Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Ιεραποστολή και Νεοπαγανισμός

 

Σοκ: Αυξάνονται οι ανθρωποθυσίες μάγων-παγανιστών στην Ουγκάντα

Κυψέλες ανθρωπιάς τα Ορθόδοξα ορφανοτροφεία της Ιεραποστολής

 

Αναδημοσίευση από: http://ierapostoli.wordpress.com/2009/10/22/magoi_uganda/

 

Οι ανθρωποθυσίες παιδιών στην Ουγκάντα και σε άλλες χώρες της Αφρικής είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Μάγοι – παγανιστές απαγάγουν και θυσιάζουν νέα παιδιά, γιατί πιστεύουν ότι η πράξη αυτή φέρνει “πλούτο και δύναμη”  σε κάποιους ισχυρούς , που χρυσοπληρώνουν τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες. Ο παγανισμός, γεμάτος από προλήψεις και δεισιδαιμονίες, αποτελεί μάστιγα για τους λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Οάσεις ανθρωπιάς τα ορφανοτροφεία και κάθε είδους φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ορθόδοξης ιεραποστολής στην Ουγκάντα και σε άλλες χώρες. Διαβάστε τη συγκλονιστική, ανατριχιαστική, σοκαριστική είδηση για να συνειδητοποιήσετε από ποιες συνήθειες παγανισμού και μαγείας μας απάλλαξε ο Χριστιανισμός και η Ορθόδοξη πίστη. Τελετουργικά με θυσίες στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους στην Ουγκάντα- κυρίως παιδιά και εφήβους- από την αρχή του χρόνου, όπως ανέφερε την Πέμπτη η αστυνομία.

Οι θυσίες παιδιών αυξάνονται στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής, όπου αυτοαποκαλούμενοι γιατροί-μάγοι σκοτώνουν βρέφη και παιδιά για να χρησιμοποιήσουν τα όργανά τους σε τελετές που πραγματοποιούνται για να φέρουν πλούτη σε όσους τα επιζητούν.

Σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας, τη φετινή χρονιά έχουν καταγραφεί 954 υποθέσεις με εξαφανίσεις παιδιών. Από αυτά, τα 800 βρέθηκαν ζωντανά.

Τα περισσότερα παιδιά είτε χάθηκαν, είτε βρέθηκαν σε σπίτια συγγενών, αλλά ένας άγνωστος αριθμός διασώθηκαν προτού θυσιαστούν.

(http://monk54.blogspot.com/2009/10/blog-post_9594.html)

 

Οδοιπορικό στην Ουγκάντα (Αύγουστος 2009)

Η Ουγκάντα, μία χώρα 33 εκ. κατοίκων, στην ανατολική Αφρική, συγκέντρωσε φέτος το καλοκαίρι το ενδιαφέρον μας, λόγω μιας σχέσης αγάπης που υπάρχει σε βάθος χρόνου μεταξύ των Ελλήνων και των κατοίκων της χώρας αυτής. Είχα τη χαρά να φιλοξενηθώ στο ιεραποστολικό κέντρο της πρωτεύουσας Καμπάλα, όπου συγχρόνως εδρεύει και η Μητρόπολη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντα, με μητροπολίτη τον σεβ. κ. Ιωνά και στο ιεραποστολικό κέντρο Degeya-Bombo με υπεύθυνο τον π. Ιωάννη Κιμπούκα, κατόπιν μεσολαβήσεως της Αδελφότητάς μας, την οποία και ευχαριστώ.

Περιηγήθηκα και στα χωριά των νοτίων συνόρων της Ουγκάντα κατά μήκος της λίμνης Βικτόρια, όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Νείλου, σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής. Οι πρώτες εικόνες που αποτυπώνει ο επισκέπτης από τη χώρα αυτή είναι αντιφατικές. Πρόκειται για ένα όμορφο φυσικό τοπίο με τροπική βλάστηση. Η εικόνα που σου παρέχει από τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμούς της είναι της εξαθλίωσης, της στέρησης και της φτώχειας. Σε αυτήν την ευλογημένη γη με τον χαμηλό πολιτισμικό και βιοτικό δείκτη, γίνονται προσπάθειες αναδιαμόρφωσής της. Εδώ η ελληνική συνεισφορά δίνει το παρόν της μέσα από την οργάνωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συμβάλλει στην εξέλιξη της ζωής της κοινωνίας αυτής.

Γίνονται έργα που στοχεύουν στην εκπαίδευση των παιδιών με σχολεία δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και οικοτροφεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία για την περίθαλψή τους και Ορθόδοξοι ναοί για την πνευματική επιμέλεια και καθοδήγησή τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του μητροπολίτη σεβ. κ. Ιωνά το πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ορθοδοξίας προχωρά τώρα με πιο γοργά βήματα. Άξια ενδιαφέροντας είναι η απάντηση που δόθηκε από τους μαθητές ύστερα από μια έρευνα που έγινε στα σχολεία τους με την ερώτηση: «Ποια είναι τα πιο ποθητά και πολύτιμα αγαθά στη ζωή σας;» Απάντηση: «Η πίστη και η εκπαίδευση». Από μικρή ηλικία τα παιδιά στην Ουγκάντα είναι πολύ καλά συνειδητοποιημένα πως οι μοναδικοί μοχλοί ώθησής τους προς την πρόοδο και το μέλλον είναι η πίστη στο Θεό και η εκπαίδευση. Συχνά μας επαναλάμβαναν να μεταφέρουμε: «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα και στους Έλληνες, γιατί χωρίς τη βοήθειά τους, εμείς δε θα μπορούσαμε μόνοι μας να επιβιώσουμε και να υπάρξουμε.» Μας έκαναν να νιώσουμε πως και μόνο η επίσκεψή μας στη χώρα τους τους έδωσε κουράγιο και δυνάμεις για να συνεχίσουν το δύσκολο αγώνα της επιβίωσης

Εισπράξαμε ικανοποίηση από τα γεμάτα χαρά και ευγνωμοσύνη φωτεινά πρόσωπα των ανθρώπων, από τα χαμόγελα των παιδιών που τους δίνεται η ευκαιρία να πάνε στο σχολείο, να σπουδάσουν, να μορφωθούν και να μπορέσουν να πορευθούν με αξιοπρέπεια και υπόληψη στη ζωή τους.

Σίγουρα ο δρόμος είναι μακρύς και λείπουν ακόμη πολλά πράγματα, καθώς πολλά σχολεία δεν έχουν πόρτες, παράθυρα, θρανία, πίνακες. Παρ’ όλ’ αυτά το μάθημα γίνεται και προοδεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Φεύγοντας από τη χώρα με συντρόφευε ακόμη το απέραντο χαμόγελο των παιδιών και το βλέμμα τους με τα μεγάλα ζεστά εκφραστικά τους μάτια. Τα παιδιά της Ουγκάντας μάς έδειξαν το δρόμο, απομένει σε εμάς να τον διαβούμε.

Κατερίνα Αλεξάνδρου

(http://www.omf.gr/UGANDAA.el.aspx)

 

Διαβάστε τώρα δύο συγκλονιστικές επιστολές του π. Ιωάννη Κιμπούκα από την Ουγκάντα, καθώς και τη πορεία των έργων στην Ουγκάντα. Εντύπωση προκαλεί η έκκληση του για έλλειψη τροφίμων στην Ουγκάντα, πράγμα που δυσκολεύει τη σίτιση των εκατοντάδων παιδιών που συντηρεί η Ορθόδοξη Ιεραποστολή.

 

1η ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Μπόμπο, 12/6/09.

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμώ να σας ενημερώσω για τα έργα τα οποία η Αδελφότητα έχει χρηματοδοτήσει στην Ιερά Μητρόπολη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας -κλιμάκιο Μπόμπο.

1. Αναφέρομαι στο δημοτικό σχολείο στην ενορία του Αγίου Ιωάννου -Gavu-Kibirizi. Το σχολείο αυτό τελείωσε πέρυσι και εκατόν πενήντα παιδιά κάνουν μέσα τα μαθήματά τους. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι κάθε χρόνο πρέπει να προσθέτουμε άλλες δύο αίθουσες, μέχρι να φτάσουμε την έβδομη τάξη που πρέπει να έχει ένα κανονικό δημοτικό σχολείο. Συνολικά γύρω μου λείπουν έξι αίθουσες.

2. Το δεύτερο δημοτικό σχολείο στην ενορία της Αγία Παρασκευής -LYN YOMA, τελείωσε αλλά θα λειτουργήσει από του χρόνου. Δεν ήταν δυνατόν επειδή δεν είχαμε καθίσματα και τουαλέτα.

3. Το Κέντρο Υγείας στη μνήμη του ιεραποστόλου και μεγάλου ευεργέτη Παναγιώτη Παπαδημητρακόπουλου θέλει σκέπασμα, παράθυρα, πόρτες και σοβάτισμα.

4. Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου έχει προχωρήσει ικανοποιητικά. Σας παρακαλούμε να μας στείλετε μερικά λεφτά και για τα δύο αυτά έργα σύντομα, γιατί φοβόμαστε για τους τοίχους λόγω των βροχών.

5. Σας ενημερώνω για το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής υιοθεσίας. Από φέτος ο αριθμός έφτασε τα πενήντα παιδιά του δημοτικού και έχουμε ήδη λάβει το ποσό των 9.000€ για τα πρώτα τριάντα παιδιά και σας ευχαριστούμε θερμά.

6. Οι βαπτίσεις έγιναν το Μ. Σάββατο και δώσαμε όλα τα ονόματα εκτός από δύο που ήταν πολύ δύσκολο να τα προφέρουμε.

7. Ελάβαμε το χρηματικό ποσό των 10.000€ για το ναό της Ζωοδόχου Πηγής και 8.000€ για το ορφανοτροφείο. Σας είμαστε πολύ ευγνώμονες.

8. Με το τρακτέρ που μας αγοράσατε, έχουμε οργανώσει κανονικά το αγρόκτημά μας. Έχουμε μεγάλη έκταση με μπανανιές, καλαμπόκι και κασάβα (casava). Έχουμε μεταφέρει και τα ζωντανά (αγελάδες και γίδες) που είχαμε στο κέντρο. Έχω μεγάλη ελπίδα στο αγρόκτημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό. Σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε με ένα πηγάδι. Οι ανάγκες μας μπορεί να σας βάζουν σε πολλές σκέψεις και να σας προβληματίζουν. Πού να πρωτοβοηθήσετε και σε τι; Κι εμείς ντρεπόμαστε αλλά δε γίνεται και αλλιώς. Ο Θεός μας έδωσε ευθύνες σε περιοχές που έχουν τόσες ανάγκες και πρέπει να προσπαθούμε.

Εκ μέρους των Ορθοδόξων Χριστιανών και των ορφανών παιδιών του κέντρου μας, σας ασπάζομαι.

π. Ιωάννης Κιμπούκας

 

2η ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Μπόμπο, 11/8/09

Δια της παρούσης επιστολής επιθυμώ να σας ενημερώσω για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Θα ήθελα όμως πρώτα να σας ευχαριστήσω για την κ. Κατερίνα Αλεξάνδρου, η οποία ήρθε και έμεινε μαζί μας δώδεκα ημέρες. Επίσης σας ευχαριστούμε για τις αδελφές Κωνσταντίνα και Ουρανία Τζιμούλη από την Καστοριά. Και οι τρεις μας έδωσαν μεγάλο κουράγιο με την παρουσία τους εδώ. Νομίζουμε ότι έφυγαν με καλές εντυπώσεις.

Σχετικά με τα έργα που χρηματοδοτεί η Αδελφότητα, δηλαδή το κέντρο υγείας και την εκκλησία, οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και σας ευχαριστούμε για των ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000€) που μας στείλατε για να συνεχιστούν οι εργασίες. Μέχρι την Παρασκευή (14/8) θα έχουμε βάλει τη σκεπή του Κέντρου Υγείας και θα σας στείλουμε φωτογραφίες μετά.

Ελάβαμε επίσης τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000€) μέσω της κ. Κατερίνας για τις βαπτίσεις που έγιναν στις 5 Αυγούστου. Σας στείλαμε για δεκαέξι παιδιά. Τα άλλα ονόματα θα τα δώσουμε στην επόμενη βάπτιση.

Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε έλλειψη φαγητού και η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Το καθημερινό μας φαγητό, δηλαδή το καλαμπόκι, ανέβηκε η τιμή πολύ και δυσκολευόμαστε να ταΐζουμε τα πολλά στόματα που φροντίζουμε. Ζητάμε τη συμπαράστασή σας.

Με πολλή αγάπη

π. Ιωάννης Κιμπούκας

 

Μπορείτε όλοι να καταλάβετε το τεράστιο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε όλες αυτές τις χώρες και κυρίως τις μεγάλες ανάγκες για τη κατασκευή και συντήρηση ορφανοτροφείων και σχολείων και κλινικών. Όλα αυτά γίνονται με τη δική σας βοήθεια, με τη δική σας ενίσχυση.

Όσοι από εσάς θέλετε να ενισχύσετε οικονομικά το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντας, μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ

Επίσης μπορείτε να δείτε τα 5 ορφανοτροφεία που έχτισε και συντηρεί η ΜΚΟ Φως Χριστού από τη Ρόδο. (http://www.foschristu.gr/). Μπορείτε να στείλετε την αγάπη σας στα παιδιά της Ουγκάντα και μέσω της Ορθ. Ιερ. Αδελφότητας Φως Χριστού.

Δημιουργία αρχείου: 24-1-2012.

Τελευταία ενημέρωση: 24-1-2012.