Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα Βιβλία

 

Παρουσίαση του βιβλίου:

 

«Η γέννηση του Καθαρτηρίου»

 

Ένα βιβλίο του Jacques Le Goff

 

Βιβλιοπαρουσίαση του Θωμά Φ. Δρίτσα.

 

Στο έργο του «The Birth of Purgatory» (Η Γέννηση του Καθαρτηρίου) ο Γάλλος Ζακ Λε Γκοφ – ένας εξαίρετος ειδικός της Μεσαιωνικής περιόδου και πασίγνωστος ιστορικός των «Annales» (Χρονικών) –  καταπιάνεται, όχι με την θεολογική ανάλυση αλλά με την ανάπτυξη μιας ιδέας, με τις σχέσεις ανάμεσα στην πίστη και την κοινωνία, με τις πνευματικές υποδομές, και με τον ιστορικό ρόλο της ανθρώπινης φαντασίας.

Ο Λε Γκοφ επιχειρηματολογεί για πώς το δόγμα περί Καθαρτηρίου δεν υπήρχε μέσα στην θεολογία των Λατίνων της Δύσης πριν από το τέλος του δωδέκατου αιώνα, και επίσης, πως η λέξη purgatorium (Λατινικά = καθαρτήριο) ήταν ανύπαρκτη μέχρι τότε.

Μας υποδεικνύει, πως η ανάπτυξη μιας πίστης για ένα ενδιάμεσο τόπο –μεταξύ Ουρανού και Κόλασης- ήταν στενά συνδεδεμένη με τις βαθειές αλλαγές που προέκυψαν στην κοινωνική και πνευματική πραγματικότητα κατά τον Μεσαίωνα.

Διάσπαρτα μέσα στο βιβλίο του, ο Λε Γκοφ χρησιμοποιεί στοιχεία από έναν πλούτο αρχειακού υλικού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου μετέφρασε ο ίδιος για πρώτη φορά, προσκαλώντας έτσι τους αναγνώστες να εξετάσουν τα τεκμήρια που προκύπτουν από την πέννα μεγάλων, αφανών, ή ανωνύμων θεολόγων.

Δημιουργία αρχείου: 29-11-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 29-11-2005.

ΕΠΑΝΩ