Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνία

Γράμμα προς υποψήφιο αυτόχειρα * Οι κανόνες της Εκκλησίας για τους αυτόχειρες * Κοινές ευθύνες στο θάνατο τού αυτόχειρα * Η εξατομίκευση του θανάτου και η ευθανασία * Στη μοναχική και άρρωστη γυναίκα για την αυτοκτονία * Οι Αυτοκτονίες, η Οικονομική Κρίση και τα Πρότυπά μας

Η αυτοκτονία

και η Χριστιανική πίστη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Η αυτοκτονία είναι η πράξη της εκ προθέσεως πρόκλησης θανάτου από το ίδιο το θύμα. Είναι στην ουσία η πράξη απελπισίας του ανθρώπου, καθώς θεωρεί πως έχει εγκλωβιστεί σε μία νοσηρή κατάσταση από την οποία πιστεύει πως δεν υπάρχει διαφυγή αλλά ούτε και βελτίωση.

Στην εποχή της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν, δεδομένου του αισθήματος απελπισίας που διόγκωνε την άσχημη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοκτονούσαν διαχρονικά και για πολλούς λόγους με συνηθέστερους, τα προβλήματα υγείας, τα ερωτικά και οικονομικά αδιέξοδα.

Η αυτοκτονία δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον άνθρωπο να βελτιώσει μία ήδη υπάρχουσα κατάσταση, αντιθέτως, τον βυθίζει σε μία επιλογή από την οποία δε θα υπάρξει ποτέ γυρισμός.

Η αντίληψη της Χριστιανικής πίστης είναι πως η αυτοκτονία είναι πράξη αυτοκαταστροφής- μία από τις απόψεις της θρησκευτικής πίστης με την οποία συντάσσομαι απόλυτα. Στην ουσία, ο απελπισμένος άνθρωπος αποφασίζει να αποχωρήσει από τη ζωή, αντί να επιμείνει και να περιμένει την εμφάνιση της καλύτερης, ομορφότερης ημέρας, προτιμάει να αποφύγει το πρόβλημα από το να βρει τη λύση για να το ξεπεράσει. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πρόβλημα που να ξεπερνιέται με την αφαίρεση της ζωής μας από εμάς τους ίδιους, με την αφαίρεση της ίδιας μας της οντότητας.

Η χριστιανική πίστη θεωρεί πως οι δυσκολίες και οι πικρές καταστάσεις της ζωής συμβαίνουν για έναν βαθύτερο λόγο που είναι η πνευματική μας τελειότητα και κάθαρση, η υπομονή στις δύσκολες στιγμές είναι απαραίτητη για το πνευματικό μας συμφέρον. Για αυτό και θεωρεί την αυτοκτονία όχι μόνο έλλειψη εμπιστοσύνης στο Θεό, αλλά και πράξη δειλίας· ο πραγματικά γενναίος άνθρωπος σε καμία τραγική κατάσταση της ζωής δε θα οπλίσει μόνος του το χέρι για να φύγει με τη θέλησή του από αυτή. Αν πραγματικά, εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία, θα δούμε πως άνθρωποι που επέζησαν από απόπειρες αυτοκτονίας δήλωσαν μετανιωμένοι για την επιθυμία τους να τελειώσουν τη ζωή τους. Η αυτοκτονία είναι η παντελής απουσία ελπίδας, το χάσιμο ενδιαφέροντος και αγάπης για το δώρο της ζωής.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν κηδεύει αυτόχειρες, εκτός αν προσκομιστεί ειδικό έγγραφο που να πιστοποιεί πως το άτομο που αυτοκτόνησε ήταν ψυχικά ασθενής και δεν είχε σώας τα φρένας.

Η Πολιτεία μπορεί να δράσει δίνοντας υποστήριξη στους ανθρώπους που υποφέρουν τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, σε μία προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτής της καταστροφικής πράξης που μας οδηγεί να χάσουμε όλες τις χαρούμενες στιγμές που μας επιφυλάσσει η ζωή και τη βελτίωση όλων των δύσκολων καταστάσεων.

Δημιουργία αρχείου: 11-9-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 11-9-2020.

ΕΠΑΝΩ