Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Θυγατρικός ιστότοπος τής

Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας

Ψηφιακά βιβλία

Περιεχόμενα τού Βιβλίου * Βιβλιοκριτικές

Ένα βιβλίο για τους Μάρτυρες τού Ιεχωβά

τού Νικολάου Μαυρομάγουλου

 

 

Βιβλιοκριτική του Περιοδικού "Κοινωνία"

επίσημου οργάνου της "Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων"

Νικολάου Μαυρομάγουλου, Αναζητώντας την αλήθεια. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε πριν ενταχθείτε στην Εταιρεία «Σκοπιά» Έκδοση Ι. Μ. Μαχαιρά Κύπρου, Απρίλιος 2004. σσ. 360 (Εξώφυλλο Ι.Μ. Μαχαιρά. Πρόλογος Αρχιμ. π. Αρσενίου, Ηγουμένου Ι. Μονής).

Πρόκειται για βιβλίο-Μαρτυρία, που σε κρατά σε εγρήγορση και αγωνία, μέχρι το τέλος, παράλληλα δε, ενημερώνει, σφυρηλατεί και ενδυναμώνει την πίστη του αναγνώστη. Στηρίζεται σε σαράντα αφηγήσεις- εξομολογήσεις, καλύτερα, θα έλεγα - δύο αφηγητών. Τού συγγραφέα Νίκου (29 αφηγήσεις) και τού φίλου του, Γιώργου (11), οι όποιοι επί σειράν ετών ήσαν «Μάρτυρες τού Ιεχωβά», αλλά ξέφυγαν οριστικά από την ψυχοφθόρο Εταιρεία «Σκοπιά» και είναι πια Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι αφηγήσεις αυτές μας πληροφορούν για το τι είναι η Εταιρεία, ποια η οργανωτική της δομή, ποιοι οι στόχοι της, ποιες πιεστικές μεθόδους χρησιμοποιεί για να προσελκύσει νέα μέλη, ποια τα βιώματα, τα συναισθήματα και η ψυχολογία των μελών, είτε προσχώρησαν κάποια στιγμή στην Οργάνωση, είτε γεννήθηκαν από «μάρτυρες» γονείς και μεγάλωσαν στον κύκλο τους, και κυρίως, πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγει κανείς από τις παγίδες, τα πλοκάμια της, τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της.

Ο συγγραφέας Ν. Μ, έχοντας γαλουχηθεί παιδιόθεν σ' αυτήν την αιρετική Οργάνωση, προσπάθησε φιλότιμα για αρκετά χρόνια να βρει την αλήθεια, που είναι ο Χριστός και η Εκκλησία Του. Μελετώντας την Αγία Γραφή διεπίστωσε ότι η Εταιρεία «Σκοπιά», παρά τον έντονο θρησκευτικό της χαρακτήρα, παραμορφώνει τον ευαγγελικό λόγο κατά το δοκούν, αδιαφορεί για την Ιερή Παράδοση και τους Πατέρες της Εκκλησίας μας και, εν πολλοίς, φέρεται προς τα μέλη της ως να ζουν σε καθαρά ολοκληρωτικό καθεστώς. Οι λόγοι αυτοί ακριβώς τον οδηγούν σε σύγκρουση και τελική ρήξη με την Εταιρεία με αποτέλεσμα την οριστική απομάκρυνσή του απ' αυτήν.

Ο συγγραφέας στο αξιοπρόσεκτο βιβλίο του επιμελώς, προσπαθεί να ανιχνεύσει και υπογραμμίσει αφ' ενός μεν τις πλέον εξόφθαλμες, αφ' ετέρου δε τις πολύ λεπτές δογματικές και θεολογικές διαφορές μεταξύ της Εταιρείας «Σκοπιά» και της Ορθόδοξης τού Χριστού Εκκλησίας (στους τομείς, κυρίως, της Χριστολογίας, της Σωτηριολογίας και της Εσχατολογίας), με σκοπό να βοηθήσει τον αναγνώστη να σκεφθεί πολύ προσεχτικά πριν πάρει την απόφαση να ενταχθεί στην συγκεκριμένη Οργάνωση, πριν αποφασίσει να απομακρυνθεί συνειδητά από την μοναδική κιβωτό της σωτηρίας, δηλ. την Ορθόδοξη Εκκλησία και Πίστη.

Τα σαράντα κεφάλαια - αφηγήσεις τού βιβλίου, καθώς και τα έντεκα παραρτήματα του, που έπονται, δεν κουράζουν τον αναγνώστη, οι δε πενήντα και πλέον φωτογραφίες, που διανθίζουν τα κείμενα, παρέχουν ένα αξιοσημείωτο αρχειακό υλικό. Αρετές τού βιβλίου είναι η όλη του εκδοτική εμφάνιση, η πολύ προσεγμένη γλώσσα του, κυρίως όμως, ο θεολογικός οπλισμός τού σ., η ανυποχώρητη αναζήτηση της Αλήθειας, η ειλικρινής εξομολόγηση των εσφαλμένων δοξασιών του, την εποχή που ήταν μέλος της Οργάνωσης, και ο στόχος του να βοηθήσει τον αναγνώστη που αβασάνιστα πάει να γίνει θύμα της Εταιρείας. Ο δε τελευταίος, ζηλεύει πραγματικά τον ζήλο και το πάθος τού συγγραφέα στην μελέτη της Βίβλου και τη συνεχή αναζήτηση της Αλήθειας, που τον οδηγεί μέχρι τη φυλάκιση του, την αποξένωση από τους οικείους του και, τέλος, την «αποκοπή» του από την Οργάνωση.

Όποιος διαβάσει το βιβλίο αυτό, και θεωρώ ότι καλό είναι να το διαβάσουν πολλοί, προβληματίζεται γόνιμα για το κατά πόσον η πίστη του στον Λυτρωτή Χριστό και την Εκκλησία Του είναι ισχυρή και πόσο έχει αγωνισθεί ο ίδιος γι' αυτήν, μελετώντας συχνά τον λόγο τού Θεού, όπως ο συγγραφέας. Ας κάνει τις συγκρίσεις του, πράγμα που τελικά θα τον ωφελήσει. Και συνάμα μπορεί να οπλισθεί κατάλληλα, ώστε να αποφεύγει ουσιαστικά τις νόθες και ποικίλες αιρετικές διδασκαλίες, που θα τον οδηγήσουν πέραν από την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.

Τέλος ο συγγραφέας, στον όποιο οφείλονται πολλά συγχαρητήρια για την τόλμη του να καταγράψει αυτήν την μαρτυρία και την όλη του πορεία από την Εταιρεία «Σκοπιά» μέχρι την Εκκλησία μας, σημειώνει τον εξής υπότιτλο στο βιβλίο του: «Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε πριν ενταχθείτε στην Εταιρεία «Σκοπιά». Θα μπορούσε νομίζω ακριβέστερα να σημειωθεί: «Ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε για να μην ενταχθείτε ποτέ στην Εταιρεία «Σκοπιά».

Παύλος Φήμης Θεολόγος.

Περιοδικό Κοινωνία. Δελτίο της «Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων». Έτος ΜΗ. Απρίλιος – Ιούνιος 2005. Τεύχος 2. Βιβλιοπαρουσιάσεις σελίδα 210 -212.

 


Περιεχόμενα τού Βιβλίου * Βιβλιοκριτικές


Τελευταία μορφοποίηση: 16-10-2018.

ΕΠΑΝΩ