Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Επιθέσεις κατά της Εκκλησίας

Διώξεις των Χριστιανών από την Ουνία των Σκοπίων // http://www.freearchbishop.com/ // Δεύτερη φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη

Αποφυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη (2006)

 

39 ετών - πάσχει από Διαβήτη.

Αν και Διαβητικός η τροφή του ήταν ΜΙΣΗ κονσέρβα την ημέρα!

Ζούσε σε ένα κελί 1,5Χ 1,5 χωρίς θέρμανση!

Του απαγόρευαν να βλέπει τα πνευματικά του παιδιά!

Του απαγόρευαν να διαβάζει ελληνικά και σερβικά βιβλία!

Του απαγόρευαν την Θεία Κοινωνία!

Του απαγόρευαν την Εξομολόγηση!

Του αφαίρεσαν το Ράσο και τον Ξύρισαν!

Και όλα αυτά ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ!!!

 

Με πολλή χαρά, σας ανακοινώνουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης αποφυλακίσθηκε! (16-2-2006).

 

(Δυστυχώς, μέχρι Δεκέμβριο τού 2014 που έγινε η τελευταία αναναίωση αυτής τής ιστοσελίδας, 8 χρόνια μετά, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης ακόμα ταλαιπωρείται με διαρκείς φυλακίσεις και κακομεταχείρηση από τη χώρα τών Σκοπίων).

To Ανώτατο Δικαστήριο της ΠΓΔΜ μείωσε σε οχτώ μήνες την αρχική ποινή φυλάκισης 28 μηνών εις βάρος του μητροπολίτη Ιωάννη, κάτι που σύμφωνα με τον δικηγόρο του τελευταίου, σημαίνει ότι ο Ιωάννης ο οποίος εξέτιε την ποινή του από τον Ιούλιο του 2005, έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, είχε προσφύγει η υπεράσπιση του Ιωάννη. Ο μητροπολίτης Ιωάννης είχε καταδικαστεί από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ για «υποδαύλιση θρησκευτικού και εθνικού μίσους», ενώ εις βάρος του εκκρεμεί ακόμη μία υπόθεση, για «υπεξαίρεση χρημάτων», την περίοδο που αυτός ήταν μητροπολίτης της περιοχής Βέλες.

Ο Ιωάννης εξέτιε την ποινή του στη φυλακή των Σκοπίων «Ιντρίζοβο» και στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες του κόσμου, μεταξύ αυτών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είχαν ζητήσει από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή του, θεωρώντας την εις βάρος του καταδικαστική απόφαση «άδικη» η οποία παραβιάζει τις ανθρώπινες και θρησκευτικές ελευθερίες.

Ο μητροπολίτης Ιωάννης αποπέμφθηκε πριν από τρία χρόνια από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» η οποία χρονολογείται από το 1967. Η συμβιβαστική εκείνη πρόταση είχε απορριφθεί από την εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και τον απέπεμψε από τους κόλπους της.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης, με την υποστήριξη της Σερβικής Εκκλησίας, προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ (έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία") και ορίστηκε αρχιεπίσκοπός της.

Η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι «απειλητική» για τη χώρα.

Η εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Οχρίδος και μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης, που αναγνωρίζεται από όλες τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες, είναι φυλακισμένος επί 7 μήνες στη φυλακή Idrizovo, κοντά στα Σκόπια. Τον έφερε ενώπιον του κοσμικού δικαστηρίου η σχισματική οργάνωση που καλείται "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία", η οποία δεν έχει λειτουργική κοινωνία με τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο, με την κατηγορία της συμμετοχής στη χειροτονία ορθοδόξων επισκόπων και της συγγραφής ενός θεολογικού κειμένου που κρίθηκε δυσάρεστο.
 

Δημιουργία αρχείου: 16-2-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 12-12-2014.

ΕΠΑΝΩ