Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ψυχοθεραπευτικά

Ο θυμός είναι μεταδοτικός * Οργή και μνησικακία * Πώς να εξουδετερώσουμε το "εγώ"

Η Χριστιανική στάση απέναντι στο κακό

Μη αντιστήναι τω πονηρώ

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Πολλές φορές, διαβάσαμε στην τηλεόραση για κάποιο έγκλημα που προκλήθηκε επάνω σε μία μεγάλη ένταση, σε μία λογομαχία, σε μία προσβολή. Τα αίματα δεν αργούν να ανάψουν, με τη λογική να θολώνει και το κακό να γίνεται.

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε εγωιστές και έχουμε ένα Εγώ εύθραυστο. Δε μας αρέσει να μας υποτιμούν, να μας θίγουν, να μας ειρωνεύονται. Και πολλές φορές, ο θυμός μάς οδηγεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές, καθώς θεωρούμε πως είναι δειλία να σκύψουμε το κεφάλι και να υπομείνουμε την άσχημη συμπεριφορά ενός συνανθρώπου μας.

Ο Κύριος στην Επί του Όρους Ομιλία, στο Ματθ. ε 39-40 σε μία από τις Εντολές Του, λέει: "Εγώ δε λέγω υμίν μη αντιστήναι τω πονηρώ· αλλ' όστις σε ραπίσει εις την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην" ...

Μία φράση παράξενη και εντελώς διαφορετική από τη σκληρότητα του Μωσαϊκού Νόμου που μας είχε συνηθίσει σε μία εκδικητική διάθεση και επιθυμία ανταπόδοσης.

Ο Χριστός στην περίφημη αυτή φράση, μας εισάγει σε μία καινούργια συμπεριφορά και τρόπο ζωής: την Αγάπη. Με την Αγάπη στηρίζει το Ευαγγέλιό του, με την Αγάπη επιθυμεί να νικήσει το μίσος που καλλιεργεί ο πονηρός.

Η φράση αυτή καλεί τον άνθρωπο να αγαπήσει τον Άλλον, ανεξαρτήτως των καλών ή κακών πράξεών του, να ξεπεράσει την ανθρώπινη αδυναμία και να δει τον άλλον ως ένα πρόσωπο που είναι εικόνα Θεού και όχι προσωπικός του εχθρός.

Μην αντιστέκεσαι στον πονηρό άνθρωπο. Θα μιλήσει άσχημα, θα βρίσει, θα ξεθυμώσει και θα σταματήσει. Με το να συνεχίσεις να του μιλάς και να τον ερεθίζεις περισσότερο τι θα κερδίσεις; Καθημερινά εγκλήματα συμβαίνουν επειδή το στόμα υπακούει στον εγωισμό που σου ψιθυρίζει «θα αφήσεις αναπάντητη την προσβολή;» από το να συγχωρήσει το έτερο άτομο και να το αφήσει. Όσο περισσότερο τον εξοργίζεις, τόσο περισσότερο θα ερεθίζεις το θυμικό του και αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Και όπως έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης «βαρύτερη τιμωρία δεν υπάρχει από τούτη. Να απαντάς στην κακία με καλοσύνη».

Πολλές φορές, ακόμα και οι πιο σκληροί άνθρωποι μαλάκωσαν επειδή αισθάνθηκαν αγάπη και μεταμελήθηκαν των κακών ενεργειών τους. Αν όμως, ανταποδώσουμε σε κάποιον την κακία του, ωθούμε και τον ίδιο να πέσει ακόμα περισσότερο στην ηθική αποτελμάτωση.

 

Η Αγάπη είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση. Και γυρίζοντας την πλάτη στο Κακό, δεν του επιτρέπουμε να επιβιώνει και να δηλητηριάζει τα πάντα. Μόνο αυτός που αγαπάει, κερδίζει…

Δημιουργία αρχείου: 21-9-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 21-9-2021.

ΕΠΑΝΩ