Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ιεραποστολή

Η πολυκύμαντη ιστορική πορεία τής Ορθόδοξης Εκκλησίας τής Αλβανίας * Μνήμες από τις διώξεις Χότζα κατά Xριστιανών * Αναστήθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία * Ο νέος ναός Αναστάσεως του Κυρίου στην πλατεία των Τιράνων

Ξύπνησαν μνήμες από το μακρινό 1992 για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Ακόμα ένα θαύμα επιτελείται στη μαρτυρική Εκκλησία της Αλβανίας

Του Νικόλαου Ζαΐμη

 

Αναδημοσίευση από: https://www.orthodoxianewsagency.gr

 

Μνήμες από το μακρινό 1992 ξύπνησαν χθες στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και κληρικών της Εκκλησίας της Αλβανίας.

 

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του θυμήθηκε την πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο ναό μετά τη πτώση του αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, όταν ο ναός ακόμα λειτουργούσε ως εστιατόριο! Όμως, όπως τόνισε, με προσπάθειες που έγιναν και τη βοήθεια του Θεού ακόμα ένα θαύμα επιτελέστηκε καθώς ο ναός επιστράφηκε πλέον στην Εκκλησία της Αλβανίας η οποία έχει ξεκινήσει τις εργασίες προκειμένου να τον μετατρέψει όπως παλιά. «Θα χρειαστεί πολύ προσευχή, θα χρειαστούν, επίσης, πολλοί πόροι οικονομικοί, ήδη υπάρχουν κάποιες δωρεές πολύ συγκινητικές και έτσι τολμούμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, ενώ δεν παρέλειψε στο κήρυγμά του να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται με ζήλο για το ναό.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην αλβανική πρωτεύουσα πλήθος πιστών βρέθηκε στο ναό του Πολιούχου της πόλης και στη συνέχεια μετείχε στη λιτάνευση της ιερά εικόνας του Αγίου η οποία έγινε πέριξ του ναού.

 

Ο Θεός των εκπλήξεων και των θαυμάτων

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στη πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το 1992 στο ναό που τότε λειτουργούσε ως εστιατόριο. «Θυμάμαι με πολύ συγκίνηση όταν το 1992, πριν από εικοσιεννιά χρόνια κάναμε την πρώτη Θεία Λειτουργία εδώ. Πολλοί από εσάς ήσασταν μικρά παιδιά και μερικοί δεν είχατε καν γεννηθεί. Είχε προηγηθεί μια μεγάλη διαδήλωση της νεολαίας από τον ναό του Ευαγγελισμού εδώ. Έως αυτό το σημείο που ήταν τότε ένα εστιατόριο αυτός ο χώρος» ανέφερε και πρόσθεσε «Ήταν πολύ δύσκολο να πάρουμε και πάλι αυτόν τον αγιασμένο χώρο. Σαν να ζητούσαμε να γίνει κάποιο θαύμα. Ο δικός μας όμως ο Θεός είναι ο Θεός των εκπλήξεων και τον θαυμάτων και τελικά κατορθώσαμε να πείσουμε και τους ανθρώπους που εργαζόντουσαν εδώ στο εστιατόριο να μην ανησυχούν για την δουλειά που θα χάσουν, ότι θα βοηθούσαμε και ότι τελικά η κυβέρνηση δέχθηκε να μας παραχωρήσει και πάλι τον ναό».

 

Ο ναός ξαναβρίσκει τη παλιά του αίγλη

Αναφερόμενος στην επιστροφή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Εκκλησία της Αλβανίας, είπε: «Τώρα όπως ίσως έχετε ακούσει με την χάρη του Θεού έχει γίνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα. Συμφώνησαν και από το δημαρχείο και από τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες να μας επιτρέψουν να κάνουμε ξανά τον ναό όπως ήταν παλιά. Δεν θα μπορούσαμε να τον κάνουμε μεγαλύτερο από όσο θα θέλαμε διότι υπάρχουν περιορισμοί τώρα στο πάρκο και τον έχουμε ψηλότερο και βεβαίως πολύ ωραιότερο. Δεν θα βάλουμε τη φασάντα εκείνη που μας επέβαλαν οι Ιταλοί μπροστά στο ναό μας αλλά θα γίνει ένα σύγχρονο σχέδιο που θα ταιριάζει στο χώρο και στην παράδοση. Ας είμαστε λοιπόν ετοιμασμένοι ότι για ένα χρονικό διάστημα θα χρειαστούν να γίνουν πολλές εργασίες σε αυτόν τον τόπο. Θα χρειαστεί πολύ προσευχή, θα χρειαστούν, επίσης, πολλοί πόροι οικονομικοί, ήδη υπάρχουν κάποιες δωρεές πολύ συγκινητικές και έτσι τολμούμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ένας γνωστός μου, άγνωστος βεβαίως σε πολλούς, Ορθόδοξος έχει καταθέσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Από καιρό έχω πει και στον Καθεδρικό ναό, όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε για να μπορέσει να χτιστεί το συντομότερο ο ναός του Αγίου Προκοπίου. Ο Θεός ευλογεί και το λίγο και το πολλαπλασιάζει αρκεί να είναι προσφορά αγάπης και πίστεως».  «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους όσα αυτά τα χρόνια έχουν εργαστεί για το ναό του Αγίου Προκοπίου. Όλοι ξέρετε πόσο ο π. Ηλίας έχει κουραστεί, η χορωδία, οι άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν για την πορεία του ναού αυτού και θέλω επίσημα και πάλι να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς όλους αυτούς», σημείωσε για τους άοκνους εργάτες του ναού.

 

Ποιος είναι ο πραγματικά ορθόδοξος;

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας με αφορμή τον βίο του Αγίου Προκοπίου στηλίτευσε το γεγονός ότι ορισμένοι αναφέρονται περιφρονητικά για όσους δεν ήταν εκ γενετής ορθόδοξοι αλλά έλαβαν το βάπτισμα και έγινα μέλη της Εκκλησίας με τη δική τους ελεύθερη βούληση. «Ακούσαμε προηγουμένως για τη μεγάλη μορφή του Αγίου Προκοπίου. Εγώ δεν θέλω να επαναλάβω σε αυτά τα σημεία. Υπάρχει όμως ένα ευαίσθητο σημείο το οποίο πρέπει να το υπογραμμίζουμε. Ο Άγιος Προκόπιος δεν γεννήθηκε ορθόδοξος. Αλλά με την μορφή και το μαρτύριο του έδωσε αυτή την εικόνα για το τι είναι ο πραγματικός ορθόδοξος. Και όπως ξέρετε είναι ο προστάτης μας, ο άγιος μας στην πόλη των Τιράνων. Φτάνουν στα αυτιά μου κατά καιρούς ορισμένες ύβρεις που δεν τις είχα ακούσει ποτέ. Ορισμένοι να μιλάνε περιφρονητικά για ανθρώπους που δεν ήταν ορθόδοξοι και που έγιναν ορθόδοξοι τα τελευταία χρόνια. Είναι μια μεγάλη ύβρις και αίρεσις. Ο απόστολος Παύλος δεν ήταν λιγότερο χριστιανός και ορθόδοξος επειδή ήταν φαρισαίος. Οι χιλιάδες των Αγίων μας δεν γεννήθηκαν ορθόδοξοι, έγιναν ελεύθερα ορθόδοξοι με την πίστη και το βάπτισμα».

Μάλιστα χαρακτήρισε ως μεγάλη ασέβεια το γεγονός αυτό. «Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη ασέβεια αλλά και παραλογισμός όταν μερικοί τολμούν να παρουσιάζονται περισσότερο ορθόδοξοι επειδή ο παππούς τους ήταν ορθόδοξος. Ουδεμία διάκριση τέτοια υπάρχει. Και όταν ακούμε τέτοιες ηλιθιότητες θα χρειαστεί με ζωντανό τρόπο να τις αντιμετωπίζουμε. Και μάλιστα υπάρχουν πολλοί που για άλλους λόγους προσπαθούν να δημιουργήσουν την αντίληψη ότι έκανε λάθος ο Αρχιεπίσκοπος όταν χειροτόνησε και ανθρώπους που δεν ήταν εκ γενετής ορθόδοξοι».

 

Δωρεά του Θεού όσοι αποφάσισαν ελεύθερα να γίνουν μέλη της Εκκλησίας

«Για μένα ήταν η μεγαλύτερη δωρεά του Θεού να υπάρχουν άνθρωποι που ελεύθερα αποφάσισαν να γίνουν μέλη της Εκκλησίας μας. Προφανώς σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους για τις επιλογές τους, αλλά έχουμε δικαίωμα με τους ανθρώπους που ελεύθερα μόνοι τους απεφάσισαν να γίνουν μέλη της Εκκλησίας. Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες», κατέληξε για το ζήτημα αυτό.

Τέλος, προέτρεψε τους πιστούς να ζήσουν σύμφωνα με το παράδειγμα των Αγίων, ζητώντας τις προσευχές όλων. «Να δοξάζουμε τον Θεό γιατί μας χάρισε πάρα πολλούς ανθρώπους που αποφάσισαν, όπως ο Άγιος Προκόπιος να γίνουν μέλη της Εκκλησίας. Το ζήτημα είναι πως θα πεθάνουμε όλοι. Σαν γνήσιοι και πραγματικά ορθόδοξοι ή σαν ψευτορθόδοξοι; Σαν άνθρωποι που αγαπούμε πραγματικά τον Χριστό και είμαστε έτοιμοι για θυσίες και μαρτύριο ή για άλλου είδους που βολεύονται και εκμεταλλεύονται την Εκκλησία; Εκείνο που είναι βέβαιο κάποια μέρα η ζωή θα τελειώσει για όλους μας. Ο Θεός να μας αξιώσει να μας βρει με περισσότερη πίστη και με περισσότερη αγάπη να αφοσιωνόμαστε στο δικό του το θέλημα. Να έχουμε κάτι από την πίστη την αντοχή, από την ανδρεία των Αγίων. Αυτή είναι η αληθινή σφραγίδα της Ορθοδοξίας. Ευχηθείτε αδελφοί μου και για μας τους κληρικούς να είμαστε σύμφωνα με το παράδειγμα των Αγίων μας και ας προσπαθήσουμε κάτι περισσότερο να ζήσουμε από την παράδοση του Αγίου Προκοπίου. Κάτι περισσότερο να ζήσουμε από την απόφαση για θυσίες και δοκιμασίες στη ζωή μας».

Δημιουργία αρχείου: 14-7-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 14-7-2021.

ΕΠΑΝΩ