Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Αγία Γραφή και Ασυνήθιστα

 

Δανιήλ

και ερμηνεία ονείρων

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Ο Δανιήλ ανήκει στους ελάσσονες προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, με τον ίδιο να βιώνει πλήθος ονείρων στον ύπνο τους τα οποία διαπνέονταν από υψηλή προφητικά μηνύματα.

Ο προφήτης Δανιήλ ανήκει στα άτομα εκείνα τα οποία ο Θεός προίκισε με διάφορα χαρίσματα, προφητική ικανότητα και σοφία ανάλυσης ονείρων και οραμάτων.

Η ακλόνητη πίστη του στο Θεό, η εκ Θεού ικανότητά του να αναλύει όνειρα και η σημαντική Χριστολογική επιρροή του στον μεταγενέστερο Χριστιανισμό, με ορισμένες προφητείες του να λειτουργούν συμβολικά για τη γέννηση και το θάνατο του Ιησού Χριστού, καθιστούν τον Δανιήλ ένα σημαντικό Βιβλικό πρόσωπο.

Ως ένας από τους τέσσερις μεγάλους προφήτες, ο Δανιήλ έζησε στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 5ου αιώνα. Ο ίδιος αποτελούσε ένα παράδειγμα ζωντανής πίστης επί εποχής Ναβουχοδονόσορα Β' στη Βαβυλώνα και ο οποίος εξαιτίας της ευγένειάς του επιλέχθηκε να υπηρετεί τον βασιλιά και τους διαδόχους του.

Το γνωστότερο γεγονός της ζωής του είναι η ρίψη του ίδιου στον λάκκο των λεόντων, μετά από συνέργεια των ανθρώπων που ενοχλούνταν από την εκτίμηση και τον σεβασμό που του έδειχνε ο βασιλιάς. Μετά από θεία παρέμβαση, ο Δανιήλ σώζεται, οι αντίπαλοί του κατατροπώνονται και ο βασιλιάς εκφράζει πίστη στον Θεό του Εβραϊκού γένους.

 

Να ερμηνεύουμε και εμείς τα όνειρα;

Πολλοί θεωρούν ότι μπορούν και εκείνοι να ερμηνεύουν τα όνειρα, θεωρώντας πως μπορεί και οι ίδιοι να διαθέτουν προφητικό χάρισμα ή και επειδή θεωρούν πως αυτή είναι μία ακίνδυνη συμπεριφορά αφού ακόμα και μεγάλη Προφήτες επιδίδονταν σε αυτή.

Αλλά ο Δανιήλ δεν προσπαθούσε να ερμηνεύσει οράματα αφ' εαυτού του, αλλά επειδή εμπνεόταν από την τροφοδότηση της θείας έμπνευσης και του θείου καλέσματος για την άσκηση της προφητικής ιδιότητας.

Οι άνθρωποι που ερμηνεύουν τα όνειρα, ως επί το πλείστον, είναι απογυμνωμένοι από τη θεία έμπνευση και επιθυμούν να τα ερμηνεύουν με βάση δικές τους προσωπικές επιθυμίες και όχι για να αποκαλύψουν θείες αλήθειες και σημαντικά γεγονότα που πρόκειται να συμβούν. Επιπροσθέτως, η αντίθεση με τους Προφήτες που είχαν προφητικό χάρισμα είναι το ότι εκείνοι είχαν έμπνευση από τη θεία χάρη, ενώ οι άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν το μέλλον επειδή δεν εναποθέτουν το βίο τους και δεν τον εμπιστεύονται στη Θεία Πρόνοια.

Οι Προφήτες υποστηρίζονται από τη θεία δύναμη, ενώ οι απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα όνειρά τους είναι υποκινούμενοι από αγωνία, προσωπικές επιθυμίες και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Καλό είναι να μην υποφέρουμε εσωτερικά στην προσπάθεια ερμηνείας των ονείρων μας, να μην ταραζόμαστε, καθώς θα επιλέγουμε κάθε φορά να βιώνουμε την προστασία της Θείας παρουσίας.

Δημιουργία αρχείου: 24-4-2024.

Τελευταία μορφοποίηση: 24-4-2024.

ΕΠΑΝΩ