Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ψυχοθεραπευτικά

Η προσευχή ως θεραπευτικό μέσο για τον άνθρωπο * Προϋποθέσεις και ωφέλεια εκ της ευχής * Η υπερκόσμια δύναμη τής προσευχής

Να προσεύχεσαι πάντα

Ο Θεός θέλει να σε ακούει να του μιλάς

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Η προσευχή ηρεμεί την ψυχή, γαληνεύει το νου, είναι η πόρτα εκείνη που ανοίγει την επικοινωνία του ανθρώπου με το Θεό. Είναι πηγή ζωής, πανανθρώπινη διαδικασία με έντονες ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες.

Αξίζει να προσεύχεσαι πάντοτε, ακόμα και αν λαμβάνεις σύντομα κάποια απάντηση.

Οι τρεις αιτιολογήσεις που χρησιμοποιούν μερικοί για να μην προσεύχονται:

 

"Η προσευχή είναι μία παθητική στάση η οποία δεν δραστηριοποιεί τον άνθρωπο".

Η προσευχή ενδυναμώνει την πίστη μας στην παντοδυναμία του Θεού, δε μας κινητοποιεί σε αδράνεια. Εμείς ως άνθρωποι με τις πεπερασμένες δυνάμεις μας θα κάνουμε αυτό που μπορούμε και τότε θα επέμβει ο Θεός και θα πράξει ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

 

"Ο Θεός γνωρίζει τις ανάγκες μου, γιατί να προσευχηθώ;"

Γιατί η προσευχή ενδυναμώνει την ψυχή του ανθρώπου, τον απαλλάσσει από το άγχος. Η προσευχή είναι επικοινωνία με το Θεό, δεν είναι μία απλή και τυπική διαδικασία όπως πολλοί πιστεύουν. Με την προσευχή δηλώνω στο Θεό πως θέλω να επέμβει στη ζωή μου, να αναλάβει τα βάρη της ψυχής μου, εμπιστεύομαι την αγάπη Του. Ο Θεός, γεγονός, γνωρίζει τα πάντα για εμάς, αλλά η προσευχή είναι ευεργετική για τη δική μας ψυχική γαλήνη.

Ο Θεός δε θα απαντήσει στα αιτήματά μου.

Ο Θεός απαντάει πάντοτε στα αιτήματά μας. Άλλοτε θα απαντήσει θετικά, άλλοτε δε θα μας δώσει αυτό που ζητάμε επειδή κρίνει πως δεν είναι κατάλληλο για εμάς, ενώ άλλες φορές θα καθυστερήσει να μας το δώσει με σκοπό να χαλκεύσει την υπομονή μας.

Συνέχισε να προσεύχεσαι, ο Θεός είναι δίπλα σου και σε ακούει.

Δημιουργία αρχείου: 3-12-2020.

Τελευταία μορφοποίηση: 3-12-2020.

ΕΠΑΝΩ