Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Βιβλιοπαρουσίαση

 

Βιβλιοπαρουσίαση:

Μαχόμενη Θεολογία

Ένα νέο βιβλίο τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου

 

 

Πηγή: "Εκκλησιαστική Παρέμβασις"  Τεύχος 244 Νοεμβρίου 2016

Αναδημοσίευση από: http://www.parembasis.gr

 

Κυκλοφόρησε νέο βιβλίο τού Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με τίτλο «Μαχόμενη Θεολογία», το οποίο αποτελεί το πέμπτο τόμο τών αφιερωματικών εκδόσεων για την εικοσαετία αρχιερατείας του 1995-2005. Περιλαμβάνει τις Συνεντεύξεις που έδωσε σε διάφορες Εφημερίδες και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο διάστημα αυτό.

Νέο βιβλίο - Ναυπάκτου Ιεροθέου: «Μαχόμενη Θεολογία»Πρόκειται για μια πολύτιμη συλλογή 115 συνεντεύξεων, με κρίσιμες απόψεις τού Μητροπολίτου –με την ιδιότητα τού Ιεράρχη τής Εκκλησίας, αλλά και με άλλες αρμοδιότητες που αναλάμβανε κατά καιρούς– πάνω σε πολύ ενδιαφέροντα θέματα τής επικαιρότητος. Παρέχονται επίσης πολλά στοιχεία θεολογικά, εκκλησιαστικά, κοινωνικά, ιστορικά, κλπ.

Το βιβλίο αφιερώνεται από τον συγγραφέα «στους δημοσιογράφους με τους οποίους συνεργάστηκε αρμονικά για θεολογικά και εκκλησιαστικά ζητήματα, ιδίως στην εξαίρετη δημοσιογράφο Μαρία Παπουτσάκη η οποία πρόσφατα κοιμήθηκε».

Παρατίθεται κατωτέρω ο πρόλογος τού συγγραφέως:

 

Πρόλογος

Όταν έγινα Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, είχα ήδη δημοσιεύσει πολλά βιβλία, είχα κληθή να εισηγηθώ θέματα σε διάφορα Συνέδρια, ήμουν μέλος διαφόρων Οργανισμών, όπως στον Οργανισμό κατά τών Ναρκωτικών και για το AIDS, συμμετείχα στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ήμουν Διευθυντής Νεότητος τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κλπ. Αυτό σημαίνει ότι ήμουν γνωστός στο ευρύ κοινό, αλλά και στον δημοσιογραφικό χώρο.

Έτσι, μετά την επισκοποίησή μου δεχόμουν ερωτήσεις από δημοσιογράφους για ποικίλα εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα. Όταν ως Ιεράρχης τής Εκκλησίας τής Ελλάδος ορίσθηκα από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο ως εκπρόσωπος Τύπου τής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και τής Ιεραρχίας, τότε δεχόμουν συνεχώς προτάσεις για να δώσω συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Επί Αρχιεπισκοπείας τού μακαριστού Χριστοδούλου ανεφύησαν σοβαρά εκκλησιαστικά θέματα, όπως η καταγραφή τού Θρησκεύματος στις Ταυτότητες, η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα κλπ., τα οποία ταλαιπώρησαν την κοινωνία και την Εκκλησία. Ως εκπρόσωπος Τύπου και γνωστός στους δημοσιογράφους Ιεράρχης καλούμουν να δώσω εξηγήσεις και απαντήσεις για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα. Έτσι έδωσα πολλές συνεντεύξεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε διάφορες Εφημερίδες και περιοδικά.

Αυτό το έργο είναι δύσκολο. Όταν κανείς δίνη συνεντεύξεις για κάποιο θέμα, πρέπει να είναι σαφής, να απαντά στα ερωτήματα, αλλά αφ’ ενός μεν να μη αποκαλύπτη ό,τι είναι ευαίσθητο από απόψεως εκκλησιαστικής, αφ’ ετέρου δε να αναδεικνύη πλευρές τού θέματος που συνήθως αγνοούνται από τους ερωτώντας.

Έπειτα, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό θέμα. Συνήθως οι δημοσιογράφοι λαμβάνοντας συνέντευξη προσπαθούν να βγάλουν «είδηση»  που θα προκαλέση τον αναγνώστη, αλλά και ο συνεντευξιαζόμενος θα πρέπει να χρησιμοποιήση την δημοσιογραφία για να περάση τις απόψεις του για την Εκκλησία και το έργο της. Έτσι, κατά την πορεία τής συνέντευξης καταλάβαινα ότι γινόταν μια «μυστική μάχη» μεταξύ τού δημοσιογράφου και εμού.

Ακόμη, ο τρόπος τής συνέντευξης και ο χώρος που επρόκειτο να δημοσιευθή απαιτούσαν μια διαφορετική γλώσσα από εκείνη που χρησιμοποιεί ο Ιεροκήρυκας στον άμβωνα τών Εκκλησιών. Ο Κληρικός πρέπει να έχει στέρεες θεολογικές και εκκλησιαστικές βάσεις, αλλά συγχρόνως θα πρέπει να κενούται, να κατεβαίνη στο επίπεδο τών αναγνωστών τών κοσμικών εφημερίδων και περιοδικών.

Όλες αυτές οι συνεντεύξεις και δηλώσεις που έδωσα την εικοσαετία τής επισκοπικής μου διακονίας συγκεντρώθηκαν στον τόμο αυτό για την ευχερέστερη ανάγνωση. Ασφαλώς ο αναγνώστης δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι θεολογικός λόγος προσαρμοσμένος σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να γίνεται αποδεκτός από τους ανθρώπους που δεν εκκλησιάζονται και δεν θεολογούν, αλλά πρέπει με έναν ιδιαίτερο τρόπο να προβληματίζονται από τον εκκλησιαστικό λόγο.

Το βιβλίο αυτό δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να μάθη τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα με έναν απλό και αφομοιωτικό τρόπο και γενικά να καταλάβη τις θέσεις μου για διάφορα θεολογικά, εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα. Στα άλλα βιβλία μου μπορεί κανείς να βρη τις απόψεις μου γραμμένες με πιο συγκροτημένο τρόπο, ενώ στο βιβλίο αυτό θα δη τις απόψεις μου με εύπεπτο τρόπο, πάντως να αποκτήση γνώση όλων τών απόψεων μου.

Έγραφα στο Επισκοπείο τής Ναυπάκτου

στις 10 Σεπτεμβρίου 2016,

ημέρα τής επετείου τής ενθρονίσεώς μου.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

Δημιουργία αρχείου: 7-9-2017.

Τελευταία μορφοποίηση: 7-9-2017.

ΕΠΑΝΩ