Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ερωτήσεις αναγνωστών για την ΟΟΔΕ

2004 - 2009: Πέντε χρόνια επίσημης λειτουργίας της ΟΟΔΕ // 1999 - 2009: 10 Χρόνια ΟΟΔΕ

Σύντομη ιστορία της ΟΟΔΕ

Ν. Μ.

 

Η ιστοσελίδα της ΟΟΔΕ ήταν από τις πρώτες Χριστιανικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, και εξακολουθεί να δίνει τη Χριστιανική μαρτυρία προς κάθε κατεύθυνση, και μάλιστα με όλο και εντονότερη παρουσία στην πρώτη γραμμή της αγωνιζόμενης Εκκλησίας. Συνεργάζεται μάλιστα πλέον με άλλες ιστοσελίδες, Χριστιανούς και Χριστιανικές ομάδες ανά τον κόσμο.

Ξεκίνησε το 1998 από τρεις ανθρώπους, εκ των οποίων οι δύο είχαν προσέλθει στην Ορθοδοξία από μια ακραία Προτεσταντική ομάδα ο ένας, και από το Ισλάμ ο άλλος. Ο τρίτος ήταν ανέκαθεν πιστός στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτοί οι  τρεις, με την ευλογία των πνευματικών τους, φρόντισαν να κατασκευάσουν τα πρώτα άρθρα, από υλικό που είχαν σε ψηφιακή μορφή από παλαιότερες έρευνές τους.

Τα πρώτα άρθρα της ΟΟΔΕ δημοσιεύθηκαν το 1999, και ήταν κυρίως αντιαιρετικού περιεχομένου, κυρίως κατά Προτεσταντικών αιρέσεων. Και η αρχική ιδέα, ήταν η διάδοση της Ορθόδοξης πίστης μεταξύ των Προτεσταντών.

Με τον καιρό, και άλλα μέλη προστέθηκαν στην ομάδα, ενώ τα άρθρα αυξάνονταν, και για ένα σωστό δογματικό "δέσιμο" μεταξύ τους, χωρίς κενά, χρειάσθηκε να προστεθούν ιστορικά και επιστημονικά άρθρα, καθώς και άρθρα ευρύτερου ενδιαφέροντος, εκτός από τα σχετικά με τον Προτεσταντισμό.

Σιγά - σιγά, τα μέλη της ΟΟΔΕ γνωρίσθηκαν με Χριστιανούς άλλων ιστοσελίδων, και άρχισαν κάποιες συνεργασίες μεταξύ μας. Έτσι τέθηκαν οι βάσεις μιας ευρύτερης συνεργασίας των Χριστιανών στο διαδίκτυο.

Καθώς αύξανε η ποσότητα των δημοσιευμένων θεμάτων μας και των συνεργατών μας, αντιμετωπίσαμε την ανάγκη για μεγαλύτερη εξειδίκευση σε κάποιους τομείς. Έτσι, το 2002 δημιουργήθηκε η θυγατρική ιστοσελίδα του "Παρατηρητή της Σκοπιάς", ως συνέχεια κάποιου γνωστού μας που την είχε ξεκινήσει αλλά την εγκατέλειψε.

Με όλο και εντονότερο ρυθμό συνεχίσθηκε η ανάπτυξη της ιστοσελίδας μας, και η συνεργασία με άλλες ιστοσελίδες. Ώσπου το Καλοκαίρι του 2003, ένας μεγάλος αριθμός Χριστιανών και ιστοσελίδων, σχηματίσαμε μια ευρύτερη διαδικτυακή ομάδα Ορθοδόξων Χριστιανών, με το όνομα: "Ορθόδοξη Απολογητική Ομάδα Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα". Από τη στιγμή εκείνη, έπαψε πλέον να έχει νόημα η ΟΟΔΕ ως ξεχωριστή ομάδα στο διαδίκτυο, καθώς η συνεργασία αυτή μεταξύ ιστοσελίδων, υπερίσχυσε των τοπικών ομάδων, και υπάρχει πλέον μια ευρύτερη συνεργασία όλων με όλους.

Τον Δεκέμβριο του 2003, ο Κύριος κάλεσε κοντά του ένα παλιό μέλος της ΟΟΔΕ σε νέα ηλικία, τον Αγάπιο Ματσαγκούρα, που υπήρξε φωτισμένος χαρισματούχος δάσκαλος πολλών από εμάς στην πίστη, και οδήγησε στην Εκκλησία πολλές δεκάδες ανθρώπους.

Το 2004 ξεκίνησε άλλη μία εξειδικευμένη θυγατρική ιστοσελίδα της ΟΟΔΕ, εξ' αιτίας των λυσσωδών επιθέσεων των Νεοπαγανιστών κατά της ιστοσελίδας του συνεργάτη μας Ανώνυμου Απολογητή, στην προσπάθειά τους να φιμώσουν την αλήθεια. Ονομάσαμε τη νέα αυτή ιστοσελίδα: "Νεοπαγανιστικές απάτες".

Ως το τέλος του 2004, η ιστοσελίδα της ΟΟΔΕ ανακατασκευάσθηκε, μεταφέρθηκε σε άλλο ιστοχώρο, και απέκτησε τη νέα της σταθερή διεύθυνση, ενώ νέοι συνεργάτες συνεχίζουν να προστίθενται από όλο τον πλανήτη. Παράλληλα, ξεκίνησε και μια εξω-διαδικτυακή συνεργασία με κατηχητές, ενορίες, εκδοτικούς οίκους και περιοδικά, για την προώθηση όλου αυτού του υλικού και εκτός διαδικτύου, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.

Ξεκινήσαμε το 2005 με επιπλέον εξειδικευμένες ενότητες στην ιστοσελίδα της ΟΟΔΕ, με ποικιλία άρθρων και εκτενή Αγγλική ενότητα, εμπιστευόμενοι στον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό, να οδηγήσει τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση που Εκείνος γνωρίζει, για να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και στο εξωτερικό. Και η ενότητα αυτή, συνέχισε να εμπλουτίζεται μαζί με όλες τις άλλες, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ομοίως και το 2006, με εντατικό ρυθμό συνέχισε να εμπλουτίζεται η ιστοσελίδα σε κάθε τομέα, και επιπλέον προστέθηκε σε αυτή, νέα ενότητα, με ανεξάντλητη σειρά Χριστιανικών ομιλιών σε μορφή ΜΡ3. Παράλληλα έγινε ενοποίηση των ιστοσελίδων των Απολογητών σε μια κεντρική διεύθυνση, απ' όπου μπορεί ο ενδιαφερόμενος, να βρει όλες τις συνεργαζόμενες ιστοσελίδες των Απολογητών, και τις νέες τους δημοσιεύσεις, στη διεύθυνση: http://www.ierosolymitissa.org/

Στη διάρκεια του 2007 τα δημοσιευμένα άρθρα της ΟΟΔΕ έφθασαν σε αριθμό τα 3.000, ενώ εκτός από την Αγγλική μεταφράσθηκαν πολλά άρθρα μας σε άλλες γλώσσες, όπως η Γαλλική, η Ιταλική, η Ουγγρική και η Κινεζική, ενώ η Ιεραποστολή της Ταϊβάν χρησιμοποιεί εργασίες της ΟΟΔΕ ως βασικά εγχειρίδια για τον εκχριστιανισμό της Κίνας. Μια τέτοια εργασία μας, που αποτελεί το πρώτο βιβλίο κατήχησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ταϊβάν, είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και μετάφρασης στα Αγγλικά της Δογματικής του σεβ. Ιωάννη Ζηζιούλα, (από την οποία έγινε η μετάφραση στην Κινεζική). Η ίδια αυτή εργασία μεταφράσθηκε στα Αγγλικά, για την παρουσίαση της Ορθόδοξης Δογματικής στη Δύση. Παράλληλα όμως, τη χρονιά αυτή ολοκληρώθηκαν και πολλά άλλα ψηφιακά βιβλία που δημοσιεύαμε σε συνέχειες.

Γενικότερα η απολογητική ομάδα Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα, και τότε, και στα επόμενα δύο χρόνια, αυξήθηκε με νέες ιστοσελίδες συνεργατών μας, ενώ νέοι συνεργάτες από όλο τον κόσμο, προερχόμενοι τόσο από Ορθόδοξες καταβολές, όσο και μεταστραφέντες από αιρέσεις και άλλες θρησκείες, ένωσαν τις προσπάθειές τους με τις δικές μας. Παράλληλα, συνεργάτες μας προέβησαν σε εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων και DVD, και εκτενή αρθρογραφία σε πολλά περιοδικά του Ελληνικού χώρου, δυναμώνοντας τη φωνή του Ευαγγελίου και έξω από το Ίντερνετ. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε στα δύο τελευταία χρόνια (2008-2009), η νέα Τουρκική ενότητα τής ΟΟΔΕ, που ήδη απέδωσε καρπούς (και συνεχίζει να αποδίδει), έχοντας οδηγήσει πλήθος Τούρκων αδελφών μας στην Εκκλησία τής Σωτηρίας. Και λίγο πριν το Φθινόπωρο τού 2009 εγκαινιάσθηκαν δύο ακόμα γλωσσικές ενότητες τής ΟΟΔΕ, στη Γερμανική και τη Ρουμανική γλώσσα.

Και η προσπάθεια συνεχίζεται, με εντατικό ρυθμό και νέες ιδέες, για όσο το επιτρέψει ο Κύριος. Και ο Κύριος προσθέτει καθημερινά στην Εκκλησία τους σωζομένους...

Δημιουργία αρχείου: 9-2-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 25-8-2009.

ΕΠΑΝΩ