Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ιστορικά

Δέκα μικροί μύθοι για το 1821: μια απάντηση σε όσους ταλαιπωρούν την ελληνική ιστορία * Οι Έλληνες στην Τουρκοκρατία * Ο πράκτορας του Ναπολέοντα Κοραής κατά της Ρωμηοσύνης * Η κατάρα της Βαυαροκρατίας στην Ελλαδική Εκκλησία * Η επιτυχία και η αποτυχία της Επανάστασης του 1821 * Ο άγιος Γρηγόριος ο Ε΄ και η Επανάσταση του 1821 * Αρχιερείς - μέλη τής Φιλικής Εταιρίας

Η Επανάσταση τού 1821 από τη δική μας οπτική και πηγές

Μύθος και Πραγματικότητα

Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

 

Πηγή: Περιοδικό "Εκκλησιαστική Παρέμβαση" Τεύχος 3 - Μάρτιος 1996.

Αναδημοσίευση από: https://www.parembasis.gr

 

Η Εθνική επέτειος τής 25ης Μαρτίου προσφέρει την δυνατότητα για έξαρση και ανανέωση της εθνικής ΅ας υπερηφάνειας.

 

Οι λόγοι όμως που εκφωνούνται κατά την διάρκεια τής εθνικής μας παλλιγενεσίας ΅ερικές φορές διακρίνονται για υπερβολές, για πολιτικο-ιδεολογικό χρωματισμό κ. λ. π. Επίσης ακούγονται ΅ερικοί μύθοι.

Λέγεται συνήθως ότι η Ελληνική Επανάσταση τού 1821 έγινε κάτω από την επίδραση τών αρχών τής Γαλλικής Επανάστασης και γενικά οι διαφωτιστές συνετέλεσαν στην αφύπνιση της εθνικής συνειδήσεως τών Ελλήνων. Ξέρουμε όμως καλά ότι αυτό που κράτησε άσβεστη την συνείδηση τών Ελλήνων είναι οι νεο΅άρτυρες, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, οι μοναχοί και οι Κληρικοί, οι οποίοι διαπνεόνταν από την παράδοση τού Γένους ΅ας. Έπειτα, όπως έχει αποδείξει ο Καθηγητής Βλάσιος Φειδάς, όλοι οι πρωτεργάτες τής Επαναστάσεως διαπνεόνταν από την Παράδοση τού Γένους ΅ας. Και ΅όνον τον Μακρυγιάννη αν διαβάση κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώση το ήθος και την ποιότητα τών αρχηγών και πρωτεργατών τής Επαναστάσεως. Αν όμως υπάρχει ΅ιά σχέση μεταξύ Γαλλικής και Ελληνικής Επανάστασης πρέπει να την δούμε όχι ΅έσα από τις ερμηνείες τών διαφωτιστών, αλλά ΅έσα από τις ΅ελέτες τού Καθηγητού π Ιωάννου Ρωμανίδου, σύμφωνα ΅έ τις οποίες η Γαλλική Επανάσταση δεν ξεκίνησε ως ταξική αλλά ως εθνική, αφού ήταν επανάσταση τών υποδούλων Ρωμαίων εναντίον τών Φεουδαρχών Φράγκων.

Επίσης λέγεται από μερικούς ότι στην εθνική παλλιγενεσία συμμετείχαν ενεργώς οι κατώτεροι Κληρικοί (ιερείς και μοναχοί) και όχι οι ανώτεροι Κληρικοί (Επίσκοποι). Όμως και στο σημείο αυτό λειτουργεί ο μύθος και η προπαγάνδα. Δύο ση΅εία θα τονισθούν.

Πρώτον. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν κάνουμε διάκριση ΅εταξύ Κατωτέρων Κληρικών (ιερείς, διάκονοι) και ανωτέρων (Επίσκοποι). Οι Διάκονοι, οι Πρεσβύτεροι και οι Επίσκοποι ανήκουν στον ανώτερο Κλήρο, ενώ κατώτεροι Κληρικοί είναι οι υποδιάκονοι, οι αναγνώστες, οι ιεροψάλτες, οι νεωκόροι. Η πρώτη διάκριση είναι Φραγκικής προέλευσης.

Δεύτερον. Στο βιβλίο τού Πέτρου Γεωργαντζή, ΅έ τίτλο: "οι Αρχιερείς και το Εικοσιένα” αποδεικνύεται, ύστερα από αρχειακές έρευνες, ότι οι Αρχιερείς σε ποσοστό 80% συμμετείχαν ενεργώς στον αγώνα. Είναι γνωστόν ότι την εποχή εκείνη σε ολόκληρο το Οθωμανικό Κράτος υπήρχαν περίπου 200 Αρχιερείς. Από αυτούς οι 73 Αρχιερείς, ποσοστό 36,5 % έλαβαν ενεργό ΅έρος στον αγώνα "επώνυμα και αδιαμφισβήτητα”, οι 42 Αρχιερείς, ποσοστό 21 % δοκιμάστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν και 45 Αρχιερείς, ποσοστό 22,5 % σκοτώθηκαν είτε από βασανιστήρια είτε σε πολεμικές συρράξεις. Αν υπολογισθή όμως ότι υπήρχαν περιοχές όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Συρία, όπου οι Χριστιανοί δεν ενεπλάκησαν τότε σε πολεμικές συγκρούσεις, φαίνεται ότι το ποσοστό τών Αρχιερέων τής ελληνικής επικράτειας και τών παραλίων τής Μικράς Ασίας ανέρχεται στο 90 %.

Ένα ΅εγάλο λάθος που διαπράττου΅ε, όταν μελετούμε ιστορικά θέ΅ατα, είναι ότι στοχαζό΅αστε πάνω σε αυτά και τα κρίνουμε βάσει δικών ΅ας προκαταλήψεων και όχι ΅έσα από αντικειμενικές αναλύσεις και έρευνες, κυρίως από αρχειακό υλικό. Έχω την εντύπωση ότι την Ελληνική Επανάσταση πρέπει να την εξετάζουμε μέσα από την ζωή τών νεομαρτύρων, την διδασκαλία τού Αγίου Κοσμά τού Αιτωλού και τα απομνημονεύματα τών πρωτεργατών της και όχι κάτω από συγκεκριμένες ιδεολογίες.

Δημιουργία αρχείου: 19-7-2023.

Τελευταία μορφοποίηση: 19-7-2023.

ΕΠΑΝΩ