Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Οικογένεια και Οικουμενισμός

Για τις αντικανονικές συμπροσευχές ιεραρχών μας με τους αιρετικούς του Παπισμού // Προγαμιαίες σχέσεις Μεταγαμιαίων ανθρώπων // Ο Γάμος ως μυστήριο

Νοθεία τής πίστεως

Στο γάμο και στη λατρεία

Του σεβ. Ανδρέα Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης

 

Πηγή: Εφημερίδα "Χριστιανική Σπίθα", Σαλπίσματα, φύλλο 675.

Τον Μάιο 2009 έγινε στην Φλώρινα, σε επίσημη ημέρα, μία σημαντική ομιλία. Την Κυριακή του Τυφλού (24.5.2009) στον μεγάλο Ι. Ναό της Αγ. Παρασκευής Φλωρίνης ετελέσθη πανηγυρική πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία επί τη καθιερώσει μιας νέας εορτής, της μνήμης του Νεομάρτυρος Αγίου Αγαθαγγέλου του εκ Φλωρίνης. Παρόντες ήσαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιόππης κ. Δαμασκηνός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι Μητροπολίται Δρυϊνουπόλεως, κ. Ανδρέας, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος,  Εδέσσης κ. Ιωήλ, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Δράμας κ. Παύλος, εκ δε των αρχόντων ο Γενικός Γραμματεύς της Περιφερείας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, ο Βουλευτής Φλωρίνης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Νομάρχης Φλωρίνης κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, ο Δήμαρχος Φλωρίνης κ. Στέφανος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Δημήτριος Ηλιάδης, ο Ταξίαρχος της ΙΧ Ταξιαρχίας Φλωρίνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλωρίνης κ.α.

             Ενώπιον των Εκκλησιαστικών και Πολιτικών Αρχών εκήρυξε τον θείον λόγον ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Η ομιλία μετεδόθη από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης "4Ε" και τον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της "ΕΤ 3", από δε τον φιλοξενούντα επιχώριο Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο εχαρακτηρίσθη δημοσίως ως "θαυμάσιο κήρυγμα".

             Ο Σεβ. Κονίτσης κ. Ανδρέας έλαβε αφορμή από το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας (βλ. Πραξ. 16, 16-34), το οποίο εξιστορεί πως ο Απόστολος Παύλος, για να κρατήση ανόθευτο το κήρυγμα του Ευαγγελίου, δεν δέχθηκε ούτε και τις καλές συστάσεις, που έκανε για τους Αποστόλους το δαιμόνιο δια του στόματος της νεαρής κόρης που είχε το "πνεύμα πύθωνος", αλλά επετίμησε και εξέβαλε το δαιμόνιο. Παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Κονίτσης, τονίζοντας τα σημεία τα οποία επρόφερε εντονώτερα.

 Σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί!

             Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αποστολικό ανάγνωσμα της σημερινής ημέρας (Πραξ. 16, 16-34).

             Ο Απόστολος Παύλος βρίσκεται στους Φιλίππους, κοντά στην σημερινή Καβάλα. Κηρύττει, και πολλές ψυχές ελκύονται από το κήρυγμα. Αλλά μία νεαρή κόρη επήγαινε πίσω από τον Απόστολο Παύλο και τον Απόστολο Σίλα και έλεγε: "Αυτοί οι άνθρωποι κηρύττουν τον Χριστό και το ευαγγέλιό Του" (Πραξ. 16, 17). Αυτή είχε "πνεύμα πύθωνος", λέει το ιερό ανάγνωσμα · ήταν δαιμονισμένη δηλαδή, ή αν θέλετε ήταν ένα μέντιουμ. Το είπε μια, δυο, τρεις, και στο τέλος ο Απόστολος Παύλος διέταξε το δαιμόνιο να βγη από αυτήν. Και τα αφεντικά της, όταν είδαν ότι έχασαν τα χρήματα που προσεπορίζοντο από τις μαντείες της νεαρής αυτής κόρης, ξεσήκωσαν τον λαό, έπιασαν τον Απόστολο Παύλο, τον ωδήγησαν ενώπιον των αρχών και των εξουσιών, ερραβδίσθη ο Απόστολος Παύλος και κλείστηκε μέσα στις φυλακές.

            Αλλά, αγαπητοί αδελφοί, αυτό το πνεύμα της μαντευομένης δεν ήταν τότε μόνο. Και σήμερα υπάρχει. Τα μέντιουμ τι είναι; Κάτω από την επήρεια του πονηρού υποτίθεται ότι μιλάνε με τα πνεύματα των πεθαμένων και μας λένε, ας πούμε, την τύχη μας. Είναι κάποιες γυναίκες λεγόμενες φωτισμένες.

-Είδα την Παναγία, σου λέει.

- Μου μίλησε ο Άγιος Γεώργιος, ο άλφα, ο βήτα...

Δεν είδαν την Παναγία, ούτε τον Άγιο Γεώργιο · αλλά ο σατανάς, που "μετασχηματίζεται εις άγγελον φωτός" (Β  Κορ. 11,14), αυτός τις οδηγεί στην πλάνη.

            Να προχωρήσουμε λιγάκι παραπέρα και να πούμε, ότι καλώς ο Απόστολος Παύλος εθεράπευσε αυτή τη νεαρή κόρη. Διότι δημιουργείτο σύγχυσις. Δηλαδή, μπορούσαν οι άνθρωποι να λένε: Να, ο χριστιανισμός που κηρύττει ο Παύλος δεν διαφέρει σε τίποτε από αυτά που μας λέει η μαντευομένη.... Και επομένως θα εγίνετο νοθεία του χριστιανικού πνεύματος.

             Αυτή τη νοθεία, αδελφοί μου, την βλέπουμε και σήμερα. Κοιτάξτε. Έχουμε τον ευλογημένο χριστιανικό γάμο. Έρχεται η πολιτεία και τι λέει;: Θα μείνη ο γάμος αυτός, αλλά θα βάλουμε και τον πολιτικό "γάμο". Και κάνει μερικά βήματα ακόμη παραπέρα: Θα ισχύουν αυτοί οι δύο γάμοι, αλλά θα έχουμε και το "συμβόλαιο της συμβιώσεως". Δηλαδή, μία απροκάλυπτη υποστήριξη της ανηθικότητος. Και λένε - εδώ τώρα θα δήτε τη νοθεία - : Γάμος και ο ένας, γάμος και ο άλλος, σε τι διαφέρουν;

            Θα κάνω ένα βήμα ακόμη παραπέρα. Και στα θέματα της πίστεως, αδελφοί μου, επιχειρείται κάποια νοθεία. Είδαμε τους τελευταίους  καιρούς συμπροσευχές, εναγκαλισμούς, ασπασμούς μεταξύ κορυφαίων εκπροσώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον Παπισμό. Πότε στην Πόλι, πότε στη  Ραβέννα, πότε δεξιά και πότε αριστερά. Και έρχονται να μας πουν: Κοιτάξτε, δεν διαφέρουμε σε πολλά πράγματα με τους παπικούς· και στο τέλος - τέλος θα κρατήσουν αυτοί τα δικά τους, θα κρατήσουμε εμείς τα δικά μας, και θα ενωθούμε.

            Τι ένωσις θα είναι αυτή; Τι εννοούν δηλαδή όταν λένε ότι θα γίνη ένωσις; Θα υποταχθούμε στον Πάπα; Ποτέ δεν θα γίνη αυτό, ποτέ δεν πρέπει να γίνη αυτό.

 Και θα έλεγα, αναφερόμενος στον σεπτό γέροντα πατέρα Αυγουστίνο, ότι σεις οι Φλωρινιώτες έχετε μία ιδιαίτερη ευλογία, ότι ο πατήρ Αυγουστίνος και ο διάδοχός του βεβαίως, αλλά εγώ μένω στον πατέρα Αυγουστίνο που τον γνωρίζω από τα νεανικά μου χρόνια, ο πατήρ Αυγουστίνος πολέμησε παπισμό, οικουμενισμό, νεοειδωλολατρία. Και έγραψε. Και αυτά τα βιβλία τα έχετε εσείς. Και όχι μόνο εσείς· όλοι οι Έλληνες τα έχουν, και τα οποία πρέπει να τα μελετούμε για να δούμε πώς θα αποφύγουμε αυτή την πανούκλα που λέγεται οικουμενισμός· διότι περί πανούκλας πρόκειται.

            Και πληροφορούμεθα, δεν ξέρω αν εκατό τοις εκατό αληθεύουν, αλλά πληροφορούμεθα, ότι σε κάποιες "λειτουργίες" (λειτουργίες εντός εισαγωγικών) των παπικών μεταλαμβάνουν και ορθόδοξοι. Αλλά αυτά όμως είναι αδιανόητα, αδελφοί μου· είναι απαράδεκτα αυτά.

             Και σκεπτόμουνα χθες το βράδυ που άκουγα την βιογραφία του Αγίου Αγαθαγγέλου, ότι αυτό το παλληκαρόπουλο των 20 χρονών, που με μια του λέξι μονάχα θα μπορύσε να σώση το κεφάλι του, να γίνη πλούσιος, να έχη τιμές και δόξες, είπε:

-Όχι, δεν αρνούμαι την ορθόδοξο πίστι!

- Θα σου κόψουμε το κεφάλι.

- Χίλιες φορές να μου το κόψετε.

Και βλέπετε· πέρασαν διακόσια και πλέον χρόνια από την τελευτήν του Αγίου Αγαθαγγέλου, και όμως τον τιμούμε, τον δοξάζουμε, διότι έμεινε πιστός στην Ορθόδοξο πίστι.

            Αδελφοί! Δεν είμαι εγώ αυτός που θα σας συμβουλέψη. Σας συμβούλευε ο πατήρ Αυγουστίνος χρόνια. Εγώ απλώς προσυπογράφω αυτά που έλεγε. Κρατήστε την Ορθόδοξο πίστι!  Ούτε ένα βήμα να υποχωρήσουμε!  Κρατήστε  αυτά που μας έδωσαν οι πατέρες μας · αυτά που εδόξασαν το έθνος· αυτά που εμεγάλυναν την Εκκλησία.

            Αυτή είνε η πίστι των πατέρων, αυτή είναι η πίστι των Αγίων. Και αυτή η πίστις, αδελφοί μου, θα μας οδηγήση από την γην αυτήν, την πρόσκαιρον κατοικία μας, στην βασιλεία των ουρανών, την οποίαν με τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου σας, του αγαπητού εν Χριστώ αδελφού κ. Θεοκλήτου, αλλά και τις ευχές του σεπτού γέροντος π. Αυγουστίνου και τις πρεσβείες του Αγίου Νεομάρτυρος Αγαθαγγέλου, ευχηθήτε και για μένα, αδελφοί, το εύχομαι και εγώ για σας· ο Κύριός μας είθε τη Βασιλεία του να την χαρίζη εις πάντας ημάς· Αμήν.

Δημιουργία αρχείου: 8-12-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 8-12-2011.