Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα Βιβλία

 

Κριτική στο βιβλίο:

 

«Χριστός: το αιώνιο Τάο»

 

γραμμένο από τον Ιερομόναχο Δαμασκηνό

 

Βιβλιοκριτική του Θωμά Φ. Δρίτσα.

552 σελίδες,  εικονογραφημένες,  έγχρωμο εξώφυλλο,  χάρτινο εξώφυλλο, $19.00 ISBN 0-938635-85-9

 

ν αρχή ην το ΤΑΟ* και το ΤΑΟ ην προς τον Θεόν και Θεός ην το ΤΑΟ" - ΙΩΑΝΝΗΣ 1:1

(Από Κινέζικη μετάφραση τής Αγίας Γραφής).

*ΤΑΟ = ΛΟΓΟΣ.

Ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιασθεί η αρχαία  ανθρώπινη σοφία του Λαο-Τσε πλάι στην Θεϊκή αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, κατά τρόπο ώστε να εμπεριέχεται η σημασία και των δύο. Αποφεύγοντας τις κοινές παγίδες του θρησκευτικού συγκρητισμού,  το βιβλίο "ΧΡΙΣΤΟΣ, ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΤΑΟ" παρουσιάζει το ΤΑΟ-ΤΕΗ-CHING του Λαο-Τσε σαν προμήνυμα αυτών που θα αποκαλύπτοντο από τον Χριστό, και τον ίδιο τον Λαο-Τσε σαν έναν Απωανατολίτη "προφήτη" του Ενσαρκωμένου Θεού. Παρουσιάζεται ο Σπερματικός Λόγος του Ταοϊσμού, ως προάγγελος της Ενσάρκωσής του ΤΑΟ (Ο «Λόγος» στα Κινεζικά), στην Καινή Διαθήκη.

Εμπνευσμένο από τις πρώιμες μελέτες του ΤΑΟ-ΤΕΗ-CHING του π. Σεραφείμ Ρόουζ, το βιβλίο αυτό αντλεί στοιχεία από τις ανέκδοτες μεταφράσεις και διδαχές του δασκάλου φιλοσοφίας του π. Σεραφείμ, Γκι-Μινγκ-Σιέν, προκειμένου να αποκαλύψει τον εσωτερικό πυρήνα του ΤΑΟ-ΤΕΗ-CHING.  Στην συνέχεια, μέσω της διαβίβασης των Πατέρων της αρχαίας Χριστιανικής Ανατολής, η διδασκαλία του Λαο-Τσε μεταφέρεται σε μια νέα διάσταση όπου εκρήγνυται, με νέες σημασίες. 

            Το πρώτο μέρος περιέχει μια παρουσίαση του Ευαγγελίου υπό μορφή του ΤΑΟ-ΤΕΗ-CHING, η οποία βλέπει τον Χριστό μέσα από τα μάτια του Λαο-Τσε, και παρουσιάζει το Ευαγγέλιο με τον ιδιαίτερο, γοητευτικό τρόπο του Λαο-Τσε. Στο δεύτερο μέρος εκτυλίσσεται η ιστορία της αποκάλυψης του Θεού, από την δημιουργία του ανθρώπου, την πτώση, τον πρωταρχικό πολιτισμό, τον Λαο-Τσε, τον Κομφούκιο και τους αρχαίους Εβραίους, και τελικά στην Ενσάρκωση του Θεού με τον Ιησού Χριστό, και την θεμελιώδη αποκάλυψη του Είναι Του ως Τρία Πρόσωπα. Το τρίτο μέρος παρέχει πρακτικές συμβουλές Ανατολικών Ορθοδόξων διδασκάλων, για το πώς μπορεί κανείς να ενωθεί με τον Χριστό, το Αιώνιο Ταο/Λόγο και να αποκτήσει την Άκτιστη Θεία Χάρη Του, να Ενωθεί με τις Άκτιστες Ενέργειες (στα Κινεζικά, ΤΕΗ).

            Πολύ περισσότερο από μια απλή μελέτη συγκριτικής θρησκείας, το ΧΡΙΣΤΟΣ, ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΤΑΟ χρησιμοποιεί τις διαισθητικές αντιλήψεις του Λαο-Τσε ως εφαλτήριο για να εκτοξεύονται οι πνευματικοί αναζητητές των ημερών μας στα μυστηριώδη βάθη του Ανατολικού Ορθοδόξου Χριστιανισμού.  Είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο, για τον Ευαγγελισμό ανθρώπων επηρεασμένων από την Ν. Εποχή και τις Ανατολικές Θρησκείες.

 

ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Ορθόδοξη αδελφότητα «Αγίου ΓΕΡΜΑΝΟΥ της ΑΛΑΣΚΑΣ»

Βιβλιοπωλείο «AMAZON»

Εκ της Ανατολικής Πύλης

Δημιουργία αρχείου: 15-9-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 15-9-2005.

ΕΠΑΝΩ