Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Αγία Γραφή

Περί Θεοπνευστίας * Σχέση Αγίας Γραφής και αποκάλυψης Θεού * Η ερμηνεία τής Αγίας Γραφής * Πρέπει να δεχόμαστε ΜΟΝΟ την Αγία Γραφή; * Από τα κτιστά ρήματα στα άρρητα ρήματα * "Πάσα γραφή Θεόπνευστος και ωφέλιμος" Μήπως περιορίζεται μόνο στην Αγία Γραφή; * Η Αγία Γραφή κατά τους Πατέρες * Ο σκοπός τής Αγίας Γραφής

Η μελέτη τής Αγίας Γραφής

Τι μου χάρισε σε προσωπικό επίπεδο

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Ξεκίνησα να διαβάζω την Αγία Γραφή από πολύ μικρή; από Τρίτη με Τετάρτη Δημοτικού. Με την πάροδο των χρόνων εμβάθυνα περισσότερο στο πνευματικό της νόημα, αποκρυπτογραφούσα τα γεγονότα και σχημάτιζα την προσωπική μου άποψη, εις βάρος των  άσχημων κατηγοριών που άκουγα για αυτή όλα αυτά τα χρόνια.

Έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία στη ζωή μου. Στα 27 χρόνια που ζω σε αυτό τον κόσμο ως ανθρώπινο ον με ψυχή και σώμα, έχω μελετήσει από Πλάτων και Αριστοτέλη, μέχρι το Κοράνι, τον αγαπημένο μου Νίτσε, τον Καντ, τον Χάϊντεγκερ και άλλους πολλούς διανοητές. Ωστόσο, πιστεύω πως η ανθρωπότητα θα είχε ανάγκη να έρθει πιο κοντά στο πνευματικό νόημα της Καινής Διαθήκης, αυτό θα ήταν η λύση στο σύγχρονο κοινωνικό και υπαρξιακό αδιέξοδο που βιώνουν οι περισσότεροι, προσωπικά αλλά και κοινωνικά.

Τι μου χάρισε σε προσωπικό επίπεδο η μελέτη της Αγίας Γραφής; Πολλά διδάγματα και σοφία ζωής, διότι η ίδια ως βιβλίο είναι ικανή να μεταποιήσει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου και να του δώσει τέτοια γνώση, όση δε θα του δώσουν τα βιώματα μίας ζωής 80 ετών.

Μερικά από τα δώρα που μου χάρισε η μελέτη της Αγίας Γραφής:

Ø  Την εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού: Ζούμε σε μία εποχή όπου η ανθρώπινη προσπάθεια υπερεκτιμάται. Ο άνθρωπος θέτει ως προϋπόθεση για την προσωπική του πρόοδο μονάχα τη δική του προσπάθεια. Η σύγχρονη τεχνολογία η οποία προοδεύει διαρκώς, πείθει τον άνθρωπο πως είναι Θεός και πως όλα εξαρτώνται από εκείνον. Ο άνθρωπος όμως είναι ένα τρωτό ον, δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, είναι θνητός και με περιορισμένες δυνατότητες. Ο Θεός προνοεί για εσένα με έναν τρόπο εσύ δεν το φαντάζεσαι, αν αφεθείς στην Πρόνοιά Του θα λυτρωθείς από τα εγωιστικά άγχη της καθημερινότητας. Μη νομίζεις πως τα δικά σου σχέδια θα γίνουν, ο Θεός έχει το σχέδιό Του για τον κάθε άνθρωπο· όσο και αν εγώ προσπαθώ για κάτι, αν ο Θεός δεν αποφασίσει, αυτό δε θα έρθει.

Ø  Τη βεβαιότητα πως αξίζω ως ανθρώπινο ον: Ζούμε σε μία κοινωνία εμμονική με την προσφορά και τη δημιουργικότητα. Ο άνθρωπος ξεχνώντας πως είναι ανθρώπινο ον έχει μετατραπεί σε μηχάνημα παραγωγής, εξαρτά την προσωπική του αξία από αυτό που κατορθώνει σε ένα εξωτερικό επίπεδο. Στην Αγία Γραφή, ο άνθρωπος πλάθεται «κατ εικόνα» και καθ ομοίωση του Θεού, αυτό και μόνο αρκεί για την αξία της ανθρώπινης υπόστασης. Ο Χριστός έδωσε σημασία σε αυτούς που ήταν κοινωνικά υποτιμημένοι, ονομάτισε το Λάζαρο ενώ άφησε άγνωστο το όνομα του πλούσιου, έδωσε σημασία σε αυτόν που τα κοινωνικά και κοσμικά πρότυπα απορρίπτουν. Το γεγονός της ανθρώπινης αξίας απορρέει από το γεγονός πως είμαι εικόνα του Θεού, όχι επειδή πέτυχα κάτι σε ένα εξωτερικό επίπεδο.

Ø  Την αισιοδοξία πως μπορώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος: Δεν έχει σημασία πόσα λάθη έχεις κάνει, πόσα λάθος μονοπάτια επέλεξες στην προσωπική σου διαδρομή. Υπάρχει πάντοτε η επιλογή της μετάνοιας, με την έννοια της αλλαγής του νου και της συμπεριφοράς. Έχεις την ευκαιρία σε όποιο συναισθηματικό αδιέξοδο και αν βρίσκεσαι, να επιλέξεις το δρόμο της αλλαγής.

Ø  Την πίστη πως η ψυχή υπάρχει: Δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα λίγα χρόνια με κόπους και δυσκολίες ως επί το πλείστον στη σωματική ζωή. Υπάρχει ψυχή, υπάρχει ζωή μετά από αυτό πέρασμα· και ίσως, να είναι και η σημαντικότερη.

Ø  Την αξία της συγχώρησης: Δεν είναι εύκολο να συγχωρείς; όσο ανθρώπινα και δυναμικά και να προσπαθείς να σταθείς απέναντι στον πόνο της αδικίας, μέσα σου θα υπάρχει η πικρία και το παράπονο. Έρχεται όμως η παραίνεση της Καινής Διαθήκης «να αγαπάς τον εχθρό σου όπως τον εαυτό σου» και «εις εμέ ανήκει η εκδίκηση και Εγώ θα αποδώσω» και σε λυτρώνει. Σου ανοίγει το δρόμο για μία καινούργια πνευματική θέαση των πραγμάτων, η συγχώρεση είναι η λύση απέναντι στο Κακό, όχι το μίσος. Η Αγάπη είναι η απάντηση στον πόνο, η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και την επέμβαση του Θεού είναι η σοφή επιλογή. Ξεχνάω το κακό που μου έκαναν και προσεύχομαι για εκείνους που με ζημίωσαν, να αναλάβει ο Θεός τα πνευματικά τους μάτια και να αντιληφθούν το πόσο λάθος ήταν. Και αν δεν μπορώ, ζητάω την ενίσχυση του Θεού.

Ø  Το να ξεφύγει η ματιά μου από την κοσμική θέαση των πραγμάτων: Τα κοσμικά μάτια των ανθρώπων μπορεί να θεωρούν κάτι που συνέβη κακό και μεγάλο δεινό για εμένα ή για τον κόσμο. Για τον άνθρωπο που προσπαθεί να αντιληφθεί την πνευματική υπόσταση των πραγμάτων, βλέπει ένα ανώτερο σχέδιο του Θεού για να προέλθει κάτι καλύτερο.

Αξίζεις να μελετάς την Αγίας Γραφή, θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τη ματιά σου σε πολλά θέματα.

Δημιουργία αρχείου: 18-6-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 18-6-2021.

ΕΠΑΝΩ