Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Αγία Γραφή

H Παλαιά Διαθήκη Πολεμούμενη και Απολογούμενη * Διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης περί Θεού * Ο Προφητικός Χαρακτήρας της Αποκαλύψεως της Παλαιάς Διαθήκης και η Κυριαρχία των Τύπων * Οι ήρωες τής Παλαιάς Διαθήκης Γιατί έχουν τόσα πάθη και κάνουν τόσα λάθη; * Η αξία της Παλαιάς Διαθήκης

Η αξία τής Παλαιάς Διαθήκης

Προετοιμασία τής ανθρωπότητας για σχέση με τον Θεό

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Η υποτίμηση της Παλαιάς Διαθήκης είναι συχνό φαινόμενο, οι επιθέσεις εναντίον της είναι εξίσου υπαρκτές, όπως και η αδιαφορία για το θεολογικό της περιεχόμενο.

Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται πως εκείνη είναι η πρώτη εμφάνιση του Θεού στην ανθρωπότητα, όπως και η προετοιμασία της ίδιας για τον ερχομό του Θεανθρώπου.

Για ποιο λόγο η Παλαιά Διαθήκη υποτιμάται τόσο πολύ;

 

Οι λόγοι είναι κυρίως εθνικιστικοί, αλλά και ηθικοί. Για πολλούς ανθρώπους η Παλαιά Διαθήκη δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα βιβλίο το οποίο εξιστορεί σκανδαλώδη γεγονότα, απίστευτες βιαιοπραγίες και ατελείωτη ανηθικότητα.

Και ναι, είναι γεγονός πως το πρώτο μέρος της Βίβλου σκανδαλίζει διότι εμπεριέχει σκληρά γεγονότα, όπως βιαιοπραγίες εναντίον λαών, ιστορίες όπως αυτή του Κάιν, του Ιούδα και της Θάμαρ, των Σοδόμων και των Γομόρρων, του Λωτ και άλλων πολλών.

Ναι, είναι αλήθεια, η Παλαιά Διαθήκη εμπεριέχει αρκετή βία. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εξιστόρηση αυτών των γεγονότων έχει σα σκοπό να επιμορφώσει ηθικά τον άνθρωπο και να αναδείξει την ηθική πτώση του ανθρώπινου γένους μετά την παρακοή στο Θεό. Επιπροσθέτως, προσπαθεί να αναδείξει την αδυναμία του κάθε ανθρώπου και το γεγονός πως όλοι μας πάντοτε κάνουμε λάθη, ακόμα και αν είμαστε αφοσιωμένοι στο Θεό εξ ολοκλήρου. Για αυτό και υπάρχει η αναφορά στο Λωτ που έδωσε το πιο άγονο κομμάτι γης στον Αβραάμ, του Δαβίδ που μοίχευσε και σκότωσε τον Ουρία, του Σαμψών που αποκάλυψε το μυστικό της δύναμής του στη Δαλιδά  και άλλα πολλά. Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη, για αυτό η Παλαιά Διαθήκη αναδεικνύει  την αδύναμη πλευρά των ηρώων της.

Άλλοι άνθρωποι απορρίπτουν την Παλαιά Διαθήκη επειδή θεωρούν πως εκείνη εξιστορεί την ιστορία του Εβραϊκού λαού και δεν αρμόζει στη χώρα των αρχαίων φιλοσόφων κάποιος να διαβάζει τη ζωή του Ιακώβ και του Δαβίδ. Η αλήθεια είναι πως αυτή η πεποίθηση απορρέει από μία εθνικιστική μανία. Αν ο Θεός εμφανίστηκε στον Ησαΐα και το Δανιήλ, δε θα τους δεχτείς επειδή απλώς δεν ήταν Έλληνες;

Η Παλαιά Διαθήκη είναι η πρώτη εμφάνιση του Θεού στην ανθρωπότητα, η προετοιμασία της ίδιας για το γεγονός αυτό και όχι απλά και μόνο η εξιστόρηση ενός λαού. Είναι η προετοιμασία για τη διάχυση του καλέσματος του Θεού στην ανθρωπότητα, γεγονός που ξεπερνάει σύνορα, εθνικότητες και πολιτισμικές διαφορές.

Η θεολογική νοστιμιά της Παλαιάς Διαθήκης γίνεται αντιληπτή στους αναγνώστες που θέλουν να επωφεληθούν από τα πολλά διδάγματά της.

Δημιουργία αρχείου: 1-7-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 1-7-2020.

ΕΠΑΝΩ