Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα Ανατολικές Θρησκείες και Εναλλακτικές Θεραπείες

Εκ της ανατολικής πύλης || Η Ομοιοπαθητική ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη

Περικλής Χαρός ή "Γέροντας Πέτρος"
 
Ενημερωτικό δελτίο, ΙΕ' Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας. Συνοδική επιτροπή επί των αιρέσεων.
 

 

Σε κανάλι της Αττικής παρουσιάζεται συχνά "κληρικός", ο οποίος προκαλεί πολλά ερωτηματικά στους τηλεθεατές, τα οποία καταλήγουν στο Γραφείο της Επιτροπής μας. Για την γενικώτερη, λοιπόν, ενημέρωση του Ορθοδόξου Πληρώματος σημειώνομε τα ακόλουθα:


 
 1. ο κ. Περικλής Χαρός, όπως προκύπτει από επισκεπτήρια κάρτα του, εμφανίζεται υπό τις εξής δύο ιδιότητες:

  α) Ως διευθυντής σπουδών της Ελληνικής Σχολής Φυσικών Επιστημών Υγείας (Hellenic Natural Therapy School)-Φυσικές Επιστήμες Υγείας, ασκών εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους,(Osteophathy, Naturopathy, Iridologist, Chiropath, Radionics, Ayurveda, Electro- Crystal Theraphy), και

  β) Ως "Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Πενσυλβανίας Αμερικής Πέτρος, της Αυτοκεφάλου Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Αμερικής, πρώην Εξαρχεία Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αμερικής και Καναδά, Επίτροπος Ελλάδος και Κύπρου".
   
 2. Ο κ. Χαρός σε συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα υποστηρίζει ότι "θεραπεύει", "είτε με τον ήχο είτε με το άγγιγμα" (εφημ. Espresso, 22.2.02). Ερωτώμενος από που αντλεί την δύναμή του, υποστηρίζει ότι: "Διδάχθηκα από πολλούς γέροντες, αλλά παράλληλα ακολούθησα τις οδηγίες της εσωτερικής μου φωνής και του προσωπικού μου αγγέλου" (αυτόθι 21.2.02). Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι εντός του ναού: "Ο μητροπολίτης και δεκάδες πιστοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά, τα τρίβουν και τα βάζουν διαδοχικά στο κεφάλι, στα μάτια, στην καρδιά, στην κοιλιά και..." (αυτόθι 21.2.02). Κατ' αυτόν, όπως αναγράφεται στο δημοσίευμα "οι θεραπείες που εφαρμόζει βασίζονται στον απεγκλωβισμό της αρνητικής ενέργειας που έχει κάθε άνθρωπος. Μια ενέργεια που, όταν απελευθερωθεί, απαλλάσσει τον ασθενή από την αιτία της ασθένειάς του".

  Τέλος, ο κ. Χαρός χρησιμοποιεί, κατά τούς ισχυρισμούς του, την "ηχοθεραπεία" για να θεραπεύση ασθενείς από "αρνητική ενέργεια (η οποία) προκαλεί δυσλειτουργία της περιοχής" ενώ "ο ήχος έχει την δύναμη να απελευθερώσει την ενέργεια και να γιατρέψει τον άνθρωπο", καθόσον "ο ήχος προκαλεί ένα συντονισμό του σκηνώματος, δηλαδή του σώματος. Στην κατάσταση αυτή ο νους δεν κυματίζει πλέον και κατορθώνει να ηρεμήσει. Τότε ακριβώς ανοίγει μια πόρτα και δίνεται η ευκαιρία στον άνθρωπο να ελευθερωθεί από τα αρνητικά ενεργειακά πεδία. Ταυτόχρονα ο άνθρωπος μπορεί να ελκύσει ενέργεια από τον Θεό".
   
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Ο παρουσιαζόμενος ως "μητροπολίτης" οικειοποιείται τίτλους ανύπαρκτης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας, καθόσον δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον ανωτέρω βαρύγδουπο "παγκόσμιο" τίτλο.

Ακόμη, από την συνέντευξή του προκύπτει ότι ο κ. Χαρός χρησιμοποιεί μέσα σε "λατρευτικές" συνάξεις ορολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται από πολλές αποκρυφιστικές ομάδες της "Νέας Εποχής".

Η προσπάθεια να συνδυαστούν Ορθόδοξες διδασκαλίες και το σχήμα του Ορθοδόξου κληρικού με καθαρά αποκρυφιστικές και νεοεποχίτικες κακοδιδασκαλίες είναι μια συνηθισμένη τακτική πολλών παραθρησκευτικών κινημάτων, που με τον τρόπο αυτό προκαλούν σύγχυση στο Ορθόδοξο πλήρωμα.

Δημιουργία αρχείου: 23-9-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 23-9-2006.

ΕΠΑΝΩ