Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα Ανατολικές Θρησκείες Επιλογές

 

Φανγκ Σουί

Κάνουν τους "ψαγμένους" και τους "μοδάτους". Κινούνται με το ρεύμα των καιρών, και περνιούνται για έξυπνοι. Όμως είναι οι πλέον αφελείς και δεισιδαίμονες, θύματα των επιτηδείων, και αμέτοχοι της Ρωμαίικης παράδοσής μας. Πρόκειται για τα θύματα της Νέας Εποχής, που στρέφονται στο Φάνγκ Σουί και άλλους Ανατολίτικους τσαρλατανισμούς, παρασυρμένοι από ρεύματα ανορθολογισμού, που φυτρώνουν όπου υπάρχει έλλειμμα Ορθόδοξης σκέψης. Γι' αυτό θεωρήσαμε καλό να μεταφράσουμε ένα ωραίο άρθρο, με κάποια δόση ειρωνείας για το θέμα αυτό, παρμένο από την ιστοσελίδα: skepdic.com/fengshui.html. Τα έντονα γράμματα είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους δικοί μας τονισμοί. Επειδή το άρθρο αυτό, απλώς εκθέτει τον ανορθολογισμό της τακτικής αυτής, σε μελλοντικό μας άρθρο, σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε στα αντιχριστιανικά στοιχεία της.

Προφέρεται «φανγκ σουί» που στην κυριολεξία σημαίνει «άνεμος και νερό», και αποτελεί μέρος αρχαίας Κινεζικής φιλοσοφίας περί της φύσεως.  Συχνά την παραδέχονται ως μια μορφή γεωμαντείας, δηλαδή μαντική τέχνη σχετιζόμενη με γεωγραφικά στοιχεία, αλλά πιο πολύ ασχολείται με την κατανόηση των σχέσεων ανάμεσα στην φύση και τον εαυτό μας, προκειμένου να ζούμε αρμονικά εντός του περιβάλλοντός μας.

Σχετίζεται με την (αρκετά λογική) σκέψη πως ζώντας με την φύση και όχι εναντίον της, ωφελείται και ο άνθρωπος και το περιβάλλον.  Επίσης σχετίζεται με την εξ ίσου λογική σκέψη πως οι ζωές μας επηρεάζονται βαθύτατα από τον βιολογικό και συναισθηματικό περίγυρό μας.  Αν περιβάλλουμε τον εαυτό μας με σύμβολα θανάτου, περιφρόνησης, και αδιαφορίας προς την ζωή και την φύση, με θορύβους, και διάφορες μορφές ασχήμιας, θα διαβρώσουμε τον εαυτό μας κάνοντάς το.

Αν περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ομορφιά, ηπιότητα, ευγένεια, συμπάθεια, μουσική και διάφορες εκφράσεις σε σχέση με την γλυκύτητα της ζωής, εξευγενίζουμε τους εαυτούς μας καθώς και το περιβάλλον μας.

Οι αποκαλούμενοι δάσκαλοι του feng shui, εκείνοι που κατανοούν τα πέντε στοιχεία και τις δύο ενέργειες όπως το chi και το sha (η σκληρή ενέργεια, αντίθετη του chi) υποτίθεται πως μπορούν να εντοπίζουν μεταφυσικές ενέργειες και να δίνουν οδηγίες για την καλύτερη δυνατόν ροή αυτών.  Το feng shui έχει γίνει ένα είδος αρχιτεκτονικού βελονισμού:  τζιμάνια και μάγοι τρυπώνουν μέσα σε κτίρια ή σε τοπία και χρησιμοποιούν τους μεταφυσικούς αισθητήρες τους προκειμένου να εντοπίσουν την ροή της καλής και της κακής «ενέργειας».  Αυτοί οι ενοικιαζόμενοι δάσκαλοι αναγγέλλουν πού πρέπει να μπει το μπάνιο, προς τα πού πρέπει να είναι στραμμένες οι πόρτες, πού πρέπει να κρεμαστούν οι καθρέφτες, ποιο δωμάτιο χρειάζεται πράσινα φυτά και ποιο θέλει κόκκινα άνθη, και πού πρέπει να βρίσκεται το προσκέφαλο του κρεβατιού.  Αποφασίζουν αυτά τα πράγματα, σύμφωνα με την «αίσθησή» τους για την ροή του chi, του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ή όποια άλλη μορφή ενέργειας ανησυχεί τον πελάτη.  (Αν ο εραστής σας και εσείς έχετε προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα, φωνάξτε ένα δάσκαλο feng shui.  Μάλλον θα χρειαστεί να μετακινήσετε μερικά πράγματα εδώ και εκεί, για να αρχίσει να ρέει σωστά το chi της κρεβατοκάμαρας. Πάντως, μόνο ένα άτομο με ειδικούς μεταφυσικούς αισθητήρες μπορεί να σας πει τι πραγματικά χρειάζεται να γίνει).

Εν ολίγοις, το feng shui έχει γίνει μέρος της εσωτερικής διακόσμησης στον Δυτικό κόσμο και οι αποκαλούμενοι δάσκαλοι του feng shui τώρα ενοικιάζουν τους εαυτούς τους με υπέρογκες αμοιβές, προκειμένου να καθοδηγήσουν πολυεκατομμυριούχους μεγιστάνες όπως ο Donald Trump προς τα πού πρέπει να τοποθετήσουν τις πόρτες τους – και ενδεχομένως άλλα πράγματα.  Το feng shui έχει επίσης εξελιχθεί σε άλλη μια  «ενεργειακή» απάτη της Νέας Εποχής, με ποικιλία μεταφυσικών προϊόντων, από μισοφέγγαρα και πλανήτες χαρτοκοπτικής, σε οκτάγωνους καθρέφτες, μέχρι ξύλινα φλάουτα, που προσφέρονται στην αγορά για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την υγεία σας, να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές σας και να εγγυηθούν την εκπλήρωση κάποιας φιλοσοφίας του «μπισκότου της τύχης».

Σύμφωνα με τον Sutrisno Murtiyoso της Ινδονησίας, σε χώρες όπου η πίστη στο feng shui συνεχίζει να είναι πολύ δυνατή, το feng shui έχει καταντήσει ένα συνονθύλευμα προκαταλήψεων και ανεπιβεβαίωτων ιδεών οι οποίες περνούν στα πανεπιστημιακά προγράμματα ως επιστημονικές αρχές αρχιτεκτονικής ή σχεδιασμού πόλεως.  Ο κ. Murtiyoso μού ανέφερε κάποιον ομιλητή πανεπιστημίου, ο οποίος είχε γράψει ένα άρθρο στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Ινδονησίας ως «υπέρμαχος, του ότι το feng shui αποτελεί κατευθυντήρια αρχή για την μελλοντική αρχιτεκτονική της Ινδονησίας». Αυτό αναστάτωσε τον κ. Murtiyoso:  «Αν το είχε κάνει αυτό ένας ‘υπερφυσικός’ δεν θα θύμωνα τόσο. Αλλά ένας συνάδελφος, ένας αρχιτέκτων!  Δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτός ο λαός θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη χιλιετία, έχοντας παραμείνει ακόμα εγκλωβισμένος μέσα σε αυτή την αρχαία μαγεία. Πώς θα προοδεύσουμε μέσα σε αυτή την τεχνολογική ζούγκλα;»

Αν ήμουν ο κ. Murtiyoso, δεν θα ανησυχούσα τόσο, εκτός αν οι αρχιτέκτονες αρχίζουν να παραγκωνίζουν τους νόμους της φυσικής υπέρ των νόμων της μεταφυσικής.

Συνεχίζουμε να φέρνουμε ιερείς για να ραντίσουν με αγιασμό και να ψάλλουν στα εγκαίνια ουρανοξυστών. Μέχρι στιγμής, κανένας δεν κατέρρευσε απ’ όσα μαθαίνω. Και αν η δεισιδαιμονία ήταν πράγματι εμπόδιο στην πρόοδο, ακόμα θα τριγυρνούσαμε στην έρημα μαζί με τους δασύτριχους προγόνους μας.

Πηγή: skepdic.com/fengshui.html

Μετάφραση Κ. Ν.

Δημιουργία αρχείου: 6-7-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 7-7-2005.

ΕΠΑΝΩ