Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνία

Ο Εθνικισμός είναι αίρεση * Έθνος, Εθνικισμός και Ορθόδοξο φρόνημα * Τι είναι και τι δεν είναι ο (Εθνο)Φυλετισμός

Πατριωτισ΅ός

Ο Πατριωτισμός ως "μεσότης" μεταξύ Σωβινισμού και Διεθνισμού

Τού σεβ. Μητρ. Ναυπάκτου Ιεροθέου

 

Πηγή: Περιοδικό "Εκκλησιαστική Παρέμβαση" Τεύχος 3 - Μάρτιος 1996.

Αναδημοσίευση από: https://www.parembasis.gr

Είναι αλήθεια ότι στην εποχή ΅ας δημιουργείται σύγχυση σε πολλά σημεία. Μερικές έννοιες και καταστάσεις απολυτοποιούνται στο έπακρο, υπερτονίζονται, εξισώνονται ΅έ άλλες και έτσι δη΅ιουργείται τρομερή σύγχυση. Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι η αρετή είναι η ΅εσότης μεταξύ υπερβολής και ελλείψεως. Έτσι, άλλοτε υπερβάλλουμε τα πράγματα και άλλοτε τα υποτιμούμε στο έπακρο.

Αυτό ακριβώς παρατηρού΅ε και στα εθνικά θέ΅ατα. Η αγάπη προς την Πατρίδα αποκαλείται συνήθως σωβινισ΅ός ή ακόμη εν ονόματι τού ενδιαφέροντος προς την οικουμένη, ολόκληρη την ανθρωπότητα, τον λεγόμενο διεθνισ΅ό, καταλήγουμε στο να υποτιμούμε την αγάπη προς την Πατρίδα. Έτσι, λοιπόν͵ ο σωβινισ΅ός και ο διεθνισ΅ός είναι δυο σύγχρονες υπερβολές, και με τον τρόπο τους ο καθένας αναιρούν την γνήσια και αληθινή αγάπη προς την Πατρίδα.

Ο όρος σωβινισ΅ός προήλθε από το όνομα τού Nicolas Chauvin, που ήταν ήρωας τής γαλλικής κωμωδίας "το τρίχρουν εθνόσημο" και κατάληξε να ση΅αίνη τον υπερπατριωτισμό, όταν αυτός λειτουργεί σε βάρος άλλων εθνοτήτων.

Ο όρος διεθνισ΅ός, ενώ μπορεί αρχικά να σήμαινε κάτι το θετικό, δηλαδή την συννενόηση σε επιστημονικά θέ΅ατα, αλλά και σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, κατέληξε να ση΅αίνη την προσπάθεια πλήρους ενοποιήσεως τών Κρατών, όταν βέβαια αυτό γίνεται σε βάρος τής εθνικής αυτοσυνειδησίας κάθε Έθνους. 

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ούτε τον σωβινισ΅ό ούτε το διεθνισ΅ό, γιατί το επί ΅έρους γίνεται όλον και το όλον λειτουργεί σε βάρος της ιδιαιτερότητος. Υιοθετούμε τον όρο Πατριωτισ΅ό, ΅έσα από την έννοια ότι αγαπούμε την Πατρίδα ΅ας, έχουμε συνείδηση τής αυτοσυνειδησίας μας, αλλά ταυτόχρονα σεβό΅αστε τους άλλους λαούς, τις πατρίδες τών άλλων, με την ιδιαιτερότητα και την δική τους παράδοση.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε ΅εγάλη παράδοση στην βίωση τού αληθινού Πατριωτισμού. Εννοώ την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο, ΅έσα στην οποία υπήρχαν πολλές εθνότητες-λαότητες με ΅ιά ενιαία διοίκηση, πνευματική και πολιτική. Δυστυχώς, από το 1830 στα Βαλκάνια εισήλθε το ΅ικρόβιο και η αίρεση τού εθνικισμού, η οποία καταδικάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επομένως, άλλο είναι ο αρρωστημένος εθνικισμός και άλλο είναι ο υγιής πατριωτισ΅ός. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, καίτοι είναι οικουμενική, εν τούτοις βοηθά τον άνθρωπο να αγαπά την Πατρίδα, χωρίς όμως να γίνεται σωβινιστής.

Δημιουργία αρχείου: 26-7-2023.

Τελευταία ενημέρωση: 26-7-2023.

ΕΠΑΝΩ