Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα Βιβλία και Ψυχοθεραπευτικά

 

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ Φ. ΔΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ:

 

«Η Αιώνια Ημέρα: Η Χριστιανική Εναλλακτική λύση στην εκκοσμίκευση και την μοντέρνα ψυχολογία»

 

 

Ένα βιβλίο του Δρ. Ψυχολογίας, κ.  Σεθ Φάρμπερ

 

Συγγραφεας: Δρ ψυχολογίας κ. Σεθ Φάρμπερ

Σελίδες: 228

Εκδότης: Regina Orthodox Press (ΙΟΥΝ 2002)

Γλώσσα: Αγγλικά

ISBN: 0964914131

Διαστάσεις: 8.5 x 5.6 x 0.7 ίντσες

 

Είπαν για το βιβλίο:

«Η Αιώνια Ημέρα» είναι ένα υπέροχο βιβλίο, που όχι μόνο απομυθοποιεί την βιομηχανία της ψυχικής υγείας, αλλά μας παρέχει και μια βιώσιμη εναλλακτική εκδοχή.  Ο Φάρμπερ μας περιγράφει με πολλή σαφήνεια την τερατώδη φύση της μοντέρνας ψυχοθεραπευτικής, και τον τρόπο που αυτή υπονομεύει τους παραδοσιακούς θεσμούς που ιστορικά αναλάμβαναν το έργο της ανατροφής υγιών και ηθικών πολιτών, ήτοι, την οικογένεια και την Εκκλησία.»

 

- Laurence Simon, Ph. D. Καθηγητής Ψυχολογίας, Κολλέγιο Kingsborough, Πανεπιστήμιο City University of New York Συγγραφέας του βιβλίου «Psychotherapy: Theory, Practice, Modern and Post Modern Influences»(Ψυχοθεραπεία: Θεωρία, Πρακτική, Μοντέρνες και μετα-Μοντέρνες Επιρροές της).

 

«Ο Δρ. Φάρμπερ μας προσφέρει ένα όραμα που είναι στ’ αλήθεια κοσμικής εμβέλειας αλλά όμως και βαθύτατα ανθρώπινο».

 

- ΣΕΡΑΦΕΙΜ (Ορθόδοξος Επίσκοπος, πρώην Sendai και Ανατολικής Ιαπωνίας).

 

 

Ο Δρ. Σηθ Φάρμπερ απέκτησε το ντοκτορά του στην Ψυχολογία στο California Institute of Integral Studies το 1984. Επί δεκαέξι χρόνια ήταν ενεργός ψυχοθεραπευτής.  Είναι ακτιβιστής επί πολλά έτη, για την μεταρρύθμιση της βιομηχανίας της ψυχικής υγείας. Είναι επίσης δημόσιος ομιλητής, που έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως του William F. Buckley το «Firing Line» (Γραμμή Πυρός), και σε άλλα τηλεοπτικά προγράμματα.

 

Οι στόχοι του συγγραφέα μας είναι φιλόδοξοι:  τίποτε λιγότερο από την αντικατάσταση της μοντέρνας κοσμικής ανθρωπολογίας με την αντίστοιχη του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η μία θεωρείται ο διάδοχος της ανθρωπολογικής απαισιοδοξίας του Αγίου Αυγουστίνου, ενώ η άλλη η προσωποποίηση της αισιοδοξίας των Ελλήνων Πατέρων, και ειδικότερα του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

 

Ο Ψυχολόγος Φάρμπερ είναι βαθύτατα σκεπτικιστής όταν πρόκειται για τις διαβρωτικές «παραδόσεις» που εφαρμόζονται στην διάγνωση και στην θεραπεία των ψυχικά πασχόντων και αποβλέπει στην αποκάλυψη και την εκρίζωσή των μεθόδων τους, μέσα στην προκλητική αυτή κριτική του.

 

Η «Αιώνια Ημέρα» μας δείχνει πώς η μοντέρνα ψυχολογία έγινε αντίπαλος του Χριστιανισμού. Μας παρουσιάζει θετικά μαθήματα, που βοηθούν τον αναγνώστη να συμφιλιωθεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία.  Μας αποδεικνύει ότι η Χριστιανική πίστη και η κοινωνία της είναι πολύ πιο ισχυρά μέσα θεραπείας και μεταμόρφωσης, απ’ ότι το εκκοσμικευμένο σύστημα ψυχικής υγείας.  Εξετάζει επίσης την φιλοσοφική προοπτική της - η οποία προέρχεται από τον Αυγουστίνο - και πώς αυτή οδήγησε τις Δυτικές εκκλησίες προς την αίρεση.  Μας δείχνει πώς ο Αυγουστίνος, ο Λούθηρος και ο Καλβίνος άνοιξαν την πόρτα στον απανθρωπισμένο αθεϊσμό του Φρόιντ και στον μοντέρνο ντετερμινισμό.

 

Ο Φάρμπερ ισχυρίζεται πως οι Χριστιανοί πρέπει να απορρίψουν τον ντετερμινισμό της Δύσης και να επιστρέψουν στην πληρότητα που βρίσκεται μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.  Το βιβλίο διηγείται επίσης την δυναμική μεταστροφή του συγγραφέα, από τον Εβραϊκή εκκοσμίκευση στην Ορθόδοξη Εκκλησία.  Εξηγεί πώς ο συγγραφέας βρήκε την αληθινή πνευματική ολοκλήρωση μέσα στην Εκκλησία, και πολλά άλλα.

 

 

Επιμέλεια βιβλιοπαρουσίασης:

Θωμάς Δρίτσας

Δημιουργία αρχείου: 28-7-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 28-7-2006.

ΕΠΑΝΩ