πολιτικών προσώπων που ξεχωρίζουν για την εχθρότητά τους εναντίον της θρησκείας – ιδιαίτερα τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό.  Τρεις τέτοιες προσωπικότητες έρχονται αμέσως στο νου:   Ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μάο Τσε Τούνγκ…

Πιθανότατα η πιο απλή σύνοψη της σχέσεως του Στάλιν με τον πατέρα του να είναι το σχόλιο ενός φίλου που γνώριζε τον Στάλιν στα νεαρά του χρόνια:  «Οι αναίτιοι και σκληρότατοι ξυλοδαρμοί έκαναν το αγόρι το ίδιο σκληρό και άκαρδο σαν τον πατέρα του. Μιας και όσοι άνθρωποι βρίσκονταν σε θέσεις ισχύος πάνω από τους άλλους φάνταζαν σαν τον πατέρα του, σύντομα μέσα του ανάβλυσε ένα αίσθημα εκδίκησης απέναντι σε όλους όσους βρίσκονταν πάνω από αυτόν.»[1]

Επί πλέον, ο πατέρας του συχνά έλειπε από το σπίτι, περνώντας αρκετά χρόνια εργαζόμενος σε διάφορες δουλειές σε παραπλήσιες πόλεις. Έπινε υπερβολικά και έδερνε την σύζυγό του, την μητέρα του Ιωσήφ, στην οποία ήταν στενά συνδεδεμένος ο Ιωσήφ. Αυτός ο άξεστος και βίαιος πατέρας δύσκολα κατάφερνε να εξασφαλίσει τα προς το ζην, και επιθυμούσε ο γιος του να γίνει τσαγκάρης ή εργάτης σε εργοστάσιο. Ο νεαρός Στάλιν υπέφερε και άλλα παιδικά τραύματα. Σχεδόν πέθανε από ανεμοβλογιά, κάτι που άφησε σημάδια στο πρόσωπό του. Επίσης το αριστερό του χέρι ήταν μόνιμα τραυματισμένο εξ αιτίας ενός ατυχήματος στα παιδικά του χρόνια. Οι γονείς του ήσαν και οι δύο αγρότες που είχαν γεννηθεί δουλοπάροικοι και μάλλον ήσαν και αγράμματοι.

Η μητέρα του Ιωσήφ έδωσε στον γιό της – το μοναδικό εναπομείναν τέκνο – την βαθύτατη αγάπη και υποστήριξή της, και μάλλον αυτή απέτρεπε τον πατέρα από το να τσακίσει εντελώς το πνεύμα του παιδιού.  Έσπρωξε τον γιό της προς την ιεροσύνη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και για λίγα χρόνια σπούδασε ο Στάλιν και σε μια ιερατική σχολή.  Παρά ταύτα, μέσα στην ιερατική σχολή έγινε ένας δυνατός αθεϊστής.[2]  Το οικογενειακό όνομα του Στάλιν ήταν Djugashvili. Αργότερα απέρριψε το όνομα αυτό και το άλλαξε, προτιμώντας την Ρωσική λέξη για το «ατσάλι» - Στάλιν – ατσάλινος...

Ως πολιτικός αρχηγός, ο Στάλιν εδίωκε την Ορθόδοξη Εκκλησία ειδικότερα, με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Οι Κομμουνιστές δολοφόνησαν χιλιάδες Ορθοδόξους ιερείς, συχνά με αποτρόπαιες μεθόδους.  Και εν όψει του χαρακτήρα του Στάλιν, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ο Κομμουνισμός, με την ξεκάθαρη απόρριψη του Θεού και όλες γενικά τις υψηλότερες αρχές – όπως ο Τσάρος – ασκούσε ιδιαίτερα μεγάλη έλξη σ’ αυτόν.

 

Σημειώσεις


[1] A. Bullock, “Hitler and Stalin: Parallel Lives”  (Χίτλερ και ΣτάλινΒίοι παράλληλοι) New York: Knopf, 1992, 5.

[2] Ε. Ε.Smith, “The Young Stalin” (Ο Νεαρός Στάλιν)  New York: Farrar, Straus and Giroux, 1967, 24.21.

Δημιουργία αρχείου: 27-11-2008.

Τελευταία ενημέρωση: 27-11-2008.

ΕΠΑΝΩ