Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Κοινωνία και Γεγονότα

 

Γιατρός κατηγορείται για εσκεμμένη απάτη στο θέμα τής σχέσεως εμβολίων και αυτισμού

 

Πηγή: http://news.discovery.com/human/vaccine-autism-doctor-accused-of-deliberate-fraud.html

Μετάφραση: Κ.Ν.

Andrew Wakefield

Φωτό από: Getty Images

 

Μια διαβόητη αναφορά ιατρικού περιοδικού του 1998 από τον Andrew Wakefield – τον ιατρό του οποίου η έρευνα είχε υποδαυλίσει διεθνή ανησυχία για το αν τα παιδικά εμβόλια προκαλούν αυτισμό ή όχι – «είχε βασισθεί, όχι σε κακή επιστήμη, αλλά σε σκόπιμη απάτη», σύμφωνα με την Δρ. Fiona Godlee, επικεφαλής εκδότρια του περιοδικού BMJ, παλαιότερα γνωστό ως «British Medical Journal» (Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό).

Η δήλωση εμφανίσθηκε σε άρθρο, στην ιστοσελίδα του BMJ. Ο Wakefield είχε πρωτύτερα βρεθεί ένοχος από ομάδα Βρετανών, λόγω του ανήθικου χειρισμού του πάνω στην έρευνά του για τον αυτισμό. Ο Wakefield ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας μιας αναφοράς μικρής κλίμακας το 1998, η οποία δημοσιεύθηκε στο (ιατρικό) περιοδικό Lancet, όπου είχε προτείνει κάποια σχέση ανάμεσα στα εμβόλια και την εμφάνιση παιδικού αυτισμού.

Η μελέτη αυτή αμέσως δέχθηκε επίθεση από τους αντι-εμβολιακούς υποστηρικτές – συμπεριλαμβανομένης και της ηθοποιού και μοντέλου, Jenny McCarthy.

Τον Ιανουάριο, το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο συμπέρανε πως ο Wakefield συμμετείχε σε "ανέντιμη και παραπλανητική συμπεριφορά" ενόσω διεξήγαγε την έρευνα.

Το περιοδικό Lancet επιθεώρησε την αρχική μελέτη του και εξέδωσε μια πλήρη ανάκληση. «Έχει γίνει προφανές, πως αρκετά στοιχεία του εγγράφου του 1998 από τον Wakefield κ.α. είναι ανακριβή.  Ειδικώτερα, οι ισχυρισμοί στο αρχικό έγγραφο - πως παιδιά «συνεχώς παραπέμπονταν» και πως οι έρευνες είχαν «εγκριθεί» από την τοπική επιτροπή ηθικής – έχουν αποδειχθεί ανακριβείς. Συνεπώς, αποσύρουμε πλήρως αυτό το έγγραφο από το δημοσιευθέν αρχείο.»

Η Δρ. Godlee είπε πως το BMJ και ο ερευνητής Brian Deer ξεσκέπασαν «σαφείς αποδείξεις νοθείας» των δεδομένων του Wakefield. Το δημοσιογραφικό υλικό της Godlee δηλώνει πως «ο Wakefield άλλαξε διάφορα δεδομένα στα ιστορικά των ασθενών προκειμένου να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του πως έχει αναγνωρίσει ένα νέο σύνδρομο, πως το ίδρυμά του, το ‘Royal Free Hospital and Medical School’ στο Λονδίνο τον υποστήριξε ενόσω εκείνος επεδίωκε να εκμεταλλευθεί την επακόλουθη τρομάρα των ΜΜΕ για οικονομικό όφελος, και πως «παίκτες-κλειδιά» δεν ερεύνησαν λεπτομερώς για χάρη του δημόσιου οφέλους, όταν ο Deer πρωτο-εξέφρασε τις ανησυχίες του.»

Η έρευνα του Δρ.Wakefield έχει αμφισβητηθεί επί σειρά ετών, και οι ηθικές παραβάσεις του είναι απλώς το πιο πρόσφατο καρφί στο φέρετρο του ισχυρισμού του πως τα εμβόλια προξενούν αυτισμό. Αρκετές μελέτες μεγάλης κλίμακας δεν έχουν εντοπίσει αποδείξεις για οποιαδήποτε σχέση.

Και όμως, το αντι-εμβολιακό κίνημα θα συνεχίσει να βαδίζει, παρά το γεγονός πως η μόνη επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει την θέση τους είχε διεξαχθεί από έναν ανυπόληπτο, ανήθικο ερευνητή.

Όπως σημείωσε η Godlee, «Πιθανότατα, εξ ίσου σημαντικό με την επίδραση της τρομάρας επί μεταδοτικής ασθένειας να είναι η ενέργεια, το συναίσθημα και το χρήμα που έχουν εκτραπεί από τις προσπάθειες για την κατανόηση των πραγματικών αιτιών του αυτισμού, ενώ μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά και οι οικογένειες που ζουν με αυτόν.»

 

Δημιουργία αρχείου: 20-1-2012.

Τελευταία ενημέρωση: 20-1-2012.