Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Αγία Γραφή

Πέντε επιχειρήματα που δείχνουν ότι ο Ιησούς Χριστός πράγματι σταυρώθηκε * Μπορεί να αμφισβητηθεί πλέον η ιστορικότητα του Ιησού; * Η αξιοπιστία τής Αγίας Γραφής * Αξιοπιστία Αποστολικών μαρτυριών * Σπίτι από την εποχή του Ιησού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Ναζαρέτ * Οι απόστολοι που θυσιάστηκαν για την πίστη τους * Ο Ιστορικός Ιησούς και τα κριτήρια αξιοπιστίας * Η ιστορική μαρτυρία τού Τάκιτου για τον Χριστό, από τον Β΄ μ.Χ. αιώνα * Εξωχριστιανικές μαρτυρίες για τον Ιησού Χριστό * Η ιστορική μαρτυρία τού Απουλήιου για τον Χριστό, από τον Β΄ μ.Χ. αιώνα * Άγιος Κοδράτος ο Απολογητής

Η ιστορική μαρτυρία τού Κοδράτου (αρχές 2ου αιώνα)

για τους αναστημένους από τον Χριστό

James Pate

Μετάφραση Σ. Κ.

 

Πηγή: https://jamesbradfordpate.wordpress.com

 

Βρίσκουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στο έργο του Κοδράτου (γεννημένου γύρω στο τέλος τού πρώτου αιώνα), τού παλαιότερου απολογητή του Χριστιανισμού. Δεν υπάρχει η αρχική πηγή, αλλά επιβιώνει δια του Ευσέβιου (3-4ο αιώνα μ. Χ.) στην Εκκλησιαστική Ιστορία, ο οποίος μας μεταφέρει αυτούσια τα λόγια του Κοδράτου.

 

Ο Ευσέβιος λέει στο E.Ι. 4: 3: 1-2 ότι ο Κοδράτος συνέγραψε το απολογητικό του έργο προς τον Αδριανό, ο οποίος κυβέρνησε από 117 ως 138.  Οι πιθανές ημερομηνίες που προτείνονται ότι συνέγραψε την υπεράσπισή του είναι μεταξύ του 123-124 και 129. Ο Ευσέβιος μεταφέροντας τα λόγια του Κοδράτου γράφει:

"Αλλά τα έργα του Σωτήρα μας ήταν πάντοτε παρόντα, επειδή ήταν αληθινά: εκείνοι που θεραπεύτηκαν και εκείνοι που αναστήθηκαν από τους νεκρούς, έγιναν αντιληπτοί από όλους. Και  όχι μόνο όταν ζούσε ο Σωτήρας, αλλά ακόμα και αφού είχε φύγει, ζούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε κάποιοι από αυτούς να ζουν ακόμη και μέχρι τις ημέρες μας".

Είναι συζητήσιμο το αν οι επιζώντες που  "ζουν ακόμη και μέχρι τις ημέρες μας" είναι άνθρωποι που επέζησαν μέχρι την εποχή που ο Κοδράτος έγραψε την επιστολή του, ή πριν προβεί στην συγγραφή. Η  κόρη του Ιαείρου  (Μάρκος 5: 21β., Λουκάς 8:41) πολύ πιθανόν να ήταν πολύ νέα όταν ο Ιησούς την ανέστησε, και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ζει στην εποχή του Κοδράτου.

Βρήκα αυτό το απόσπασμα του Κοδράτου ενδιαφέρον για δύο λόγους:

Πρώτον, μου θυμίζει τη δήλωση του Παύλου στην Α Κορινθίους 15: 6 ότι υπήρχαν μάρτυρες του αναστημένου Ιησού οι οποίοι ήταν ακόμα ζωντανοί ενώ γράφει την επιστολή του. Οι  Χριστιανοί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για την ανάσταση του Χριστού, ενώ οι αρνητές διαφωνούν.

Δεύτερον, με κάνει να σκεφτώ το έργο του Thomas Paine, Age of Reason. Ο Paine χλεύασε τη δήλωση του Ματθαίου στο 27: 52-53 ότι οι τάφοι άνοιξαν  και οι άνθρωποι αναστήθηκαν κατά τη διάρκεια της σταύρωσης του Ιησού. Ο Paine γράφει ότι, αν συνέβαινε πραγματικά αυτό, θα είχε αφήσει ένα σημαντικό σημάδι στην ιστορία.

Αλλά ο Κοδράτος λέει ότι τα θαύματα του Ιησού είχαν αφήσει ένα σημάδι στην ιστορία: υπήρχαν μάρτυρες οι οποίοι πολλοί από αυτούς ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί απόδειξη των θαυμάτων του Ιησού.

Άλλοι μπορεί να αναρωτιούνται γιατί βλέπουμε τέτοια «αποδεικτικά στοιχεία» μόνο σε χριστιανικές πηγές, και όχι σε μη χριστιανικές, (κάτι εξάλλου παράλογο, διότι εξ ορισμού αν κάποιος μη χριστιανός συγγραφέας γνώριζε περί της Αναστάσεως των ανθρώπων αυτών, θα γινόταν χριστιανός και θα μίλαγε ως τέτοιος. Άρα πάλι για χριστιανική πηγή θα μιλούσαμε).

Τέλος, όπως έδειξε ο Richard Bauckham στο  βιβλίο του Jesus and Eye-Witnesses, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι εκείνοι που είχαν γνωρίσει τον Ιησού προσωπικά ήταν οι πηγές των ιστοριών στα Ευαγγέλια.

Δημιουργία αρχείου: 20-4-2019.

Τελευταία μορφοποίηση: 22-4-2019.

ΕΠΑΝΩ