Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ψυχοθεραπευτικά και Πατερικά

20 πρακτικές συμβουλές για ταπείνωση * Ο τρεις γνώσεις κατά τον Άγιο Ισαάκ τον Σύρο * Σκέψεις για την υπομονή

Ψυχοθεραπευτικές ρήσεις πατέρων

Ηθικές πυξίδες τών πιστών

Συλλογή: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

 

Είναι γεγονός πως η Αγία Γραφή και το σύνολο παράδοσης της Εκκλησίας, συγκεντρώνουν έναν πολύτιμο αριθμό γνωμικών, ρητών και σκέψεων που μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν και να δημιουργήσουν μία ηθική πυξίδα για έναν πιστό. Αλλά και για οποιονδήποτε επιθυμεί να έρθει κοντά στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και βλέπει τη Ζωή και την Ύπαρξή του. Γιατί η Εκκλησία και η πίστη είναι βίωμα, όχι απλά ένα κτήριο που μαζευόμαστε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Συγκεντρώνω  μερικά σπουδαία θεολογικά ρητά επιφανών προσώπων και Πατέρων της Εκκλησίας, τα οποία θεωρώ σημαντικά και ωφέλημα για την ψυχή κάθε ανθρώπου – πιστού ή μη:

Ø  Το πιο θεϊκό πράγμα, που έχει ο άνθρωπος, είναι η ευεργεσία. Μπορείς να γίνεις Θεός χωρίς να κοπιάσεις καθόλου. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Ø  Η τελειότερη από όλες τις ευλογίες του Θεού είναι η ειρήνη. (Μέγας Βασίλειος)

Ø  Η πίστη και η συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας μας χαρίζουν τα μεγαλύτερα χαρίσματα, ανακαινίζοντάς μας. (Αβάς Ισαάκ ο Σύρος/5ος αι. μ. Χ).

Ø  Πολέμους χωρίς ουσιαστικό λόγο μην προκαλείς, γιατί αυτό δεν είναι γνώρισμα καλού στρατιώτη, αλλά ανόητου επαναστάτη. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ø  Εκείνοι που επιθυμούν την εκ μέρους των ανθρώπων δόξα και όλα τα κάνουν για χάρη της, πετυχαίνουν περισσότερα την αδοξία και όχι εκείνη. (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)

Ø  Το τηλεγράφημα που στέλνουμε στον ουρανό, πηγαίνει πολύ γρηγορότερα από τα επίγεια τηλεγραφήματα. (Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής)

Ø  Όποιος έχει καλούς λογισμούς, έχει πνευματική υγεία και το κακό το μετατρέπει σε καλό. (Παϊσίου, Λόγοι Γ, σ. 27)

Ø  Η απελπισία είναι η μεγαλύτερη χαρά του διαβόλου. (Όσιος Σεραφείμ του Σάροφ)

Ø  Πού βρίσκεται η δικαιοσύνη του Θεού; Στο ότι παρά την αμαρτωλότητά μας, ο Θεός πέθανε για εμάς. (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος)

Ø  Κανένας δεν πήρε το βραβείο χωρίς να τρέξει. Οι κόποι φέρνουν τη δόξα και οι μόχθοι φέρνουν τα στεφάνια. (Μέγας Βασίλειος)

Ø  Μη θλίβεσαι γιατί το σώμα σου αρρώστησε. Σε ένα άρρωστο σώμα μπορούν να κατοικήσουν η χάρη και η ειρήνη του Χριστού. Απεναντίας, στη θαλερή σάρκα, φωλιάζουν βατράχια και βδέλλες. (ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ)

Ø  Αν επιθυμείς να κερδίσεις τη βασιλεία του Θεού, να προτιμήσεις τη θλίψη, γιατί αυτός που δε θλίβεται δε θα μπει, διότι είναι στενή η πύλη. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ø  Αιτία της υπερηφάνειας, ως επί το πλείστον, είναι η αρχομανία και η σχετική με αυτήν εξουσία. (Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης)

Ø  Αλίμονο σε εκείνους που μολύνουν την αγία πίστη με τις αιρέσεις. (Όσιος Εφραίμ ο Σύρος)

Ø  Αλίμονο αν η γλώσσα μας είναι αχαλίνωτη και ασυγκράτητη. (Παναγιώτης Τρεμπέλας)

Ø  Μην κλαις για αυτόν που αδικείται, κλάψε για αυτόν που αδικεί (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ø  Ο άνθρωπος όταν τα βλέπει όλα με καλούς λογισμούς, εξαγνίζεται και χαριτώνεται από τον Θεό. (Παϊσίου, Λόγος Γ’ σ. 17)

Ø  Πατέρα και μητέρα δε σε κάνει μόνο το να γεννάς ένα παιδί, αλλά πολύ περισσότερο να το αναθρέψεις σωστά. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ø  Ο Σταυρός άνοιξε τον Παράδεισο. Εισήγαγε σε αυτόν το ληστή. Το ανθρώπινο γένος που έμελλε να χαθεί και δεν ήταν άξιο ούτε για τη γη, το χειραγώγησε για τη Βασιλεία των ουρανών. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ø  Ο αθλητής της προσευχής ξεκινά από την πίστη, πως ο Θεός δημιούργησε εμάς και όχι εμείς τον κόσμο. (Σωφρονίου, ο Όσιος Σιλουανός σ. 170)

Δημιουργία αρχείου: 14-4-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 14-4-2021.

ΕΠΑΝΩ