Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ιεραποστολή

Ο Ευαγγελισμός τής Αγγλίας από τους Ρωμαίους * Οι Χριστιανοί στην Αγγλία

Έρευνα:

Iερείς φοβούνται πως οι εκκλησίες σύντομα θα εκλείψουν

καθώς η Βρετανία «δεν είναι πλέον χριστιανική χώρα»

Μετάφραση Κ. Ν.

                         

Πηγή: https://www.msn.com

Μια νέα δημοσκόπηση αποκάλυψε πως η πλειοψηφία των ιερέων πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί πλέον να θεωρείται χριστιανική χώρα λόγω μιας μετατόπισης σε θέματα όπως το σεξ, την σεξουαλικότητα, τον γάμο και τον ρόλο των γυναικών.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τους Times, πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Αγγλικανών κληρικών και της Εκκλησίας της Αγγλίας για εμβάθυνση στις σημαντικές αλλαγές που έγιναν μέσα στις εκκλησιαστικές πεποιθήσεις τα τελευταία χρόνια.

Αποκαλύφθηκε πως τα τρία τέταρτα των ιερέων θέλουν να κάνουν σημαντικές αλλαγές εντός της εκκλησίας, προκειμένου να συμβαδίσουν με την κοινή γνώμη πάνω σε θέματα που αφορούν τους γάμους ομόφυλων και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των ιερέων θέλει να αρχίσει να τελεί γάμους ομόφυλων και να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στο προγαμιαίο και το γκέι σεξ - πρόθεση που οι σχετικοί ακτιβιστές έχουν αποκαλέσει «απολύτως τεράστια».

Ορισμένοι ιερείς επίσης εξέφρασαν φόβους πως η εκκλησία θα «εκλείψει» εντελώς, βλέποντας την ταχεία πτώση στην προσέλευση κόσμου.

Περίπου 1.200 ιερείς συμμετείχαν στην έρευνα, με τους ερωτώντες να αποτελούνται από εφημερίους, πρυτάνεις, έφορους, ιερείς και συνταξιούχους ιερείς που εξακολουθούν να λειτουργούν.

Όταν ρωτήθηκαν αν πιστεύουν πως «η Βρετανία μπορεί ή δεν μπορεί να περιγραφεί ως χριστιανική χώρα», μόνο το 24,2 τοις εκατό απάντησε: «Ναι, η Βρετανία μπορεί να περιγραφεί ως χριστιανική χώρα σήμερα».

Σχεδόν τα δύο τρίτα (64,2 τοις εκατό) δήλωσαν πως η Βρετανία μπορεί να αποκαλείται χριστιανική «αλλά μόνο ιστορικά, όχι τώρα τελευταία», ενώ το 9,2 τοις εκατό απάντησε «όχι».

Αυτοί που δηλώνουν Χριστιανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πέσει κάτω από το ήμισυ για πρώτη φορά, με μια απογραφή του 2021 να αποκαλύπτει ότι μόλις το 46,2 τοις εκατό έλεγε πως είναι Χριστιανοί.

Η καθηγήτρια Linda Woodhead, επικεφαλής του τμήματος θεολογίας και θρησκευτικών σπουδών στο King's College του Λονδίνου, είπε στους Times: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούς τις απόψεις του κλήρου. Είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν αυτές οι έρευνες, γι' αυτό και έχουμε πολύ λίγες από αυτές, και θα είχαν πολύ ενδιαφέρον».

Πρόσθεσε πως η εκκλησία πρέπει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απόψεις για θέματα όπως το σεξ και την σεξουαλικότητα και πως ορισμένοι ιερείς έχουν ήδη επιλέξει να καταλάβουν ένα «μεσαίο έδαφος» μεταξύ της παραδοσιακής εκκλησιαστικής διδασκαλίας και της αποδοχής ευρύτερων απόψεων.

Η Woodhead πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα δείχνει πως οι κληρικοί παίρνουν μια θέση πιο μετριοπαθή από τους ηγέτες τους. [Οι ιερείς της πρώτης γραμμής] έχουν μεγαλύτερη επαφή με τις εκκλησίες τους και τους απλούς ανθρώπους. Αν τους είχαν ακούσει περισσότερο οι ηγέτες... η εκκλησία ίσως να ήταν σε καλύτερη θέση σήμερα».

Ο Nick Baines, δήλωσε εκ μέρους της εκκλησίας: «Η εκκλησία είναι εκκλησία, και, ως τέτοια, όχι λέσχη. Έχει μια ξεχωριστή αποστολή που δεν περιλαμβάνει την αναζήτηση δημοτικότητας».

Η εκκλησία διδάσκει πως επιτρέπονται μόνο γάμοι μεταξύ άνδρα και γυναίκας και πως το σεξ επιτρέπεται μόνο σε γάμους ετεροφυλόφιλων. Ωστόσο, οι απόψεις για τους γάμους ομοφυλοφίλων έχουν προχωρήσει πολύ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον νόμο περί γάμου (για ομόφυλα ζευγάρια) να τίθεται σε ισχύ από το 2013.

Με τις παραδοσιακές διδασκαλίες να έρχονται σε αντίθεση με τις σύγχρονες απόψεις, υπήρξε φόβος πως η προσέλευση στην εκκλησία θα μπορούσε να μειωθεί στο μηδέν στο μέλλον, εάν δεν προσαρμοστεί με το να συμπεριλαμβάνει την κοινή γνώμη.

Στην έρευνα, το 59 τοις εκατό των ιερέων δήλωσαν ότι θα ευλογούν τους γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ το 32,3 τοις εκατό θα απέχουν.  Ένα ακόμη 62,6 τοις εκατό θεώρησε πως η εκκλησία πρέπει να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στο προγαμιαίο σεξ.

Δημιουργία αρχείου: 5-9-2023.

Τελευταία μορφοποίηση: 5-9-2023.

ΕΠΑΝΩ