Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ερωτήσεις αναγνωστών για την ΟΟΔΕ

 

Είναι οι θέσεις σας Ορθόδοξες;

 

Για τις Ορθόδοξες θέσεις μας, μαρτυρά όχι μόνο το όνομά μας, αλλά κυρίως τα άρθρα μας! Και συνεργάτες μας είναι όχι μόνο θεολόγοι, αλλά και ιερείς! Και όποιος γνωρίζει την Ορθόδοξη πίστη, δεν έχει αμφιβολία για τις θέσεις μας. Οι θέσεις μας λοιπόν, είναι βεβαίως Ορθόδοξες. Και κινούμαστε πάντοτε στα πλαίσια των επικυρωμένων από την Εκκλησία Χριστιανικών δογμάτων.

Οι συγγραφείς των άρθρων μας είναι πολλοί. Και σε θέματα για τα οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει δογματίσει, υπάρχει περίπτωση να διατυπώνονται και προσωπικές θέσεις, πάντοτε όμως στα πλαίσια της Ορθόδοξης δογματικής. Τέτοια θέματα που δεν έχουν δογματισθεί επίσημα από την Εκκλησία, λέγονται: "θεολογούμενα", και παρουσιάζονται ως ερμηνευτικές προτάσεις, και ως αφορμές γόνιμης μελέτης και συζήτησης. Τέτοια θέματα είναι ο τρόπος μελλοντικής εκπλήρωσης προφητειών, ερμηνείες που περιλαμβάνουν επιστημονικές ανακαλύψεις όπως η βιολογική εξέλιξη ή αστροφυσικές και φυσικές θεωρίες, αρχαιολογικές έρευνες για ζητήματα χρονολογιών και ιστορικών τοποθετήσεων ζητημάτων της Αγίας Γραφής, ή φιλοσοφικές προτάσεις. Τα θέματα αυτά, για τα οποία η Εκκλησία δεν έχει αποφανθεί επίσημα, αποτελούν προσωπικές τοποθετήσεις του κάθε αρθρογράφου. Και αναμένουμε τον καιρό που και τα ζητήματα αυτά θα δογματισθούν Συνοδικά.

Οι απόψεις ενός από τον άλλο αρθρογράφο σε τέτοια θέματα μπορεί να διαφέρουν. Μια και δεν είμαστε οργάνωση, αλλά μια παρέα, ένα διαδικτυακό  Ορθόδοξο περιοδικό, οι θέσεις του κάθε αρθρογράφου, αντικατοπτρίζουν τις δικές του εμπειρίες/γνώσεις και όχι απαραίτητα των υπολοίπων. Εμείς τις προσφέρουμε, ως απλές "ερμηνευτικές προτάσεις" και τίποτα παραπάνω.

Δημιουργία αρχείου: 9-2-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 10-2-2005.

ΕΠΑΝΩ