Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Κοινωνία και Γεγονότα

 

Ιταλός συνέρχεται μετά από διετές κώμα

Δηλώνει πως αντιλαμβανόταν τα πάντα γύρω του. Μήπως εκτός από το κώμα, πρέπει να ξανασκεφθούμε και τον "εγκεφαλικό θάνατο;".

Ρεπορτάζ του  Steven Ertelt

Συντάκτης,  LifeNews.com (5 Οκτωβρίου, 2005).

www.lifenews.com/bio1148.html

Ένα εντυπωσιακό περιστατικό έρχεται να ζωντανέψει τις όσες ενστάσεις διατυπώνουν πολλοί ειδικοί για την έννοια του "εγκεφαλικού θανάτου" και τις μεταμοσχεύσεις. Γιατί βεβαίως μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να μιλάμε για "κώμα", και όχι για "εγκεφαλικό θάνατο", όμως η άγνοια των επιστημόνων για όσα έχουν σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου, γίνεται φανερή από αυτό το περιστατικό. Γιατί αν έκαναν λάθος στην περίπτωση αυτή για το "κώμα" του Ιταλού, τι εγγυάται ότι έχουν δίκιο για τις αυθαίρετες δογματικές τους διατυπώσεις περί εγκεφαλικού θανάτου;

Ρώμη,  Ιταλία (LifeNews.com) – Ένας άνδρας που είχε πέσει σε κώμα επί δύο ολόκληρα χρόνια εξ αιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, συνήλθε πρόσφατα και διαβεβαίωνε τους γιατρούς και την οικογένειά του πως άκουγε και καταλάβαινε όλα όσα συνέβαιναν γύρω του κατά την διάρκεια του κώματος.

Ο Salvatore Crisafulli, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ομολογεί πως η περίπτωσή του ήταν «ένα θαύμα», αποδεικνύοντας έτσι πως οι «ξεγραμμένες περιπτώσεις» δεν είναι υποχρεωτικά και μη-αναστρέψιμες.

«Οι γιατροί έλεγαν πως δεν είχα τις αισθήσεις μου, αλλά εγώ τα καταλάβαινα όλα, και έκλαιγα μέσα μου απεγνωσμένα», δήλωσε ο 38χρονος Crisafulli στα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Αν και τα περιστατικά δεν είναι τελείως όμοια,  ο αδελφός του Crisafulli, ο Pietro,   χαρακτήρισε την περίπτωση αυτή «μία Ιταλική εκδοχή της υπόθεσης Terri Schiavo».

Βγήκε από το κώμα πριν από τρεις περίπου μήνες, και πρόσφατα άρχισε να μιλά – η δε πρώτη του λέξη ήταν «Μάμα».

Η είδηση αυτή ήρθε ταυτόχρονα με τις υποδείξεις του εθνικού συμβουλίου βιοηθικής της Ιταλίας, πως (και) στους ασθενείς με απόλυτη ανικανότητα πρέπει να παρέχεται κανονική ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και του νερού.

«Το να ταΐζει κανείς μέσα από σωλήνα έναν ασθενή που δεν έχει τις αισθήσεις του δεν θεωρείται ιατρική πράξη», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Francesco D' Agostino, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Reuters.  «Είναι σαν να δίνεις γάλα μέσα από μπιμπερό σε ένα νεογέννητο μωρό, το οποίο δεν μπορεί να θηλάσει από την μητέρα του…  Και ύστερα φέρνουμε στο νου την περίπτωση της Schiavo.  Η γυναίκα αυτή αφέθηκε να πεθάνει από ασιτία»

«Ο αδελφός μου μιλάει και θυμάται.  Δεν περιμένω να γίνει ακριβώς όπως ήταν, αλλά, ήδη πρόκειται για θαύμα», είπε ο Pietro στην Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. «Και να σκεφτεί κανείς πως ορισμένοι γιατροί μας έλεγαν πως όσα έκαναν ήσαν άχρηστα,  και πως θα ήταν νεκρός σε τρεις-τέσσερις μήνες.»

 

Ρεπορτάζ του  Steven Ertelt

Συντάκτης,  LifeNews.com. (5 Οκτωβρίου, 2005).

Μετάφραση: Κ. Ν.

Δημιουργία αρχείου: 26-1-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 28-1-2006.

ΕΠΑΝΩ