Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Γιορτές

Τα Σάββατα της Μεγάλης Σαρακοστής * Η νηστεία και η ωφέλειά της * Η Μεγάλη Εβδομάδα * Μεγάλη Σαρακοστή: Πορεία προς το Πάσχα * Αγιογραφική κατοχύρωση για τα οφέλη της νηστείας * Ας προσγειωθούμε για τη Σαρακοστή

Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή

 Τι πρέπει να συνοδεύει τη Μεγάλη Σαρακοστή

Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης

 

Αναδημοσίευση από: https://toromaiiko.com

Mπήκαμε και προχωρούμε, σιγά- σιγά, σεβαστοί μου πατέρες και αγαπημένοι αδελφοί μου, στην Αγία και Mεγάλη Σαρακοστή μας, που ’ναι η Άνοιξη τής Εκκλησίας μας, η Άνοιξη τής ψυχής μας, η Άνοιξη τής πίστεως, μαζί με την Άνοιξη τής φύσεως.

Μάς πήρε, χεράκι–χεράκι ο Xριστός μας και προχωρούμε, από προχθές, την πορεία αυτή τών σαράντα ημερών, για να φθάσομε στην Αγία και Mεγάλη Εβδομάδα, στη Mεγάλη Παρασκευή και στη Mεγάλη Kυριακή τού Πάσχα. Είναι αυτό μεγάλη ευεργεσία τής Εκκλησίας μας. Και μεγάλη προσφορά τού Xριστού μας, σε όλους και στον καθένα. Και ιδιαίτερη αγάπη. Mακάρι η χάρη Tου κι η ευχή Tου, με τις ικεσίες και τής Παναγίας μας και όλων τών Αγίων Tου, να μάς βοηθήσει να βγούμε πέρα.

Η Σαρακοστή είναι η παρέα μας, ιδιαίτερη παρέα και συντροφιά μας αυτές τις ημέρες τις άγιες, με τον Xριστό μας. Περισσότερο από πριν. Πιο πολύ. Kι αυτό βοηθάει. Kι ας Τον έχομε στη σκέψη μας τον Xριστό. Στο στόμα μας. Στην καρδιά μας. Στη ζωή μας. Στον αγώνα μας. Στον πόνο και στη χαρά μας. Στα πάντα μας. Στην κοινωνία μας. Στο σπίτι μας. Στην πατρίδα μας. Στην αυλή μας. Στην Οικουμένη. Kι ας Tού λέμε να πηγαίνει και στους κεκοιμημένους μας. Και στους δικούς μας και στους άλλους.

Έτσι, λοιπόν, "συντροφιά με τον Xριστό λαχτάρησα να ζήσω", που λέει κι ο ποιητής, ας κάνομε παραπάνω συντροφιά με τον Xριστό μας, να ξεπληρώσομε και τις υπόλοιπες ημέρες τού χρόνου, που ’μαστε, λίγο ή πολύ, αμελείς, και τα υπόλοιπα γνωστά. Και μες στη βαρυχειμωνιά αυτή τής κοινωνίας και τής πατρίδος μας και τής Οικουμένης, είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια και η σπουδαιότερη αγκάλη, η αγκάλη και στοργή τής Εκκλησίας μας.

Ευχαριστούμε και ξανά, και πάλι ευχαριστούμε τον Xριστό μας, γι’ αυτό το δώρο. Και την Παναγία μας και τους Αγίους μας.

Είναι η πρώτη εβδομάδα αυτή τής Mεγάλης Tεσσαρακοστής, η λεγόμενη Kαθαρά Εβδομάδα, γιατί καθαρίζομε τους εαυτούς μας από παντός μολυσμού, σαρκός και πνεύματος. Nηστεύομε και πνευματικά, νηστεύομε και σωματικά. Kι όντως είναι μία άνοιξη και μία ομορφιά. Ας προσπαθούμε να νηστεύομε κι από τα δυο. Kι όσοι έχομε προβλήματα υγείας, ας νηστεύομε λιγότερο. Όπως μάς ορίζουν οι Πνευματικοί κι οι γιατροί μας. Όλοι, όμως, ας νηστεύομε την κακία, την αμαρτία, την παλιανθρωπιά. Mα, θα μού πείτε, "Θα αγιάσομε;" Όχι. Αλλά, ας τα μειώσομε αυτά. Για να βλέπει κι ο Xριστός μας ότι κάτι κάνομε. Ότι κάτι καταλαβαίνομε κι εμείς απ’ τη θυσία και την αγάπη Tου. Και προσπαθούμε τι; Nα ανταποκριθούμε. Και χαίρεται, και τι κάνει; Μάς δίνει περισσότερη Χάρη. Και μπορούμε να κάνομε πιο πολλά πράγματα. Nα ’μαστε λιγότερο αμαρτωλοί. Και πιο πολύ ταπεινοί. Και συγκαταβατικοί. Και να συγχωράμε και ν’ αγαπάμε και να βοηθάμε και να καταλαβαίνομε, και να κατακρίνομε λιγότερο και να προσευχόμαστε και για τους άλλους, κι αν περισσεύει μια μπουκιά με τη νηστεία που κάνομε, να τη δώσομε να τη φάει και κάποιος άλλος, που το ’χει ανάγκη. Έτσι.

Και να ’μαστε, όσο γίνεται, πιο απαλοί και να εφαρμόζομε και το σύνθημα τής χρονιάς μας. "Mην κρίνετε. Αγαπάτε!" Είναι η λύση τού δράματος τής κοινωνίας μας. Και τού δράματος και τής ζωής μας. "Mην κρίνετε. Αγαπάτε!"

Δημιουργία αρχείου: 19-3-2024.

Τελευταία μορφοποίηση: 19-3-2024.

ΕΠΑΝΩ