Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Προτεσταντισμός

Η σφαγή στον «Πόλεμο των Χωρικών», ο αντισημιτισμός του Λουθήρου, και το χιτλερικό «ολοκαύτωμα» των Εβραίων * Ο Προτεσταντισμός σε αναζήτηση τής Ορθοδοξίας *  Προτεσταντική Ιερά Εξέταση * Η Επιστολή του Αγ. Ιακώβου και η γνώμη του Λουθήρου γι' αυτήν * Ο Αιρεσιάρχης Λούθηρος και η αντιμετώπιση των "αιρετικών" * Οι κακοδοξίες του Καλβίνου για τον Μοναχισμό * Ο Προτεσταντισμός σε αναζήτηση τής Ορθοδοξίας

Μερικά στοιχεία για τον αιρεσιάρχη Λούθηρο

Μια περιληπτική αναφορά τού χαρακτήρα του

Αλαζονεία, μισαλλοδοξία και ασέβεια προς την Αγία Γραφή

 

Ο Λούθηρος υπήρξε ο βασικότερος ιδρυτής τού Προτεσταντισμού πριν από 500 περίπου έτη. Σήμερα, πολλοί τον θεωρούν ως έναν φωτισμένο από τον Θεό αναμορφωτή, που οδήγησε λαούς σε καθαρότερη λατρεία. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Εδώ θα δούμε μερικά στοιχεία από τις αντιλήψεις του, σε σχέση με τους αλλοθρήσκους, αλλά και την Αγία Γραφή.

 

Η συμπεριφορά του προς τους αλλοθρήσκους

Ας δούμε μερικά από τα όσα φοβερά έγραψε ο Αιρεσιάρχης ΛΟΥΘΗΡΟΣ το έτος 1525 μ.Χ., σε επιστολή του προς τους ηγεμόνες της Γερμανίας. Η εν λόγω επιστολή γράφτηκε την περίοδο της αγροτικής επανάστασης, (1524-1526), η οποία κόστισε την ζωή σε περίπου 100.000 χωρικούς! Ιδού τι έγραψε ο Λούθηρος:

«Πρέπει να κτυπάτε, να στραγγαλίζετε και να παλουκώνετε, κρυφά ή φανερά και να θυμάστε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο δηλητηριώδες, επιβλαβές ή Σατανικό από έναν στασιαστή. Είναι το ίδιο σαν να σκοτώνεις ένα λυσσασμένο σκυλί. Αν δεν το χτυπήσεις, θα χτυπήσει όχι μόνον εσένα, αλλά ολόκληρη την χώρα.

Οι αρχές έχουν σωστή συνείδηση και δίκαια επιχειρήματα και μπορούν να πουν στο Θεό με όλη την σιγουριά της καρδιάς τους:

"-Κοίτα Κύριε, Εσύ με κατέστησες άρχοντα και κύριο και δεν αμφιβάλω για το ότι Συ μου έδωσες το ξίφος για να το ρίχνω στους κακοποιούς"

Τέτοια θαυμαστά σημεία γίνονται ώστε ένας άρχοντας να μπορεί να κερδίσει τον ουρανό με αιματοχυσία, καλύτερα απ' ότι κάποιος άλλος με προσευχές»!!! 

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται σχόλια. (Καταγραφή: Χρήστος Σαλταούρας).

 

Λούθηρος και Αγία Γραφή

Ο "Ευαγγελικός" Γεράσιμος Ζερβόπουλος, στο βιβλίο του: "Γραφές και Παραδόσεις" (Αθήνα 1958) μεταξύ άλλων εσφαλμένων και παραπλανητικών δηλώσεων, στη σελίδα 61 γράφει και τα εξής:

«Αντίθετα προς τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις των εκκλησιαστικών Παραδόσεων, στο θέμα του Κανόνα, οι Διαμαρτυρόμενοι κατείχαν ανέκαθεν συγκεκριμένο κανόνα της Γραφής, με όλα τα διαπιστευτήρια της αξιοπιστίας και της αυθεντικοτητάς του».

Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Εξ' αρχής οι Προτεστάντες είχαν σοβαρά προβλήματα στο "ποια βιβλία τής Αγίας Γραφής πρέπει να δεχθούν". Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα από τον ίδιο το Λούθηρο:

Ο Λούθηρος απέρριπτε την αποστολικότητα των εξής βιβλίων της Καινής Διαθήκης:

Προς Εβραίους, Ιακώβου, Ιούδα, Αποκάλυψη

Έβλεπε την Αποκάλυψη σαν "ούτε αποστολική ούτε προφητική"

Έλεγε "αχυρένια" την επιστολή Ιακώβου, και ότι δήθεν αντιτίθεται στον Παύλο!!! (όπως οι σημερινοί Προτεστάντες βλέπουν «φαντάσματα», ότι δήθεν η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιτίθεται στην Αγία Γραφή).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον Λούθηρο και την πραγματική ιστορία του, μπορεί ο αναγνώστης να βρει στους δεσμούς στο πάνω μέρος αυτού τού άρθρου.

Καταγραφή: Γ. Μ. και Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 31-12-2002.

Τελευταία μορφοποίηση: 15-10-2018.

ΕΠΑΝΩ