Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνικά

Βιοηθικές προκλήσεις στη νέα χιλιετία. Μια Ορθόδοξη απάντηση * Η εξάπλωση τού ιού τής γρίπης τών χοίρων και τα μυστήρια τής Εκκλησίας μας

Η εξάπλωσις τού κορωνοϊού στην πατρίδα μας

και οι συνέπειές της στη ζωή τής Εκκλησίας ενώπιον τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος

 

Σπάτα, 27 Φεβρουαρίου 2020. Εγκύκλιος 152η

 

Θέμα: «Η εξάπλωσις τού κορωνοϊού στην πατρίδα μας και οι συνέπειές της στη ζωή τής Εκκλησίας ενώπιον τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής»

 

Προς

Τον ευσεβή λαό τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Τις μέρες αυτές υπάρχει μια γενικευμένη αναστάτωση, μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα, με αφορμή ενός νέου ιού γρίππης, γεγονός που δυστυχώς αναπαράγεται και μεγενθύνεται από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα ακόμη και ο Πρωθυπουργός να υποχρεωθεί να δηλώσει ότι: «ο πιο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά ο πανικός». Πράγματι αυτός μεταδίδεται πιο εύκολα από τους ιούς!

Η προστασία τής υγείας μας δεν είναι ασφαλώς κάτι το κακό. Ο πανικός είναι το κακό. Τα μέτρα πρόληψης και η σύνεση δεν έχουν κάτι το μεμπτό. Η απροσεξία ή οι υπερβολές είναι το πρόβλημα

Δυστυχώς, η όλη κατάσταση είναι απόρροια τής νοσηρής φιλοζωίας μας. Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, ας συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τών αρμοδίων και ας καταλάβουμε μια ώρα αρχύτερα ότι εκτός από τις ασθένειες, τις απειλές, τους ιούς και τα μικρόβια υπάρχει και η παρουσία τού Θεού στη ζωή μας και η προστασία τής Παναγίας. Ο ιός τής απιστίας, τού αθεϊσμού, τής απόρριψης τού Θεού είναι το χρόνιο πρόβλημα τής εποχής και τής κοινωνίας μας.

Κατόπιν όλων αυτών, θα ήθελα να πω δυο-τρία πράγματα στην αγάπη σας, ενόψει μάλιστα και τής νηστείας, όπως και τών πυκνών ακολουθιών τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ανεξάρτητα από το τι τελικά θα αποφασίσουν τα υπουργεία.

α) Είναι αυτονόητο ότι είναι επιβεβλημένο να τηρήσουμε όλους τους όρους υγιεινής, καθαριότητος και ασφαλείας, που μάς υποδεικνύονται, χωρίς βέβαια νοσηρούς φόβους και ανησυχίες.

β) Ήδη ετοιμαζόμαστε για την νηστεία τής Σαρακοστής. Όσοι όμως από σάς έχετε εύθραυστη υγεία, φυσική αδυναμία, χρόνια προβλήματα, καλό είναι να αποφύγετε τους αυστηρούς όρους νηστείας που ενδεχομένως τηρούσατε στο παρελθόν τέτοια περίοδο. Η νηστεία πρωτίστως εφαρμόζεται από τους υγιείς. Όταν είμαστε ασθενείς χρειάζεται προσοχή και διάκριση, ώστε να μη βλάψουμε την υγεία και το σώμα μας που είναι ναός τού Θεού.

Η νηστεία, όταν γίνεται σωστά, είναι κάτι άγιο, που αποβλέπει στην υγεία και τής ψυχής και τού σώματος. Οι μεγάλοι άγιοι ασκητές και νηστευτές τής Εκκλησίας μας έζησαν υγιείς και έφτασαν σε βαθύ γήρας. Στις μέρες μας αρρωσταίνουμε από την πολυφαγία και την παχυσαρκία, όχι από το αντίθετο. Παρά ταύτα, όσοι τυχόν είναι ασθενείς, καλόν είναι, σε συνεννόηση με τους πνευματικούς σας, να αποφύγετε τυχόν υπερβολές και ακρότητες.

γ) Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, ίσως κάποια κακουχία, πόνο στον λαιμό, καλό είναι να αποφύγουν να έρχονται στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση τής υγείας τους, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και τους υπόλοιπους να προστατεύσουν από ανεπιθύμητες εξελίξεις. Η Εκκλησία εύχεται και «υπέρ τών εν ασθενείαις κατακειμένων», αλλά και «υπέρ τών δι΄ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων», για όσους είναι ασθενείς και για όσους απουσιάζουν δικαιολογημένα από τη σύναξη. Οι υγιείς προσεύχονται για τους ασθενείς από τον ναό και οι ασθενείς για τους υγιείς και τον εαυτό τους από το σπίτι.

δ) Τελικά η καλύτερη ασπίδα για την υγεία και το καλό μας, μαζί με τα φάρμακα, τις συστάσεις τών γιατρών και τα μέτρα τών Υπουργείων, είναι η εμπιστοσύνη τής ζωής και τής υγείας μας στα χέρια τού Θεού. Η πίστη μας στην πρόνοια και την αγάπη Του είναι το καλύτερο φάρμακο για κάθε απειλή, για κάθε ασθένεια. «Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».

Με πολλές ευχές για ΚΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ῾Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δημιουργία αρχείου: 5-3-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 5-3-2020.

ΕΠΑΝΩ